This entry is not available in English.

All news & events

Premis Gaudí 2021, una gala 100 en horari europeu

L’Acadèmia de Cinema Català celebra el diumenge 21 de març la tretzena edició dels seus guardons amb una gala de tarda, presencial i segura

 

  • La gran cita del cinema català serà un homenatge a les sales, que viuen un dels moments més difícils de la seva història
  • Andreu Buenafuente protagonitzarà el monòleg principal d’una entrega de premis produïda per El Terrat (The Mediapro Studio)
  • La gala comptarà amb la participació d’Elisenda Carod, Charlie Pee i Elisenda Pineda, vídeos d’Enric Auquer i Sílvia Abril i les actuacions de Rigoberta Bandini, Maria Arnal i Marcel Bagés
  • Greta Fernández, Belén Funes, Carlos Marques-Marcet, Maria Rodríguez Soto, Neus Ballús, Nausicaa Bonnín, Willy Toledo, Karra Elejalde, Leticia Dolera i Jaume Balagueró, entre els lliuradors de guardons
  • La vampira de Barcelona, Las niñas i Sentimental són les produccions més nominades de les 32 que competeixen per ser al palmarès d’una gala que es podrà seguir en directe a TV3, Catalunya Informació i iCat

 

La gala de lliurament dels XIII Premis Gaudí, una producció de El Terrat per a l’Acadèmia del Cinema Català, reconeixerà aquest diumenge 21 de març les millors pel·lícules de l’any 2020 en 21 categories. La cerimònia avançarà el seu horari habitual per complir amb el toc de queda i s’iniciarà a les 18.45. Es podrà veure en directe a TV3, abans del Telenotícies Vespre, amb els comentaris d’Ismael Martín i Carolina Rosich per als telespectadors. També serà retransmesa en un programa especial conduït per Marc Garriga i Àlex Gorina a Catalunya Informació i iCat, de les 18.00 a les 22.00.

L’Acadèmia aposta enguany per una gala presencial amb nominats a la platea i amb un aforament de convidats reduït al 30 per cent, reservat a acadèmics i autoritats, complint amb totes les mesures de seguretat recomanades pel Departament de Salut i el PROCICAT.

Una gala 100 

L’Acadèmia ha confiat enguany la producció de la cerimònia a El Terrat, que ja s’havia encarregat d’aquesta tasca en les edicions de 2013 i 2018. “Molta gent pot pensar que no és un any on s’hagi de celebrar res, que no passa res per tenir un any de recolliment, que ja vindran èpoques millors... Nosaltres creiem que cal celebrar, i pels mateixos motius dels qui pensen que no cal fer-ho. Per això encarem amb ganes, il·lusió i molta cura una edició dels Premis Gaudí complicada però alhora esperançadora”. Són paraules d’Enric Cambray, director d’una gala que han escrit Dani Amor, Charlie Pee i Oriol Pérez (creador i guionista de la sèrie Drama), i on participaran Elisenda Carod, Elisenda Pineda, Charlie Pee, Enric Auquer, Sílvia Abril i un Andreu Buenafuente que s’encarregarà del monòleg principal de la cerimònia, fent un homenatge a Pepe Rubianes. També hi actuarà la cantant Rigoberta Bandini.

Cambray explica més detalls: “Presentem una gala plena d’humor, d’actuacions musicals de primer nivell amb artistes emergents i consolidats, i posant el focus en les sales de cinema, en la importància del consum de pel·lícules en aquests temples del setè art com a espais de trobada. L’espai escènic també serà un homenatge a aquestes sales, amb una escenografia de Judit Colomer on els patis de butaques tindran una especial rellevància. I ho farem deixant el protagonisme a la gent del cinema de davant a darrere les càmeres”.

Al mateix temps, aquesta voluntat de fer una gala 100 obeeix a que enguany el Cicle Gaudí ha superat la barrera de les 100 sales de cinema a tot Catalunya, a que el 2020 l’Acadèmia va reconèixer les 13 sales centenàries del territori, i a un tercer motiu: “Aquesta és la gala número tretze dels Premis Gaudí, un número que enamora a molta gent, però d’altra tem. Sempre que comences a pensar una gala intentes que sigui de 10. Per tant, en un any on el Cicle Gaudí ha arribat a cent sales i s’ha reconegut a les sales centenàries, creiem oportú que intentem fer una gala 100”. 

Greta Fernández, Belén Funes, Tània Sarrias, Júlia Bertran, Nausicaa Bonnín, Pep Ambròs, Carlos Marques-Marcet, Maria Rodríguez Soto, Betsy Túrnez, Roger Coma, Elena Tarrats, Marc Martínez, Irene Moray, Neus Ballús, Paula Malia, Artur Busquets, Bella Agossou, Willy Toledo, Karra Elejalde, Leticia Dolera i Jaume Balagueró lliuraran les estatuetes de les 21 categories d’aquesta edició. I el guardó del Premi Especial del Públic, que per quart any ha obert el vot als espectadors al web premidelpublic.premisgaudi.cat, serà recollit de mans de la periodista Gemma Nierga i del crític Jaume Figueras, que en faran entrega des de la centenària sala Mozart de Calella.

Un dels moments més emotius de la tarda arribarà quan l’actriu barcelonina Carme Elías rebi de mans de Vicky Peña el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2021 per la seva trajectòria en cinema, teatre i televisió. Una carrera que, a la pantalla, es va iniciar l’any 1978 amb L’orgia, de Francesc Bellmunt (on coincidia, precisament, amb Vicky Peña), i que la va dur a protagonitzar pel·lícules com Stico, Pont de Varsòvia, La flor de mi secreto, Pesadilla para un rico, Morir (o no), Planes para mañana, Quién te cantará o Camino, per la que va guanyar, entre d’altres, el premi Goya. El seu darrer treball al cinema ha estat Las consecuencias, de Claudia Pinto.

Nominacions que fan història

Els Premis Gaudí recullen per primera vegada en els seus tretze anys d’història unes nominacions amb més dones que homes aspirants a premi en les categories nominatives. Dels 77 professionals nominats, 42 són dones i 35 són homes. D’aquesta manera, categories habitualment masculinitzades com la fotografia (amb Bet Rourich i Daniela Cajías, recent guanyadora del Goya), el muntatge (amb Núria Giménez Lorang, Ana Pfaff i Sofi Escudé), el so (amb Irene Rausell, Yasmina Praderas, Amanda Villavieja, Alejandra Molina, Daniela Fermín, Elena Coderch, Laura Tomás) o els efectes visuals (amb Esther Ballesteros, Anna Aragonès i Míriam Piquer) mostren un augment significatiu de dones nominades. Així mateix, categories com la de direcció, amb dues dones (Iciar Bollain i Pilar Palomero) de quatre professionals nominats, o guió, amb quatre nominades (Palomero, Giménez Lorang i el tàndem Bollain-Alicia Luna) i un únic home finalista, recolzen una trascendent dada que converteix aquesta edició dels Gaudí en la primera en què les dones superen els homes en candidatures nominatives, amb un 54% del total.

Els llargmetratges que acumulen més opcions de la nit són La vampira de Barcelona (amb 14 nominacions), Las niñas (amb 12) i Sentimental (amb 8).

 

La catifa vermella del cinema català

La catifa vermella de l’Auditori del Fòrum - CCIB obrirà el proper diumenge les seves portes a les 16.45, i viurà un photocall més reduït que en anteriors edicions però ple de cares conegudes. Hi passaran els nominats a millor direcció, guió i categories d’interpretació, així com lliuradors, lliuradores i actuants, els directors de les nominades a millor pel·lícula, la guanyadora del Gaudí d’Honor i les màximes autoritats. 

El servei de fotografia oficial de la gala servirà imatges de la catifa vermella i la gala a la Sala de premsa dels Premis Gaudí.

 

Els XIII Premis Gaudí reben el suport de: GENERALITAT DE CATALUNYA – DEPARTAMENT DE CULTURA - INSTITUT CATALÀ DE LES EMPRESES CULTURALS / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA - INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA I REGIDORIA DE TURISME I INDÚSTRIES CREATIVES / AJUNTAMENT DE CALELLA / TERRASSA CITY OF FILM / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / EGEDA – PLATINO EDUCA / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA
Mitjans de comunicació oficials: TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO 
Mitjans de comunicació col·laboradors: AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES / LA VANGUARDIA / RTVE
Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM
Maquillatge oficial: CAZCARRA IMAGE GROUP  
Perruqueria col·laboradora: BACKSTAGE
Seu oficial: CCIB
Hotel oficial: HOTEL ARTS BARCELONA
Amb el recolzament especial de: ANTAVIANA / DO CATALUNYA / L’ASSEGURADORA MÚTUA DE TERRASSA
Col.laboradors dels Premis Gaudí: AVELLANA DE REUS / AVENIR TINTORERIA / BONPREU / CAFÈS NOVELL / CINEMES VERDI / FGC / FIGUERAS GROUP / FILMINCAT / FOTO K / FRIT-RAVICH / FUJIFILM / FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA / GRAMONA JEAN LEON / JORGC - COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, ORFEBRES, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS DE CATALUNYA / KINOLUX / MARIONA MAS / MUXART / OVIDE / PANATICS – PÀ DE PAGÈS CATALÀ / RENFE / SÜCS / TMB / TWEEN

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat