Notícies

El Departament de Cultura explica al sector els detalls de l'impost als operadors proveïdors de continguts per Internet

Un centenar de professionals del sector audiovisual han assistit a l'acte del 4 de juny a la Filmoteca de Catalunya, organitzat pel Departament de Cultura, l'Acadèmia del Cinema i Productors Audiovisuals (PROA) per analitzar l'estat de l'audiovisual català i l'aplicació de l'impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l'audiovisual i la difusió cultural digital.

A l'acte, que ha tancat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també hi han participat la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, el president de PROA, Raimon Masllorens i la directora de cinema, Neus Ballús, que ha llegit el manifest de suport a l'aplicació de l'impost, en representació de les associacions del sector.

En la seva intervenció, el conseller Mascarell ha explicat que "l'impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l'audiovisual entrarà a tràmit parlamentari abans que acabi l'estiu, amb l'esperança que sigui ja una realitat per al 2015".

El conseller ha defensat la creació d'aquest impost "perquè la Llei de Cinema preveia la creació de cinc fons de foment de l'audiovisual, perquè el model de finançament està al límit, perquè els nivells de producció estan al mínim, perquè hi ha un consum decreixent a les sales, perquè la televisió produeix poc i perquè la pirateria minva els beneficis." Mascarell ha explicat que aquest tipus de taxa s'aplica en altres països d'Europa com Alemanya, França, Irlanda, la República Txeca o els Països Baixos". "Protegir l'excepció cultural ha de ser una aposta de tots els països europeus", ha afirmat el conseller.

Segons Mascarell, "la taxa és la base per refundar l'ecosistema. Ara toca replantejar-lo tot. Cal un nou sistema de finançament de l'audiovisual basat en la taxa, el mecenatge i la bonificació (tax credit). I també cal combatre la pirateria amb lleis i sensibilització. Per fomentar l'equilibri entre la producció i la difusió, treballarem segons les línies de la Comissió Europea: més formació de públics i més diàleg entre les cultures europees per promoure el consum de cinema europeu".

Mascarell ha assegurat que "cal un Estat a favor de la cultura, amb una fiscalitat pensada per fomentar la producció cultural i produir més riquesa al país.

En el transcurs de l'acte la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, i el president de PROA, Raimon Masllorens, han expressat el seu desig que s'aprovi l'impost als operadors de comunicacions electròniques per tal que es pugui aplicar el més aviat possible.

En l'acte, el degà de la Facultat de Ciències de Comunicació de la UAB, Josep M. Català, ha fet una exposició sobre l'estat de l'audiovisual català en el marc de les polítiques audiovisuals europees. També s'ha projectat un vídeo d'entrevistes a representants del sector sobre l'impost a les operadores de comunicacions electròniques i un muntatge amb els films catalans de més èxit.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat