Notícies

El FIC-CAT posa fi a la 15a edició amb la gala de cloenda

Un sol radiant s’endú el Premi al Millor Llargmetratge

Acaba la 15a edició del Festival Internacional de Cinema en Català, després de 8 dies de projeccions, activitats i la cloenda, on va tenir lloc l’entrega de premis, el dissabte 17 de juny, conduïda pel mag i humorista tarragoní Roberto Vara. 

El Premi a Millor llargmetratge es va atorgar a Un sol radiant, de Mònica Cambra i Adriana Fortuny, produïda pels acadèmics Xesc Cabot i Pep Garrido. Les directores i acadèmiques Alba Cros i Nora Haddad es van endur el Premi al Millor documental amb Alteritats, un film produït per l’acadèmica Andrea Herrera

Per la seva banda, El tren de l’alegria, de l’acadèmic Jordi Boquet, va guanyar el Premi al Millor curtmetratge, de Pausa Dramàtica Films, categoria en la qual el jurat va voler atorgar una Menció especial pel curtmetratge L’avenir de Santiago Ráfales i produït per ESCAC Films.

Per la seva banda, els dos premis decidits pel públic han estat per a Beach House, el llargmetratge dirigit per Hèctor Hernández Vicens, qui comparteix la producció amb els acadèmics Carles Torras, Sergio Adrià i Aram Garriga; i pel curtmetratge Sisè Primera, d’Albert Carbó.

El palmarès es completa amb el Premi del Concurs jove 48 Hores a Data límit de Nil Manrique i Carla Piris; el Premi a la Millor producció de les Comarques Tarragonines pel curtmetratge Un soroll llunyà d’Adrià Guxens; el Premi a la Millor producció de centres educatius d’educació secundària, que ha sigut per a Yolo de l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Castellbisbal; el Premi a la Millor producció de centres educatius d’educació primària per a Camp Base, de l’alumnat de 6è de l’Escola Salvador Espriu de Roda de Berà; i el Premi a Millor videoclip, que l’ha guanyat Super Lesbiana, de les artistes Svetlana & Ari Llobet, dirigit per Berta Galvany, Pau Bösch i Anna Asensio.

Els jurats de l’edició d’enguany, encarregats de premiar algunes de les categories del certamen, també van voler ser partícips de la cloenda, en la qual la directora de l’Acadèmia, Laia Aubia, va fer entrega d’un dels dos premis del públic. Formaven part del Jurat de la Selecció Oficial el productor i acadèmic Tono Folguera, la directora, guionista, i acadèmica Denise Castro, juntament amb Mariona Ribas, Quim Crusellas i Marta Armengou. Pol Diggler, Hugo Marlo i Júlia Gibert, eren els membres del Jurat Jove 38 Hores, i Arnau Alfaro, Sergi Cabeza i Júlia Salvador, integraven el Jurat dels Centres Educatius.

Enguany, més de 8.000 espectadors han estat presents en les projeccions del Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà i més de 12.000 han visionat el catàleg disponible en línia a TV3 a la Carta. En total, més de 20.000 persones han gaudit del cinema en català del FIC-CAT 2023.

El Premi Montserrat Carulla es va lliurar al director, guionista i productor Ventura Pons, com a referent del cinema en llengua catalana i la seva internacionalització. Per la seva banda, Josep Maria Vallès va rebre el Premi Honorífic d’enguany, per la seva labor com a projeccionista i impulsor del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp. 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat