Notícies

Comença el Cicle: "Més enllà del mirall: 10 anys sense Joaquim Jordà"

mes enlla

El 2016 fa deu anys que va morir Joaquim Jordà, director de cinema responsable d'alguns dels millors documentals que s'han rodat en aquest format a Catalunya. 

Amb aquest cicle que arrenca el 12 de maig i acaba el 31 del mateix mes es podran veure pel·lícules del mateix Jordà -Mones com la Becky- o pel·lícules de qui avui es consideren els seus alumnes. Documentals com Bucarest, la memòria perduda, d'Albert Solé; Balseros, de Carles Bosch; La plaga, de Neus Ballús, o ficcions com Rec, de Jaume Balagueró, o Paterre, d'Alain Cavalier.

Joaquim Jordà va morir el 23 de juny de 2006. El pas del temps ha fet créixer la seva figura, de la mateixa manera que ha crescut la figura dels qui van ser els seus alumnes.

El mestratge de Jordà, que esborra les fronteres entre el documental i la ficció, però sabent sempre on era cada món, inspira la retrospectiva que ara proposem. No per casualitat, arrenca amb la presència a la Filmoteca de Víctor Erice, i inclou una taula rodona amb diversos creadors.

Els cineastes que es van formar amb Jordà saben fins a quin punt era estimulant la mirada d’una figura indiscutible d’aquell experiment truncat de modernitat que va ser l’Escola de Barcelona, la visió d’un home que va saber posar la seva experiència mèdicovital -un infart cerebral que va generar-li problemes d’alèxia i agnòsia- al servei d’una reflexió sobre els límits del coneixement.

Per a més informació consulteu la web de la Filmoteca.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat