Notícies

Les converses entre Tomàs Pladevall i Àngel Santacreu, Membres d’Honor de l’Acadèmia, editades per la Filmoteca de Catalunya


L’etalonador Àngel Santacreu signa el llibre Històries de l'etalonatge i els laboratoris cinematogràfics, que recull les seves converses amb el reconegut director de fotografia Tomàs Pladevall

Ja està disponible al respositori de la Filmoteca de Catalunya la publicació Històries de l'etalonatge i els laboratoris cinemaotgràfics, escrita per Àngel Santacreu, etalonador de professió, a partir de les converses amb Tomàs Pladevall, director de fotografia, soci fundador de l'Acadèmia del Cinema Català i Membre d'Honor des del 2013, una distinció que també va ser atorgada a Santacreu el 2009. 

El 2014 Santacreu va demanar a Pladevall que li expliqués algunes anècdotes sobre els laboratoris d'edició, i de la transcripció de més de 10 hores de converses entre els dos professionals, ha sorgit aquesta publicació. Al llarg del text Pladevall i Santacreu parlen sobre aspectes professionals i tècnics de la seva feina i recorden singulars situacions de la seva relació amb directors, directors de fotografia i productors.

Tomàs Pladevall és un dels directors de fotografia més rellevants de la cinematografia catalana i ha treballat al costat de directors com Francesc Bellmunt, Gonzalo Herralde, Jaime Camino, José Maria Nunes, Bigas Luna, Carlos Benpar, Ventura Pons, Pere Portabella, Rosa Vergés, Manuel Huerga o José Luis Gerín. Ha rebut en dues ocasions el reconeixement a Millor tècnic cinematogràfic per la Generalitat de Catalunya, el 1986 i el 1987. A banda de la seva carrera en l'àmbit del cinema, ha dissenyat la il·luminació de cerimònies i espectacles, entre ells la cerimònia d'obertura i clausura dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 1992 a Barcelona. 

Pel que fa a Àngel Santacreu, la seva carrera com a etalonador el va portar a treballar amb directors com Vicente Aranda, Pere Portabella, Agustí Villaronga, David Trueba o Cesc Gay, i directors de fotografia com Néstor Almendros, Josep Maria Civit o el mateix Tomàs Pladevall. El 2008 va rebre el Prisma Tècnic d'Honor de l'AEC.

Es pot consultar online aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat