Notícies

"Els dies que vindran", millor pel·lícula del FIC-CAT 2019


El lliurament dels premis del FIC-CAT 2019 s'ha celebrat dissabte 15 de juny, en la última jornada del festival. També destaquen els premis per “La vida sense la Sara Amat” i "Idrissa, crònica d'una mort qualsevol" així com l’homenatge a l’acadèmic Josep Maria Civit.

L’última pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet, Els dies que vindran, ha estat la guanyadora del FIC-CAT 2019. El jurat, format pels acadèmics Montserrat Carulla, Elisabet Prandi, Raimon Masllorens, Mar Coll, Maria Pau Pigem juntament amb Joan Reig, Dafnis Balduz i Àurea Márquez, ha considerat el film el millor llargmetratge de l’edició d’enguany durant la gala de cloenda que ha comptat amb l'assistència de gran part dels equips de les produccions seleccionades en aquesta edició, així com amb la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, entre d'altres representants institucionals. 

L’eix temàtic del FIC-CAT 2019 ha estat la Direcció de Fotografia i, per això, enguany hi ha un premi especial a aquesta disciplina cinematogràfica, patrocinat per l'Escola de Cinema de Reus. El premi a la Millor direcció de fotografia ha recaigut en Gris Jordana per la seva tasca a La vida sense la Sara Amat de Laura Jou, membre de l'Acadèmia. A més, el premi honorífic es va lliurar els primers dies de festival al director de fotografia i membre de la Junta Directiva de l’Acadèmia Josep Maria Civit.

El premi a millor documental ha estat per Idrissa, crònica d'una mort qualsevol, de Xavier Artigas i Xapo Ortega. Ara, la pel·lícula de Pere Solés realitzada amb pacients reals amb patologies alimentàries, ha rebut una menció especial.

Pel que fa a la resta de premis, Jauria, candidat als XI Premis Gaudí, de Gemma Blasco ha rebut el guardó a millor curtmetratge; A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada d’Andreu Caralt i Oriol Gracià ha estat considerada la millor producció de les comarques tarragonines; Sense likes (Desert) de Jordi Castells i Aitor Garay ha estat escollit el millor videoclip i Un regal espacial, de l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Son Pacs de Palma de Mallorca amb direcció de José Juan Guijarro ha estat considerada la millor producció d’un centre educatiu, un premi atorgat per Òmnium Cultural.

El jurat del concurs Jove 48 hores, format per l'acadèmic Fèlix Colomer, juntament amb Joana Vilapuig i Nil Cardoner, ha premiat la producció Negra de Heidi Ramírez com a millor de la seva categoria.

El públic també ha dit la seva i ha considerat millor producció del FIC-CAT 2019 el llargmetratge La vida sense la Sara Amat de Laura Jou, mentre que l’equip de Nova Crítica ha triat el curtmetratge documental Greykey d’Enric Ribes com a millor producció del festival d’enguany.

La 12a edició del FIC-CAT s’ha celebrat del 8 al 15 de juny a Roda de Barà amb més de 9500 espectadors a les projeccions realitzades al Teatre del Casino Municipal, a banda de les persones assistents a les activitats paral·leles, com la Classe Magistral de Josep Maria Civit, exposicions o taules rodones.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat