Notícies

L’oscaritzat Mark Berger acosta al públic l’ofici de muntador de so

L’Acadèmia del Cinema Català i l’acadèmia Bande à part han organitzat una taula rodona amb Berger, guardonat quatre cops per l’Acadèmia de Hollywood per Apocalypse now, Elegidos para la gloria, Amadeus i El Paciente Inglés

Barcelona, 12 de novembre de 2010. Aquest matí el muntador de so Mark Berger, guardonat per l’Acadèmia de Hollywood en quatre ocasions, ha participat en una taula rodona organitzada per l’Acadèmia del Cinema Català i l’acadèmia Bande à part de Barcelona que ha tingut lloc a la seu de l’SGAE i en la que també hi ha estat present l’acadèmic Jordi Arquès.

Berger, amb més de 30 anys d’experiència i amb una trajectòria reconeguda a nivell internacional, ha acostat als assistents l’ofici de muntador de so i ha recalcat la importància que aquest té en la creació de l’atmosfera sonora de tota producció cinematogràfica.

Berger ha encoratjat al públic a fer un anàlisi reflexiu de l’art, i ha suggerit que la tecnologia moderna no hauria de modificar el sentit conceptual del so: “la tècnica mai és tan important com el que estàs enregistrant. No per més avançada que estigui la tecnologia el resultat ha de ser millor”. En aquest sentit Berger ha destacat que a vegades és important “desendollar-se de la tecnologia”.

A la presentació Mark Berger ha projectat una escena de “El talento de Mr. Ripley”, de la que ha analitzat la utilització dels elements sonors que la composen per tal de ressaltar la seva importància. Berger ha assegurat que “la música i els efectes han d’estar al servei del guió”

L’exercici de muntatge sonor de Mark Berger es recolza en la subtilesa i en el cerca de creació d’atmosferes sonores no basades només en sons sorolloses o músiques espectaculars. Per aquest motiu el muntador de so ha fet referència als muntatges de les pel·lícules actuals, assegurant que en alguns casos busquen una potència sonora excessiva.  

Trajectòria de Mark Berger
Tot i que la seva introducció al món cinematogràfic va ser casual, Mark Berger s’ha consolidat com una figura clau en l’àmbit del muntatge sonor en les produccions cinematogràfiques. És un dels cineastes sorgits a Califòrnia del Nord a principis dels anys 70 al voltant de Francis Ford Coppola; una generació marcada per la seva oposició a la gran industria de Hollywood i al sistema que l’envoltava. Al llarg de la seva carrera Berger ha format part de més de 150 pel·lícules, entre les que destaquen les quatre per les que ha guanyat un Oscar: Apocalypse now, Elegidos para la gloria, Amadeus i El Paciente Inglés. Altres films destacats de la seva filmografia són El Padrino II, Alguien Voló sobre el nido del cuco o El talento de Mr. Ripley.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat