This entry is not available in English.

Academy activities

L’Acadèmia del Cinema Català dona la benvinguda a les 83 produccions participants als XII Premis Gaudí


59 títols participen en la dotzena edició dels guardons del cinema català i els professionals catalans que han treballat en 24 produccions no catalanes. La Festa dels Candidats marca l’inici de la cursa dels XII Premis Gaudí.

L’actriu Anna Moliner presentarà la gala, dirigida per Jordi Prat i Coll i produïda per Dagoll Dagom, que se celebrarà la nit del 19 de gener a l’Auditori Fòrum del CCIB

L’Acadèmia del Cinema Català dona a conèixer les 59 produccions que competiran enguany a la 12a edició dels Premis Gaudí, a la Festa dels Candidats que es celebra aquest vespre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. D'aquestes, 35 són llargmetratges de ficció, 10 són documentals, 4 són pel·lícules per a televisió, 10 són curtmetratges i 6 són pel·lícules europees. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 24 pel·lícules de producció no catalana. Això fa un balanç total de 83 produccions inscrites als XII Premis Gaudí.

El 5 de desembre es donaran a conèixer en lectura pública a La Pedrera els nominats de les 22 categories.

>>> CONSULTA EL LLISTAT DE TOTES LES PRODUCCIONS CANDIDATES <<<


Una gala de factura teatral

L’Acadèmia ha confiat enguany a Dagoll Dagom la producció de la cerimònia de lliurament dels XII Premis Gaudí, que serà retransmesa en directe per TV3 el 19 de gener de 2020 des de l’Auditori del Fòrum CCIB, seu dels premis en anteriors edicions. L’actriu badalonina Anna Moliner, com a presentadora, i el dramaturg Jordi Prat i Coll, com a director, completen la nòmina d’un equip de consolidada tradició teatral i experiències comunes. Abans de participar a les sèries Cites, Tiempos de guerra, Las chicas del cable o La catedral del mar, Moliner pujaria per primer cop dalt dels escenaris de la mà d’un dels grans èxits de la companyia Dagoll Dagom, el musical Mar i cel. Amb Jordi Prat i Coll coincidiria en la passada temporada del TNC, al muntatge Els Jocs Florals de Canprosa, per la qual va recollir el Premi Butaca a Millor actriu de musical. En la carrera del director teatral que enguany estarà al capdavant de la gran nit del cinema català destaquen obres de Caryl Churchill, García Lorca o Jules Laforgue, i el reconeixement del Premi Ciutat de Barcelona en la seva darrera edició.



El 36% de direcció femenina

22 de les 59 pel·lícules candidates als XII Premis Gaudí estan dirigides o co-dirigides per dones, amb un total de 25 directores participants a la primera volta de les votacions. El balanç de gènere de l’actual convocatòria es manté per tant en xifres molt similars a l’anterior, amb un 30% del total d’inscrites.

Creixen les produccions en català i de petit format

D’aquests 29 llargmetratges de ficció, hi ha 14 pel·lícules en llengua catalana, el doble que l’any passat, i 16 en llengua no catalana. De les 53 produccions catalanes inscrites, 24 tenen el català com a llengua original majoritària (eren 14 el 2018), 19 el castellà (45 en la passada edició) i 6 l'anglès. Altres llengües amb presència a les candidatures d’enguany són el francès, l’italià, l’eusquera i l’àrab.

L’increment de la VO catalana va acompanyat d’una reducció en la mida i pressupost de d’aquestes produccions. Només 3 de les 14 produccions candidates a Millor pel·lícula han aconseguit el pressupost mínim per rodar una ficció: 1M€. La mitjana de les produccions europees està per sobre els 3M€, per tant la xifra de casa nostra demostra una precarietat absoluta.

D’aquests 14 títols, 5 s'han fet amb menys de 500.000€, i alguns d'ells no han assolit ni el llindar dels 100.000€. Si aquestes pel·lícules han arribat a les pantalles és gràcies a les aportacions voluntàries dels actors i de part de l'equip tècnic o a una estructura acadèmica que acompanya un projecte de final de carrera.

Comparativa de les pel·lícules participants en els Premis Gaudí 2016 – 2020

 

VIII PREMIS

GAUDÍ 2016

IX PREMIS

GAUDÍ 2017

X PREMIS

GAUDÍ 2018

XI PREMIS

GAUDÍ 2019

XII PREMIS

GAUDÍ 2020

PEL·LÍCULES EN LLENGUA CATALANA

12

7

8

7

14

PEL·LÍCULES EN LLENGUA NO CATALANA

24

22

13

26

16

PEL·LÍCULES DOCUMENTALS

10 (22 inscrits)

19

9

10 (23 inscrits)

10 (20 inscrits)

PEL·LÍCULES ANIMACIÓ

1

1

2

2

0

CURTMETRATGES

10 (50 inscrits)

10 (48 inscrits)

10 (52 inscrits)

10 (44 inscrits)

10 (50 inscrits)

PEL·LÍCULES PER A TELEVISIÓ

5

5

6

4

4

PEL·LÍCULES EUROPEES

10

10

10

6

6

TOTAL PEL·LÍCULES CANDIDATES

72

74

58

65

60

PARTICIPACIÓ TALENT CATALÀ

7

10

7

11

23

TOTAL PEL·LÍCULES PARTICIPANTS

79

84

65

76

83

·  Comissió de documentals:  Pau Faus, Sumpta Ayuso, Lala Gomà, Lluís Maria Güell i Raquel Aranda.

·  Comissió de curtmetratges: Agustí Argelich, Bàrbara Farré, Irene Iborra, Celia Rico i Andrew Tarbet

·  Comissió de pel·lícula europea: Octavi Martí, Joan Sala, Tariq Porter (Federació Cat. Cineclubs), Núria Vidal i Arnau Vilaró (ACCEC).


 

L’Acadèmia del Cinema Català rep el suport de: GENERALITAT DE CATALUNYA – DEPARTAMENT DE CULTURA - ICEC /  DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / LOTERIES DE CATALUNYA / EGEDA

Mitjans de comunicació oficials: TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO / LA VANGUARDIA / ACN

Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM

Seu oficial: CCIB - CENTRE DE CONVENCIONS INTERNACIONAL DE BARCELONA

Perruqueria i estètica oficial: MONTIBELLO

Maquillatge oficial: CAZCARRA IMAGE GROUP

Col·laboren en la Festa dels Candidats: ANTAVIANA FILMS / FOTO K / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat