Estrenes

‘L’endemà’ i ‘Sobre la marxa’: dos documentals catalans arriben a la cartellera

El 5 de setembre s'estrenen dues pel·lícules documentals, L'endemà, dirigida per la directora, productora i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, produïda per Massa d'Or Produccions, en coproducció amb Televisió de Catalunya i distribuïda per Alta Films, i Sobre la marxa, de Jordi Morató, produïda per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra.

L'endemà, amb guió d'Isona Passola, David Cirici i Lluís Reales, realitzada per Hug Cirici, amb música d'Albert Guinovart i direcció d'Isona Passola, compta amb experts d'àmbit nacional: amb economistes com Xavier Sala-i-Martin, Germà Bel o Guillem López Casasnovas; sociòlegs com Salvador Cardús; polítics com Graham Watson, Antoni Comín, Raül Romeva, Maria Badia o Ramon Tremosa; així com representants del món de la cultura, la justícia, mitjans de comunicació... que ofereixen arguments per al procés sobiranista de Catalunya, exposant com hauria de ser un País nou radicalment democràtic.

El documental es va finançar a través de "crowdfunding", convertint-se en la campanya més exitosa d'Europa i la cinquena a nivell mundial, al reunir en 40 dies 345.000 €, participant-hi més de 8.000 mecenes.

L'endemà es podrà veure a cinemes de tot Catalunya i al País Basc i València.

Després del seu pas per festivals internacionals recollint premis i elogis, Sobre la marxa, s'estrena al cinema. L'òpera prima de Jordi Morató és la història d'un home que va crear una selva al costat de l'autopista. Un home que va aixecar al bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tan belles com inversemblants. És també la història de com va acabar reduint-les a cendres per tornar a reconstruir-les, una vegada rere l'altra, durant dècades. Se'l coneix com en "Garrell", àlies "Tarzan d'Argelaguer" i no el guia cap propòsit aparent, tret del seu lema: anar fent "sobre la marxa".

El relat de com va aconseguir crear aquest món fantàstic ens arriba a través de les seves pròpies filmacions, peculiars remakes de Tarzan gravats amb la complicitat d'un jove de 14 anys. Però també per les imatges d'una historiadora de l'art nord-americana i finalment, per les gravacions de l'autor d'aquest documental, qui ajunta les peces d'aquesta vida extraordinària de múltiples facetes: l'ancià que segueix tenint ànima de nen, el salvatge modern, el visionari admirat pels que peregrinen al seu bosc, l'incomprès a qui titllen de llunàtic... Com diu ell mateix: "Aquí a la meva selva no em falta res. Aquesta serà la meva vida. No vull saber res més de l'home blanc civilitzat".

Sobre la marxa es podrà veure al cinema Zumzeig de Barcelona, a la Cineteca de Madrid i el 22 d'octubre al Cinema Truffaut de Girona.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat