Notícies

Acte institucional al Palauet Albéniz

Macari Gómez, Anna Lizaran, Bigas Luna, Tomàs Pladevall, Montserrat Salvador i Carles Santos ja són Acadèmics d’Honor. La tradicional foto dels nominats als Premis Gaudí reuneix al Palauet Albéniz la gran família del cinema català.

L’Excel·lentíssim Sr. Xavier Trias, Alcalde de Barcelona, ha rebut aquest matí al Palauet Albéniz de Barcelona els nominats als V Premis Gaudí i els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català. Han estat distingits enguany el cartellista Macari Gómez, el director i guionista Bigas Luna, el director de fotografia Tomàs Pladevall, el músic Carles Santos i les actrius Montserrat Salvador i Anna Lizaran, aquesta darrera a títol pòstum. A la recepció també hi ha assistit Montserrat Carulla, que rebrà el Gaudí d’Honor a la gala dels Gaudí. El President de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, en nom de la Junta Directiva, ha recordat que a l’Anna Lizaran li va fer il·lusió la notícia d’aquest reconeixement dels companys de professió, “i no li volíem escatimar”. Joan ha qualificat el nomenament d’homenatge a l’actriu.

Xavier Trias ha agraït l’esforç de l’Acadèmia del Cinema Català i ha ressaltat el caràcter simbòlic d'aquests premis, exemple del pes que la cultura té en la ciutadania i "com a eina de cohesió social i de progres d’un país". “Serem tossuts, serem constants i exercirem el paper de capital de Catalunya i de la catalanitat”, ha afegit.

Els nomenaments han estat precedits d’una glossa de cada Acadèmic d’Honor. L’actriu Mireia Ros ha glossat Montserrat Salvador, amb qui havia treballat a La moños. Molt emocionada al rebre la distinció, Salvador s’ha manifestat sorpresa pel fet que els companys se'n recordin d'ella, “perquè ara ja no surto gaire i vaig a poques estrenes”, i ha aprofitat per fer públic que està oberta a ofertes de treball. La nova Acadèmica d’Honor ha lamentat “no haver compartit aquest premi amb Lizaran. Hauria estat per mi una gran il·lusió".

Els productors Edmon Roch i Victòria Borrás han glossat el director de fotografia Tomàs Pladevall, per la seva generositat i la seva màgia il.luminant espais. Pladevall també ha tingut paraules de record per Anna Lizaran. L’actriu Mònica López, que ha compartit sovint l’escenari amb el músic Carles Santos, ha destacat la seva aportació transgressora i rebel al cinema. “Santos lúcid, irreverent, curiós, sense sí i amb sí bemol”, ha sentenciat López, seguit d’un crit al més pur estil del compositor i pianista. Santos ha manifestat, humilment, que li agrada provar coses en totes les disciplines i que un reconeixemnt com aquest és un estímul per seguir-ho fent. Ha manifestat que l’unic premi que li falta per rebre és un del món de la dansa.

El productor Pep Amores ha glossat la figura del gran cartellista Macari Gómez, qui no ha pogut assistir a l’acte per problemes de salut. En representació seva ha recollit el guardó Salvador Prat, Alcalde d’Olesa de Montserrat, qui ha destacat la internacionalitat del seu treball. El director de fotografia Josep Maria Civit ha recordat la polifacètica i extensa carrera del director i guionista Bigas Luna, qui ha agraït que “en temps difícils ens doneu un moment de glòria”.

Per acabar, l'actriu Lluïsa Castell ha estat l'encarregada de pronunciar les paraules dedicades a l'actriu Anna Lizaran, de qui ha destacat la seva generositat, “era tan gran, era inacabable, ens ensenyava i ens conduïa pel món de l’escena”. Castell ha recordat que Anna Lizaran va guanyar el primer Premi Gaudí a la Millor Protagonista Femenina pel seu treball a Forasters de Ventura Pons. Lluïsa Castell va compartir el seu primer treball professional amb La Lizaran a Una jornada particular, d’Ettore Scola.

Els Acadèmics d’Honor han rebut de mans de cada glossador una reproducció de l’estatueta del Gaudí que es lliura als Premis, més petita. Un cop finalitzats els nomenaments, s’ha fet la tradicional foto de família amb els nominats als V Premis Gaudí, a les portes del Palauet Albéniz, juntament amb l’Alcalde de Barcelona i el President de l’Acadèmia del Cinema Català. Bona part dels aspirants als premis en les diferents categories han compartit aquest escenari, poc menys de dues setmanes abans que es coneguin els guanyadors en la gala del dia 3 de febrer al Barcelona Teatre Musical. Entre les cares conegudes, han assistit a l’acte els directors J.A. Bayona, Cesc Gay, la directora Patricia Ferreira, les actrius Candela Peña, Sílvia Munt i Maria Molins. Tampoc no hi han faltat el jove Nil Cardoner, Alex Casanovas o Eduard Fernández. Ha estat el primer acte oficial de la nova directora de l’ICEC, Teresa Enrich, que també és membre de l’Acadèmia del Cinema Català.

foto de famlia palauet gran

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat