Notícies

Presència i reconeixement del Cinema Català durant el mes de juny

PRESÈNCIA JUNY

El cinema català continua el seu recorregut de festivals el mes de JUNY.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

Festival de Cine d’Alacant

Del 4 al 11 de juny

Les produccions de Loto Films, Neckan i Juegos de Família, van competir a la Secció Oficial del Festival de Cine d’Alacant.

Anomalous participa en el Soho International Film Festival de NYC

Del 6 al 12 de juny

El thriller psicològic d'Anomalous, d'Hugo Stuven ha estat seleccionat en el Soho International Film Festival que se celebra a Nova York.

David (Edgar Fox) és un jove esquizofrènic que se sent amenaçat per una presència incapaç de definir. El seu psiquiatre, el doctor Friedhoff (Lluís Homar), conscient que no aconsegueix fer passos endavant amb la seva teràpia, decideix sotmetre'l a una nova teràpia: gravar-se en vídeo durant una setmana. Set dies de la seva vida quotidiana per captar a través de la càmera aquesta presència que diu el pacient que el persegueix. Amb aquest mètode, el psicòleg vol demostrar al pacient que tot el que li passa és fruit de la imaginació de la seva ment malalta i distorsionada, fins que arriba Maia (Christy Escobar), una misteriosa agent de l'FBI.
El llargmetratge d'Anomalous va obtenir el premi de bronze en el Festival Worldfest-Houston International Film & Video Festival, en la categoria de suspens/thriller d'aquest any. És una producció de Numérica Films i Visionatv amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, el suport de l'ICAA i el finançament de l'ICO.

3 produccions catalanes han estat seleccionades al festival Sheffield

Del 10 al 15 de juny

Els documentals amb participació catalana Dead Slow Ahead de Mauro Herce (Nanouk Films, Televisió de Catalunya, Bocalupo Films, El Viaje Producciones, S.L. ), Enough Already de Juan Antonio Moreno i Silvia Venegas (Making DOC Producciones, Medicusmundi Catalunya) i Freightened, The Real Price of  Shippingde Denis Delestrac (Polar Star Films, Al Jazeera Documentaries, France 5, La Compagnie des Taxi-Brousse, SWR/NDR).

Presència catalana al festival d'animació d'Annecy - MIFA

Del 13 al 18 de juny

El festival d’animació d’Annecy que se celebrarà a la ciutat francesa ha seleccionat la produccions catalana Atrapa la bandera d'Enrique Gato (Ikiru Films, 4 Cats Pictures, Lightbox Animation Studios, Los Rockets La Pelicula AIE, Telecinco Cinema, Telefónica Studios) a la secció de llargmetratges fora de competició.

Pel que fa a la programació en el marc del mercat, el projecte de llargmetratge Memorias de un hombre en pijama de Carlos Fernández i Paco Roca (Dream Team Concept, Lady Big Films, Televisión Española - TVE) ha estat seleccionat per participar als MIFA Pitches.

Set produccions catalanes seleccionades al festival Different 9! L’autre cinema espagnol

Del 15 al 21 de juny

El festival Dífferent 9! L’autre cinema espagnol ha programat set produccions catalanes dins del seu programa.

  • La novia de Paula Ortiz
  • L'Arteria invisible de Pere Vilà
  • Un dia perfecte per volar de Marc Recha
  • La granja del pas de Sílvia Munt
  • Quatretondeta de Pol Rodríguez
  • Truman de Cesc Gay
  • Cançons d'amor i anarquia de Carlos Benpar

 

FILAF, el Festival Internacional del Llibre d'Art i del Film

Del 20 al 26 de juny

A Perpinyà, El dia de la sípia, d'Emili Manzano, es va projectar, fora de competició, en la inauguració del FILAF, el Festival Internacional del Llibre d'Art i del Film. 

Open City Documentary Festival

Del 21 al 26 de juny

Dead Slow Ahead, de Maure Herce, participa en l'Open City Documentary Festival de Londres, un certamen que reuneix a Londres obres i cineastes de documental de creació.

El documental és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que el tripulen, gairebé tots filipins, viuen envoltats per un món deshumanitzat i totalment industrialitzat del qual semblen que siguin simples engranatges. El vaixell de vuit pisos d'alçada i set bodegues es converteix en un escenari fantasmal que Maure Herce recorre durant els dos mesos que dura el rodatge; una visió apocalíptica d'uns treballadors a la deriva per aigües internacionals. És una producció de Nanouk Films i El Viaje Films en coproducció amb Bocalupo Films i Televisió de Catalunya.

El Festival de Cinema de Brussel·les selecciona dues produccions catalanes "Callback" i "Truman"

Del 17 al 24 de juny.

Callback i Truman, dues produccions catalanes, han format part part d'aquest festival en què s'han seleccionat unes 100 pel·lícules (entre llargmetratges i curtmetratges) de més de 20 països europeus.

Callback, de Carles Torras, s'ha programat a la secció competitiva juntament amb 11 pel·lícules més i Truman, de Cesc Gay, a la secció Avant Première.

El thriller psicològic Callback va triomfar a l'últim Festival de Màlaga. La pel·lícula de Carles Torras va aconseguir la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula, la Bisnaga de Plata al millor actor (Martín Bacigalupo) i la Bisnaga de Plata al millor guió (Carles Torras i Martín Bacigalupo). El llargmetratge narra la història de Larry, un immigrant il·legal als EUA amb trastorns de la personalitat, narcisista i psicopàtic, que vol integrar-se dins la societat americana i fa tot el possible per semblar un americà més. Per això es fa adepte a una església cristiana evangèlica on coneix un pastor (Timothy Gibbs) a qui veu com un referent a seguir. Alhora, ofereix la possibilitat a noies joves que necessiten una habitació a Nova York de fer couch surfing a casa seva amb l'esperança de conquistar-les. Però la història es torça quan la relació entre l'Alexandra (Lili Stein) i la d'en Larry no van cap a la mateixa direcció per culpa de la psicopatia que té. És una producció de Zabriskie Films, amb la col·laboració de TVC
 
D'altra banda, Truman de Cesc Gay segueix sent el llargmetratge de l'estat més premiat d'aquest any. Recentment ha estat nominada a 5 Premis Latino, però acumula una llarga llista de premis, entre els quals, 6 Premis Gaudí, 5 Goya, 2 premis Feroz, 2 premis Forqué i 5 medalles CEC. El llargmetratge es va estrenar a finals d'octubre del 2015 i els primers premis els va rebre al Festival de Sant Sebastià, en què els dos actors van guanyar ex aequo la Concha de Plata a millor actor i el llargmetratge el Premi Feroz Zinemaldia a millor pel·lícula de la secció oficial a concurs del festival. 

Isabel Coixet al "showcase" del Festival Internacional de Cinema d'Edimburg

Del 15 al 26 de juny

El Festival Internacional de Cinema d'Edimburg ha programat en aquesta nova edició la pel·lícula d'Isabel Coixet, Ningú no vol la nit. La pel·lícula ha estat inclosa dins l'apartat Director's Showcase, que, des de fa uns anys, mostra alguns dels directors emergents amb més talent de la indústria del cinema.
A Ningú no vol la nit, Juliette Binoche interpreta Josephine Peary, una novaiorquesa de classe burgesa que va fins a Groenlàndia per reunir-se amb el seu marit, l'explorador Robert Peary, i compartir amb ell l'instant de glòria per haver descobert el pol nord. El 1909, Josephine Peary deixa enrere els carrers de Manhattan, la família i els amics per endinsar-se en les masses de glaç del punt més al nord del planeta i envoltar-se d'un clima inhòspit i cruel; un viatge temerari propi dels pioners que arriscaven la vida per assolir l'indret on ningú mai havia arribat.  Allà coneix Alaka (Rinko Kikuchi), una inuit plena de saviesa tradicional avesada a aquell clima hostil, que fa que Josephine canviï els seus prejudicis i les seves idees rígides sobre el món i la vida per sempre. És una història d'aventures, de descobriment, de dolor, de supervivència i, per sobre de tot, una meravellosa història d'amor. És una producció d'Ariane&Garoé, Mediapro, Neo Art Producciones i Nadie quiere la noche A.I.E. en coproducció amb Noodles Production (França) i One More Movie (Bulgària), amb la participació de TVC, TVE, Vodafone Ono, Eurimages, Movistar+, l' ICEC, el Programa Media, el Centro Nacional de Cine de Bulgària, el Canarias Cultura en RedAudiovisual SGR.

DIG Awards

Del 23 al 26 de juny

Aquesta setmana, Freightened. El preu real del transport marítim competeix a Itàlia, als DIG Awards, en la categoria d'investigació. L'últim documental de Denis Delestrac, director de Sand Wars i Pax Americana, revela la mecànica i els perills del transport marítim, una indústria que, malgrat que és poc coneguda, subministra per a 7 mil milions d'humans i és la clau de la nostra economia, el medi ambient i el model de la nostra civilització. Un treball d'investigació produït per Polar Star Films en coproducció amb La Compagnie des Taxi-Brousse, que compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

El Filmfest Munchen acull dues produccions catalanes

Del 23 de juny al 2 de juliol

L'última producció d'Albert Serra, La mort de Lluís XIV, ha estat seleccionada en l'edició del FilmFest Munchen, que començarà el 23 de juny i durarà fins al 2 de juliol. Aquesta pel·lícula formarà part de la secció cinemestres competició/ Wettbewerb cineamasters.

El rodatge es va fer durant els mesos de setembre i octubre del 2015 al castell d'Autafòrt, a França. És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film i Rosa Filmes, amb la col·laboració de TV3 i ARTE, i amb el suport de l'ICEC.
 
Oleg y las raras artes, d'Andrés Duque, també ha estat programat en la secció internacionals independents. El llarg documental va ser guardonat amb el Premi Talents D'A 2016 al millor director al D'A–Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona. Al Festival Internacional de Cine Documental de Navarra li van lliurar el Gran Premio de Punto de Vista a la millor pel·lícula. Finalment, va aconseguir la menció especial al Premi  International de la Scam i el premi a millor banda sonora, tots dos al Cinéma du Réel (Festival International de Films Documentaires) l'any 2016.
 
El compositor i pianista Oleg Nikolaevitx Karavaitxuk, als 89 anys, continua sent una figura controvertida i enigmàtica per a la cultura russa. Aquest mestre de la improvisació ha compost al llarg de la seva vida al voltant de 200 bandes sonores de pel·lícules soviètiques. Als set anys, ja era un prodigi del piano. Protegit per Stalin, va ser posteriorment censurat i silenciat pel règim fins als anys 80, silenci que Karavaitxuk ha recopilat en quadernets durant molts anys. Oleg és l'únic compositor a Rússia que entra a l'Hermitage per tocar el piano imperial. És una producció d'Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

Premiades

Albert Serra guanya el Premi Jean Vigo per "La mort de Lluís XIV"

6 de juny

Albert Serra ha guanyat el Premi Jean Vigo per La mort de Lluís XIV. És la primera vegada que un cineasta de l'estat espanyol guanya el prestigiós guardó que es va crear el 1951 i que es reservava a produccions franceses. El guardó reconeix l'esperit independent i l'originalitat d'un cineasta. Albert Serra va recollir el premi durant la cerimònia que es va fer al Centre Georges Pompidou dilluns 6 de juny, a París, "agraït que el jurat no dubtés a l'hora de premiar artistes d'altres països."

La mort de Lluís XIV és una coproducció catalanofrancesa que es va estrenar al Festival de Canes en una secció no competitiva. Jean-Pierre Léaud, protagonista del film, que també va ser a l'acte de lliurament, va confessar que estava "especialment commogut" pel reconeixement. El prestigiós actor i símbol de la Nouvelle Vague fa poques setmanes també va rebre un altre reconeixement amb majúscules quan la 69a edició del Festival de Canes li va lliurar la Palma d'Or d'Honor durant la cerimònia de clausura del 22 de maig a Canes.
 
El llargmetratge és una adaptació de les memòries de Saint-Simon sobre Lluís XIV, escrit per Thierry Lounas i pel mateix Albert Serra. La pel·lícula comença quan, després de tornar d'una cacera, el Rei Sol nota un fort dolor a la cama. Això fa que s'hagi d'estar al llit durant dues setmanes al palau de Versalles immobilitzat pel dolor. És el debut d'una llarga agonia del rei més gran de França, que té una gangrena imparable i veu que els seus dies s'acaben. Lluís XIV ha d'organitzar la seva successió. La seva dona, madame de Maintenon, el seu fill Lluís XV i el metge Fagon miren d'amagar-lo del públic per preservar el futur de França. El rodatge es va fer durant els mesos de setembre i octubre del 2015 al castell d'Autafòrt, a França. És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film i Rosa Filmes, amb la col·laboració de TV3 i ARTE, i amb el suport de l'ICEC.

El Festival de Cinema de Brusseles premia a Callback de Carles Torras

Del 17 al 24 de juny

La 14a edició de Brussels Film Festival ha otorgat el Premi del Jurat -format per Natali Broods, Emanuele Crialese, Derek de Lint, Pierre Dherte i Ivon Juka- al cineasta català Carles Torras per Callback, una pel·lícula sobre la part fosca del "somni americà".

Amb aquest premi internacional Callback prosegueix el seu camí en festivals de tot el món, poc després de fer-se amb la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula al passat Festival de Málaga de Cinema Espanyol.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat