Notícies

Gonzalo Suárez, condecorat amb la Gran Creu de l'Ordre Civil d'Alfons X El Savi

gonzalez suarez

És la primera vegada que un director de cinema rep aquesta condecoració.

L'escriptor, director i guionista Gonzalo Suárez Morilla rebre la Gran Creu de l'Ordre Civil d'Alfons X el Savi que reconeix a personalitats que hagin contribuït de manera extraordinària al desenvolupament de l'educació, la ciència, la cultura, la docència o la investigació, sempre que sigui patent el nivell excepcional dels seus mèrits. 

Durant l'acte d'entrega, que té lloc al Museu Nacional del Prado, s'imposen 17 Grans Creus a d'altres personalitats de l'àmbit de la cultura, l'educació, la ciència o la investigació, com Plácido Domingo, María Dolores Pradera, Julia Gutiérrez Caba, Amelia Valcárcel o Concha Velasco, entre d'altres. El Consell de Ministres va aprovar els Reals Decrets pels que s'atorguen les Grans Creus de l'Ordre Civil d'Alfons X el Savi a diverses personalitats i institucions espanyoles en atenció als seus mèrits i circumstàncies. 

Gonzalo Suárez va començar la seva activitat artística l'any 1951, a Madrid, escrivint obres de teatre i actuant a l'escenari. També es va dedicar a la pintura i va viure un temps a París. A partir de 1958, es va instal·lar a Barcelona on va exercir el periodisme amb el pseudònim de Martin Girard, sent considerat un precedent de l'anomenat "nou periodisme".

Ha alternat la literatura amb el cinema, com a guionista i director. Els seus llibres i les seves pel·lícules van suposar un trencament amb el naturalisme en boga consolidant una carrera excepcional. Ha escrit 13 novel·les i nombrosos relats, contes i assajos pel cinema, ha dirigit més d'una vintena de llargmetratges, reconeguts tant a Espanya com a nivell internacional. 

La seva carrera també ha estat reconeguda amb molts altres guardons com el Premi Nacional de Cinematografia, la Medalla d'Or de les Belles Arts o l'Ordre de Cavaller de les Arts i les Lletres de França.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat