Notícies

Ens deixa Josep Maria Forn, Gaudí d'Honor 2010

El cineasta va rebre el Premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter als II Premis Gaudí

Josep Maria Forn ens ha deixat a l'edat de 93 anys amb una trajectòria com a director, productor, guionista i actor de més de sis dècades dedicades al cinema. En la segona edició dels Premis Gaudí de l’Acadèmia, el cineasta barceloní va ser reconegut amb el Premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2010.

Josep Maria  Forn es va iniciar al món del cinema com a meritori a la productora Emisora Films i, després de fer tasques d’ajudant de direcció, l’any 1955, va acceptar l’encàrrec de dirigir la que seria la seva primera pel·lícula: Yo maté. La seva filmografia compta amb més de 250 obres, entre les quals destaquen títols com Muerte al amanecer (1961), La barca sin pescador (1964), La piel quemada (1966), Companys, procés a Catalunya (1979), Subjúdice (1998) o El coronel Macià (2006). 

A part de la seva faceta com a director, Forn va produir mitjançant la seva empresa PC Teide i a partir del 1994 amb Films de l’Orient més de 80 films, entre els quals hi ha obres de cineastes com Gonzalo Herralde, Antoni Ribas, Ventura Pons, Eugeni Anglada i Arboix (amb PC Teide) o Carles Balaguer. 

President d’Honor de PAC, Productors Audiovisuals de Catalunya, Josep Maria Forn ha sigut també un dels grans instigadors d’institucions culturals del país: va presidir l'Institut del Cinema Català, cofundat per ell mateix l’any 1975 i, posteriorment, del 1987 al 1991, va ser director general de cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1994, va ser elegit president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i l’any 2001 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi.  

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat