Notícies

Presència i reconeixement del cinema català durant aquest mes de novembre

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant aquest novembre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

10.000 KM obre l’Spanisches Filmfest Berlin (SFFB)

De l'1 al 9 de novembre

Per tercer any es celebra el Festival de Cine Español de Berlín com un esdeveniment consolidat en el panorama cultural berlinès. Dins la nova secció Calidoscopios, on es presenten les apostes més arriscades, i obrint el certamen es projecta la coproducció catalana 10.000 KM dirigida per Carlos Marqués-Marcet, escrita per ell juntament amb Clara Roquet i produïda per Lastor Media, S.L. i la nord-americana La Panda, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i TVE.

A la secció En Corto participen els curtmetratges Alex,candidat als VII Gaudí, dirigit i escrit per Laura García i produït per ESCAC Films, i 0,60 mg, dirigit i escrit per Gerard Martí i produït també per ESCAC Films.


Gran presència catalana a Le Festival Cinehorizontes de Marsella

7–15 de novembre

Dins la secció Fenêtre sur... trobem la coproducció catalana La distància més llarga dirigida i escrita per Claudia Pinto i produïda per Castro Producciones Cinematográficas i la veneçolana Sin Rodeos Films, C.A. amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

Competint en el festival trobem múltiples produccions catalanes. Dins la secció documentals Serrat y Sabina, el símbolo y el cuate dirigida i escrita per Francesc Relea i produïda per What’s Up Doc, Lastor Media , S.L., amb la col·laboració de TVE.

Pel que fa a l’apartat d’òperes primes trobem 10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet. També competeix dins la mateixa secció La plaga, gran guanyadora dels VI Premis Gaudí, dirigida per Neus Ballús, escrita per Neus Ballús i Pau Subirós, i produïda per El Kinògraf i Televisió de Catalunya amb la col·laboració d’ARTE France La Lucarne.

Dins la secció competitiva de ficció competeixen tres produccions amb segell català: Los tontos y los estúpidos dirigida i escrita per Roberto Castón i produïda per Ilusión ÓpticaBitart New Media, Hermosa juventud de Jaime Rosales, escrita per ell mateix i Enric Rufas, i produïda per Freseval FilmsLes Productions Balthazar i  Wanda Vision, i La por dirigida per Jordi Cadena, escrita per ell juntament amb Núria Villazán i produïda per Oberon CinematogràficaGlaam Media Invest amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

Pel que fa als curtmetratges en competició trobem Una hora, un paso, candidat als VII Premis Gaudí, dirigit per Bernat Gual i Aitor Iturriza, escrit per Emilio López, i produït per Escac Films.

Finalment, dins la secció Hors les murs es pot veure la pel·lícula per a televisió L’últim ball de Carmen Amaya dirigida per Judith Colell i produïda per Batabat Produccions, Televisió de Catalunya i TVE.  Dins la secció Panorama es projecta Tots volem el millor per a ella dirigida Mar Coll, escrita per Mar CollValentina Viso i produïda per Escándalo Films i Televisió de Catalunya amb la participació de TVE.


Gran presència catalana al Festival de Cine Europeu de Sevilla

7 - 15 de novembre.

A l'11a edició del Festival de Cine Europeu de Sevilla hi ha una gran presència de produccions catalanes.

El camí més llarg per tornar a casa, òpera prima del director Sergi Pérez, és l’única producció catalana que participa en la Secció Oficial del festival. La pel·lícula és una producció de les catalanes Niu d’Indi i No hay Banda, S.L.

A la secció Las Nuevas Olas trobem La fossa de Pere Vilà i Barcelò. El film és una producció de DDM Visual i Manium Produccions.

De la cordovesa establerta a Barcelona, Pilar Monsell, arriba la pel·lícula documental África 815 (Proxémica) que competeix a la secció Resistencias. En aquesta secció també trobem el documental Cábala Caníbal de Daniel V. Villamediana, coproduïda per la suïssa Alina Film i Llúis Miñarro; i Lunático dirigida per Eduard Sola i escrita conjuntament amb Mireia Ubero i produïda per ESCAC Films. 

Finalment i fora de concurs, a la secció Special Screening hi trobem Antígona despierta de la directora argentina establerta a Barcelona, Lupe Pérez García, coproducció de Toma 78 Labryinth Films.


Curts catalans a l’Interfilm, l’International Short Film Festival Berlin

11 – 16 de novembre

Godka Crica (Un forat al cel), guanyador del Premi Gaudí a Millor Curtmetratge 2014, és present a la secció competitiva per a documentals del Festival Internacional de Curtmetratges de Berlín. Produït per Inicia Films i escrit i dirigit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi.

A la secció Confrontations Competition es projecta el curtmetratge candidat als VII Premis Gaudí, Una hora, un paso, de Bernat Gual i Aitor Iturriza. Dins la mateixa secció, es pot veure un altre curtmetratge català Tryouts dirigit, escrit i produït per Susana Casares.


Toastmaster, el Mestre del brindis a Los Angeles i Ourense

La coproducció catalana Toastmaster, el Mestre del brindis, dirigida i escrita per Eric Boadella i produïda per la catalana Almatwins Productions i la nord-americana Reversal Production Film, es projecta al 17è ARPA Film Festival, en un dels cinemes amb més història de Hollywood, The Egyptian Theather el 15 de novembre.

Posteriorment, la producció catalano-americana competeix al Festival Internacional de Ourense, que se celebra del 15 al 23 de novembre.

 

Produccions catalanes al West Nordic International Film Festival a Aalesund (Noruega)

16 – 18 d’octubre

Godka Cirka (Un forat al cel), dirigit i escrit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi i produït per Inicia Films es presenta al West Nordic International Film Festival a Aalesund de Noruega.

També es projecta al festival el curtmetratge de dansa integrada Brickskin de Ferran Audí i Jordi Cortés, rodat a la Fabra & Coats, amb coreografies de Jordi Cortés i interpretat pel col·lectiu Liant La Troca.


Gabor triomfa al Heartland Film Festival d’Indianapolis

16-25 d’octubre

Gabor dirigit i escrit per Sebastià Alfie i produït per Minimal Films competeix a la secció Documentals del Heartland Film Festival d’Indianapolis i s’ha coronat com a guanyador d’aquesta categoria.


Els anys salvatges de Ventura Durall arriben a Jerusalem!

18 – 20 de novembre

El film dirigit i escrit per Ventura Durall i produït per Nanouk Films i Televisió de Catalunya competeix a la 3a edició de l’Anthropological Film Festival d’Israel.

 

Stella cadente a la 32ª edició del Torino Film Festival (TFF)

Del 21 al 29 de novembre

A l’edició d’enguany del festival, dins la secció After Hours, es projecta Stella cadente, dirigida per Lluís Miñarro, escrita per ell mateix i Sergi Belbel i produïa per Eddie Saeta.


Caracremada de Lluís Galter al cicle Cine Los Domingos – Reconstrucciones a Madrid

26 octubre – 23 de novembre

El CA2M Centro de Arte Dos de Mayo organitza aquest cicle que recull múltiples formes cinematogràfiques recents que revisen situacions o fets del passat des de posicions molt diferents, com és el cas de la producció catalana Caracremada dirigida i escrita per Lluís Galter i produïda per Mallerich Films Paco Poch, Associació cultural Passos Llargs i Cromosoma amb la col·laboració de Televisió de Catalunya. Després de la projecció es du a terme un col·loqui amb el director.

 

L’endemà d’Isona Passola viatja a Nova York, Brussel·les i Berlín

29 d’octubre, 4 i 5 de novembre

El documental L’endemà dirigit per Isona Passola, escrit per ella juntament amb Luis Reales i David Circi i produït per Massa D’Or Produccions, es projecta a la Casa Hispànica de la Universitat de Columbia gràcies a la col·laboració del Departament de Cultures Ibèriques i Llatinoamericanes i l’Institut Ramón Llull.

També viatja fins al Bèlgica, on es projecta a l’Espai Catalunya – Europa de Brussel·les, i contínua la seva gira internacional fins la capital d’Alemanya on, de la mà de l’ANC Deutschland i el Casal Català de Berlín, es du a terme un visionat desprès del qual la directora Isona Passola conversa amb els assistents. 

 

Produccions catalanes viatgen al Festival del Cinema Spagnolo a Nàpols i Torí

29 – 31 d’octubre

El Festival de Cinema Español se celebra en 5 ciutats italianes al llarg de l’any, Nàpols i Torí acullen les projeccions a l’octubre.

Com un esdeveniment especial, la nit d’obertura del festival a Nàpols es projecta Barcelona, nit d’estiu amb presència del seu director Dani de la Orden. La pel·lícula escrita per Daniel González, Eric Navarro i Eduard Sola està produïda per El Terrat i Sábadó Películas, S.L. i Pilar Montoliu.

En el marc del festival també es projecten: Món petit , guanyadora del Premi Gaudí a Millor Documental 2014, dirigida per Marcel Barrena, escrita per Marcel BarrenaAdrià Cuatrecases i Víctor Correal, i produïda per Umbilical Produccions, Corte y Confección de Películas, Televisió de Catalunya i TVE, la coproducció catalana de la mà de Cromosoma, Arrugas dirigida per Ignacio Ferreres i escrita per Ángel de la Cruz i Paco Roca; i la guardonada als VI Premis Gaudí Tots volem el millor per a ella dirigida Mar Coll,  escrita per Mar CollValentina Viso i produïda per Escándalo Films i Televisió de Catalunya. 

 

PREMIS

30 d’octubre de 2014: Sobre la marxa de Jordi Morató guanya el Premi Iberoamericà de Cinema Fénix al Millor llargmetratge documental al Festival Iberoamericano de Cine Fénix.

31 de octubre de 2014: Els anys salvatges de Ventura Durall ha obtingut el premi a la Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.

2 de novembre de 2014: I Need A Dodge! Joe Strummer on the run de Nick Hall Un lloc on caure mort dirigit per Miguel Ángel Blanca i Raúl Cuevas han obtingut una menció especial a l'IN-EDIT, el Festival Internacional de Cinema Documental Musical de Barcelona.

9 de novembre de 2014: Stella cadente de Lluís Miñarro ha obtingut el Premi a Millor Director i a Millor Fotografia a la 12ª Edición del Festival Internacional de Cine de Tirana (Albania).

12 de novembre de 2014:10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet ha guanyat el Premi El Ojo Crítico de Cine 2014 que atorga Radio Nacional.

13 de novembre de 2014:10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet ha estat guardonat amb el Premi del Públic a l'AFIFEST, la celebració anual de l’American Film Institute de cinema internacional de Los Ángeles.

14 de novembre de 2014:10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet ha guanyat el premi Telia Film Award a la 25ª edició del Festival Internacional de Cinema d’Estocolm.

15 de novembre de 2014: Le Festival Cinehorizontes de Marsella premia Serrat y Sabina: El símbolo y el cuate com a Millor Documental Francesc Relea; Los tontos y los estúpidos de Roberto Catón com a Millor Pel·lícula, 10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet com a Millor Òpera Prima; i l’Ingrid García- Jonsoon com a millot actriu per Hermosa juventud de Jaime Rosales.

15 de novembre de 2014:10.000 KM de Carlos Marqués-Marcet ha obtingut una Menció especial a Los Cabos International Film Festival de Mèxic.

15 de novembre de 2014:Otel·lo de Hammundi Al-Rahmoun Font guanya el premi a Millor Actriu per Ann M. Perelló i a Millor Actor per Hammundi Al-Rahmoun Font al CINELOW, Festival de Cinema Low Cost i Directors Emergents.

18 d’octubre de 2014: El West Nordic International Film Festival a Aalesund – Noruega ha reconegut amb el Premi al Millor Documental a Godka Circa (Un forat al cel) d'Àlex Lora i Antonio Tibaldi, i amb el Premi a Millor Càmera a Brickskin de Ferran Audí .

18 d’octubre de 2014: Gabor de Sebastián Alfie ha guanyat el Premi al Millor Documental al Heartland Film Festival d’Indianapolis.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat