Notícies

D'A 2012 - Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona

El D’A 2012 - Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona celebrarà la seva nova edició entre el 27 d’abril i el 6 de maig, ampliant els objectius traçats en la primera edició que es va celebrar l’any passat. L’objectiu bàsic resta però inamobible: explorar en la seva acepció més àmplia l’autoria cinematogràfica contemporània, rastrejant el millor de la nova creació fílmica i combinant els noms consagrats amb els nous talents.

La voluntat ineludible del certamen és convertir-se en un festival urbà de referència, donant satisfacció al públic cinèfil de la ciutat presentant obres que no arriben a les cartelleres comercials però que troben en el festival un lloc idoni entre un públic desitjós de veure cinema independent i de risc. Això es combina amb una mirada històrica sobre un autor de referència en l’autoria contemporània i amb la presència d’obres que hagin destacat en el circuit internacional de festivals independents.

Les prop de seixanta pel.lícules presents al festival es repartiran en diferents seccions, entre les quals hi ha la secció principal, Direccions, que recull les millors obres de l’any. Entre els films d’aquesta secció podem confirmar la darrera obra del director referent del nou cinema de Hong Kong, Johnnie To (Life Without Principle), la nova pel.lícula del controvertit Bruno Dumont (Hors Satan), la nova obra de Christophe Honoré, en qui Jacques Demy sembla haver-se reencarnat de nou a Les bien-aimées, protagonitzada per Chiara Mastroniani i Catherine Deneuve, la nova pel.lícula del director nord-americà Jonathan Caouette (Walk Away Renée) on explora novament la seva biografia, o Sangue do meu sangue del portuguès Joao Canijo, darrer premi Fipresci a Donosti.

Aquest any s’incopora una secció nova dedicada als directors més novells i que amb el nom de Talents presenta les millors obres d’autors nous i emergents, amb un màxim de dos llargmetratges en la seva filmografia. Aquesta nova secció del festival ve amb una altra notícia afegida: la concessió del Premi D’A Nous Talents a la millor obra de la secció, dotat amb 10.000 euros (a repartir entre el director del film guanyador i el distribuidor nacional de la pel.lícula o, cas de no existir, l’agent o distribuïdor internacional). A aquestes dues seccions fixes s’afegeixen dues pastilles temàtiques – que s’anuciaran properament - i diverses projeccions especials.

Després de l’èxit de crítica i públic que va suposar la retrospectiva dedicada a Guy Maddin dins el D’A 2011, que en certa manera feia justícia a un director que havia destacat en els festivals internacionals, però que no s’havia estrenat comercialment al nostre país, aquest any es dedica una secció a la filmografia de Claire Denis, una directora fonamental del cinema europeu que amb catorze pel.lícules i vint-i-quatre anys de carrera, només ha arribat a les nostres sales comercials amb la seva pel.lícula Una mujer en África (2009). El festival projectarà les seves obres de ficció, els seus documentals i el seu darrer treball, el curtmetratge realitzat dins el projecte de cinema digital del Jeonju Film Festival, To The Devil  (2011). Antiga ajudant de direcció de Jacques Rivette, Wim Wenders i Jim Jarmush, Claire Denis (París, 1948) va créixer a Àfrica, on el seu pare era funcionari del govern francès. La seva visió sobre el colonialisme ja estava present en la seva obra de debut, Chocolat (1988), una temàtica que no abandonarà mai i que impregna tota la seva obra. En la seva filmografia hi ha films de caràcter més experimental (Beau Travail), trencadores obres de gènere (la pel.lícula de culte Trouble Every Day) i commovedors poemes vitals (35 rhums). Dos elements fixes destaquen també en la seva obra: la fidelitat a uns quants actors (Grégoire Colin, Alex Descas, Denis Lavant) i al grup anglès Tindersticks, que ha composat bona part de les bandes sonores de la seva filmografia. La retrospectiva dedicada a Claire Denis es realitza amb la valuosa col.laboració de la Filmoteca de Catalunya i es projectarà a les recentment inaugurades noves instal.lacions de l’entitat.

El D’A 2012 – Festival de Cinema d’Autor de Barcelona tindrà com a seus les dues sales dels cinemes Aribau Club i les dues sales de la Filmoteca de Catalunya.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat