Notícies

Jordi Dauder reconegut amb el Gaudí d'Honor de l'ACC

L'actor passarà a formar part dels professionals als que se'ls ha atorgat el Gaudí d'Honor de l'Acadèmia, entre els que es troben el director Josep Maria Forn i el cineasta barceloní Jaime Camino.

L'Acadèmia del Cinema Català atorgarà el Premi Gaudí d'Honor 2011 a l'actor Jordi Dauder en mostra de reconeixement per la seva dedicació al món del cinema. Dauder ha aportat talent i dedicació al cinema
català, contribuint a dotar-lo del prestigi i reconeixement que té a l'actualitat.

L'Acadèmia del Cinema Català va crear el Premi Gaudí d'Honor per reconèixer aquells professionals amb tota una vida dedicada al cinema i amb una trajectòria important en l'àmbit cinematogràfic. Dauder passarà a formar part dels professionals que se'ls ha atorgat el Gaudí d'Honor de l'Acadèmia entre els que es troba el director Josep Maria Forn i el cineasta barceloní Jaime Camino.

Jordi Dauder, un actor polifacètic
Jordi Dauder i Guardiola va néixer a Badalona el 5 de març de 1938. Durant la seva carrera com a actor ha alternat treballs en el món del teatre, el cinema, la televisió i el doblatge, fet que l'ha portat a tenir una llarga trajectòria al llarg de la que ha tractat gairebé tots els gèneres.

Jordi Dauder va emprendre la seva carrera professional com a actor l'any 1988. La fama també va trigar en aparèixer ja que malgrat la seva llarga carrera al teatre i cinema, Dauder no la va conèixer fins que va donar vida a Mateu Montsolís a la sèrie de TV3 Nissaga de Poder (1996-1998).

En el seu recorregut teatral destaca el seu treball a muntatges clàssics com Medea i a obres de Chéjov o Shakespeare, que l'han portat a escenaris com el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Becket o el Centro Dramático Nacional.

Dauder ha treballat al llarg de la seva carrera a més de 60 pel·lícules. L'any 2008 la seva interpretació d'un sacerdot de l'Opus Dei a Camino de Javier Fesser li va valdre el Goya al Millor Actor de Repartiment.

A la seva carrera destaquen Pont de Varsòvia (1990), de Pere Portabella o La teranyina (1990), d'Antoni Verdaguer per les que va guanyar el Premi Sant Jordi de la Crítica al millor actor espanyol. L'actor també ha treballat, entre d'altres, a Si te dicen que caí (1989), de Vicente Aranda; Terra i Llibertat de Kean Loach o El amor y otros demonios (2008), de Hilda Hidalgo. Amb Ventura Pons ha rodat diverses pel·lícules: Amor idiota (2004), Carícies i Amic/Amat (1998) i Anita no pierde el tren (2001).

L'any 2008 interpretà a Manuel Azaña a la pel·lícula Azaña, cuatro días de julio per la que va obtenir el Premi Gaudí al millor actor protagonista. Els seus darrers treballs al cinema han estat a Lope d'Andrucha Waddington, El Monje de Dominik Moll i Catalunya Über Alles de Ramón Termens.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat