Notícies

L’Acadèmia del Cinema Català anuncia les 10 candidates a millor pel·lícula europea als IX Premis Gaudí

anunci candidates europees

Una comissió nomenada per la Junta directiva de l’Acadèmia ha seleccionat les 10 candidates a rebre el Premi Gaudí a Millor Pel·lícula Europea als IX Premis Gaudí.

La comissió de selecció formada pel acadèmics Aritz Cirbián i Rosa Vergés, Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, Pablo Sancho, president de la Federació de Cineclubs de Catalunya i Marla Jacarilla en representació de l’ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics).

La reunió de deliberació va tenir lloc a la seu de l’Acadèmia del Cinema Català el passat 7 de novembre.

Pel·lícules europees candidates als IX Premis Gaudí:

1. Des Staat gegen Fritz Bauer (El caso Fritz Bauer)
Dirigida per Lars Kraume, escrita per Lars Kraume i Olivier Guez i produïda per Zero One Film, Terz Film, WDR, Heissisdcher i Arte. Alemanya.

2. Elle
Dirigida per Paul Verhoeven, escrita per David Birke i produïda per SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion, France 2 Cinéma i Entre Chien et Loup. França, Alemanya i Bèlgica.

3. Fatima
Escrita i dirigida per Philipe Faucon i produïda per Istiqlal Films, Possibles Média, Arte France Cinéma i Rhône-Alpes Cinéma. França i Canadà.

4. L'Avenir (El porvenir)
Escrita i dirigida per Mia Hansen-Løve i produïda per CG Cinéma, Detailfilm, Arte France Cinéma i Rhône-Alpes Cinéma. França i Alemanya.

5. L'hermine (El juez)
Escrita i dirigida per Christian Vincent i produïda per Albertine Productions, Gaumont, Cinéfrance i France 2 Cinéma. França.

6. Mustang
Escrita i dirigida per Deniz Gamze Ergüven i produïda per CG Cinéma, Vistamar Filmproduktion, Uhlandfilm i Bam Film. França, Alemanya i Turquia

7. Saul Fia (El hijo de Saúl)
Dirigida per László Nemes, escrita per László Nemes i Clara Royer i produïda per Laokoon Filmgroup. Hongria.

8. Suffragette (Sufragistas)
Dirigida per Sarah Gavron, escrita per Abi Morgan i produïda per Ruby Films i Faye Ward. Gran Bretanya

9. Sunset Song
Escrita i dirigida per Terence Davies i produïda per Hurricane Films, Iris Productions i SellOutPictures. Gran Bretanya, Luxemburg.

10. The Lobster (Langosta)
Dirigida per Yorgos Lanthimos, escrita per Yorgos Lanthimos i Efthimis Filippou i produïda per Element Pictures, Scarlet Films, Faliro House, Haut et Court i Lemming Film. Irlanda, Gran Bretanya, Grècia, França, Holanda.

Comissió de selecció de pel·lícules europees

Aritz Cirbián
Va estudiar cinema a l’ESCAC, de la que també n’ha sigut professor. És productor i forma part de la cooperativa Compacto.coop, de la que n’és president i que integra Primitive Films, Pintan Bastor, Niu d’Indi i Marlon Branded. Des de 2013 també forma part del portal de crowdfunding Verkami, especialitzat en campanyes de finançament de projectes audiovisuals.

Marla Jacarilla (ACCEC)
Artista visual, escriptora i crítica. Coeditora de la revista de crítica i anàlisi cinematogràfic Contrapicado. Ha col·laborat en publicacions com Cortosfera, Sala1, El Rayo verde apuntes cinematográficos, Culturaca, A* Desk o PliegoSuelto, aquestes últimes especialitzades en crítica d'art i literatura, respectivament.

Octavi Martí
Té estudis de Filosofia i Lletres a la UAB, és periodista i crític de cinema i ha sigut corresponsal a París pels diaris El Observador i El País. Ha sigut també realitzador de cinema i televisió, programant i presentant el programa Cineclassics, sent coguionista de Cinema 3 i El món del cinema i codirigint els films Objetivo: sexo i Una dona al meu jardí. Actualment és director adjunt de la Filmoteca de Catalunya.

Pablo Sancho (FCC)
És president de la Federació Catalana de Cineclubs des de 2015, llicenciat en Història de l’Art i Comunicació Audiovisual per la UB i Màster en Ficció de Cinema i Televisió per la Universitat Ramon Llull. Treballa com a programador del Cine Club Vilafranca i el Most Festival, com a realitzador i guionista freelance i com a monitor de tallers de cinema per escoles i biblioteques.

Rosa Vergés
Escriptora i guionista. Ha escrit i dirigit els llargmetratges Boom Boom, Souvenir, Tic Tac i Iris, els documentals El Pavelló de la República, Barcelona, negatif et positif, Alberti, un poeta en la calle, García Lorca: de Granada a la Luna, L’Eixample Cerdà, illes en xarxa i la sèrie Maresme (Arte, TV3). També ha exercit de professora a la URL, UPF, UB i ESCAC i ha sigut vicepresidenta de l’Academia de Cine Español.

La gala de lliurament dels IX Premis Gaudí tindrà lloc el diumenge 29 de gener del 2016.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat