Notícies

Agustí Villaronga: 2n Premi Jordi Dauder a la creativitat

El director de “Pa negre” rebrà el guardó el proper 23 de març durant la cerimònia d'inauguració de la XVIII Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Serà la segona edició d'un premi que, honrant la memòria del desaparegut actor i gran amic de la Mostra, reconeix la creativitat de professionals del cinema català.

L'any passat la 17ª edició de la Mostra creava el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català, un guardó que porta el nom del que va ser un dels col·laboradors més fidels del certamen des de la seva primera edició i que s'estrenava amb el reconeixement a l'actor Lluis Homar.

Aquest any, la Mostra premiarà la creativitat de la trajectòria professional del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, un dels directors de culte al continent europeu.

Reconegut a nivell nacional i internacional, Vilaronga va exercir de professor d'imatge, periodista, actor i director artístic abans d'iniciar-se en la direcció cinematogràfica. Després de realitzar diversos curtmetratges, l'any 1987 debutava darrera les càmeres d'un llargmetratge amb Tras el cristal que, a banda de ser seleccionat pel Festival de Berlín, va obtenir, entre d'altres, el Premi Sant Jordi a la Millor Òpera Prima. Dos anys més tard, estrenava El niño de la luna, que aconseguí el Goya al Millor Guió Original i el Fotogramas de Plata a la Millor Pel·lícula Espanyola.


Després de rodar un documental (Al Andalus: Las artes islámicas en España) i dos llargmetratges per encàrrec (El pasajero clandestino i 99.9), la seva següent obra, El mar (2000), li proporcionà un ampli reconeixement dins i fora de les nostres fronteres, alçant-se amb, entre d'altres, el Premi Manfred Salzberg del Festival de Berlín. Un any més tard rebia el Premi Nacional de Cinema de Catalunya i el 2002 estrenava “Aro Tolbukhin. En la mente del asesino” que, dirigit junt amb Isaac P. Racine i Lydia Zimmermann, era reconegut amb el Premi Ariel al Millor Guió Original.


Finalment, l'èxit de “Pa negre” (2010) (basada en la novel·la homònima d'Emili Teixidor) es materialitzava amb 9 Goyas, 13 Premis Gaudí i la seva selecció com a representant d'Espanya als Oscars, entre d'altres reconeixements. L'any 2011 Villaronga rebia també el Premi Nacional de Cinematografía del Ministeri de Cultura.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat