Actualitat

Joel Joan, Patricia Ferreira, Esteve Riambau, Joaquim Oristrell i Mercè Coll han embolcallat a la cineasta en elogis durant el col·loqui previ a la projecció de la seva pel·lícula Función de noche (1981).

La cineasta Josefina Molina (Córdova, 1936), Goya d’Honor 2012, ha presentat a la Filmoteca de Catalunya la seva pel·lícula més arriscada, Función de noche. La seva visita ha estat fruit de l’acord de col·laboració entre les acadèmies de cinema catalana i espanyola pel qual es vol promoure l’obra dels Premis d’Honor que anualment atorguen les dues entitats.

Esteve Riambau, Director de la Filmoteca de Catalunya, ha presentat a la cineasta cordovesa davant dels 150 espectadors (entre els que destacaven l’actriu Rosa Novell, les productores Marta Figueras i Victòria Borràs, la directora Mireia Ros) que han assistit a l’acte d’homenatge i ha ressaltat el caràcter global de la seva trajectòria, que ha estat repartida entre el cinema i la televisió. Joel Joan, President de l’Acadèmia del Cinema Català, ha dit que la Josefina “no només ha estat un exemple a seguir per moltes dones sinó també per a molts homes perquè el fet de lluitar per allò que creus és universal”. Patricia Ferreira, membre de la Junta Directiva de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i de CIMA, ha explicat perquè li van atorgar a ella el Goya d’Honor: “per la seva trajectòria necessària i precursora, de la que Función de noche n’és l’exemple més palès”. Joaquim Oristrell, guionista, director i amic de la Josefina, ha comentat les anècdotes de les tres pel·lícules en les que ell n’era el guionista (Esquilache, Lo más natural i La Lola se va a los puertos) i ha volgut recordar “el treball no visible”, tots els projectes que s’han quedat sense fer. Mercè Coll, col·laboradora habitual de Drac Màgic i de la Mostra Internacional de Films de Dones, ha posat l’èmfasi en la “bona distància” que la Josefina ha aconseguit sempre amb tots els seus treballs, com a realitzadora i també des del punt de vista ètic, un “exercici d’equilibri en l’Espanya que li ha tocat viure”.

taula

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat