Notícies

Homenatge a Bigas Luna durant les Festes de Santa Tecla

El Festival REC  ofereix tota una sèrie d'activitats cinematogràfiques als tarragonins durant les Festes de Santa Tecla.

Una de les primeres activitats serà l'acte de reconeixement al cineasta Bigas Luna amb la projecció del seu film La teta i la lluna i d'altres activitats el 16 de setembre a la Plaça de les Cols. Aquest artista multidisciplinar va ser un dels ferms defensors del Camp de Tarragona, enaltint tossudament els seus elements de cultura popular i tradicional, i reivindicant els seus valors com a espai de creació i de rodatge cinematogràfic. L'activitat, una iniciativa de l'Ajuntament de Tarragona, compta amb la complicitat de la família del cineasta en el que serà una de les primeres activitats celebrant el seu llegat. La proposta pretén reivindicar la relació del cineasta amb el territori i la seva cultura. Aquest es el principal motiu per escollir aquesta pel·lícula, rodada a la ciutat i d'altres poblacions com Torredembarra o Valls, presenta la sublimació total de la passió que el director sentia pel llegat del Camp: la petjada romana, la gastronomia, els costums, la seva gent i la seva forma de viure. A més a més, aquest setembre s'acompleixen tot just 20 anys de la seva estrena a la Mostra de Venezia on es va endur el Lleó d'Argent al Millor Guió. Precisament un dels co-autors d'aquell guió, el dialoguista Josep Bargalló (expert en Castells i ex-director de l'Institut Ramon Llull, entre d'altres càrrecs) serà un dels convidats especials a la sessió. La presència de l'actor protagonista, Biel Duran, serà un altre dels al·licients d'un acte que serà conduït pel periodista i escriptor Carles Marquès, i que es completarà amb la peça "L'Hort de Bigas Luna" realitzada per La Ferida Produccions. L'espai escollit per a la projecció ha sigut la plaça de les Cols, per la seva relació amb la història castellera a la ciutat de Tarragona.

Una de les projeccions més esperades i que està aixecant més expectació és la multi-guardonada Blancaneu de Pablo Berger, un dels més gran èxits del cinema espanyol als últims anys. Després d'acumular 10 Premis Goya, 4 Premis Gaudí, Premi Sant Jordi a la Millor Pel·lícula, Millor Pel·lícula IberoAmericana als Premis Ariel, entre d'altres premis durant el 2012 la pel·lícula torna a la ciutat com a part del 'Ciclo de Cine Itinerante' de l'Academia de Cine Español. Aquest projecte ha dut els últims èxits del cinema espanyol a deu ciutats de l'estat, entre les quals, Tarragona ha sigut la única escollida de tota Catalunya. La projecció es durà a terme al Teatre Tarragona, el dia 20 de setembre a les 19:30 h.

Després de mostrar aquests èxits del cinema d'aquí, el REC no ha volgut oblidar la seva vessant més internacional i el recolzament als nous directors. D'aquesta manera, un altre de les activitats serà la Nit Japonesa al Parc de Saavedra, on dins els actes organitzat per Bar Kino i Bar El Portal es projectarà la pel·lícula Afrotanaka el 15 de setembre a les 21h en col·laboració amb el Festival Nits de Cinema Oriental de Vic. L'òpera prima de Daigo Matsui és una comèdia esbojarrada que ha sigut la més taquillera al seu gènere al Japó el 2012. Seguint la fórmula de les Nits, que enguany han arribat al Desè aniversari, existirà la possibilitat de sopar un menú japonès durant i abans de la projecció. Les bones relacions entre els dos certàmens han possibilitat que la ciutat visqui l'estrena d'aquesta divertida comèdia, que es va fer amb el Gat de la Sort, el premi que per votació popular atorga el festival vigatà. Amb l'aval d'aquesta àmplia acceptació popular en geografies molt diverses, es presenta com a ideal per a una projecció a l'aire lliure. Després d'aquesta projecció el Parc de Saavedra continuarà oferint diverses projeccions a partir del dimarts 17 de setembre.

Totes aquestes activitats són només un preàmbul de les que el Festival REC ja està preparant per aquesta tardor 2013.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat