Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona

Creatura, d'Elena Martín, i 20.000 especies de abejas, d’Estibaliz Urresola Solaguren, han guanyat els Gaudí a Millor pel·lícula i a Millor pel·lícula en llengua no catalana, respectivament, en una edició, la setzena, d’uns Premis Gaudí que també han reconegut amb set guardons Saben aquell, la pel·lícula més premiada de la nit. La cerimònia d’entrega dels XVI Premis Gaudí també ha portat al palmarès llargmetratges com Un amor, Upon Entry (L'arribada), La contadora de películas, Mentre siguis tu, l'aquí i ara de Carme Elías i dels dos films que estan nominats als Oscar, Robot Dreams, reconeguda aquesta nit amb dues estatuetes, i La sociedad de la nieve.

Pel que fa als dos llargmetratges que encapçalen el palmarès, Creatura acumula sis guardons: el de Millor direcció, per una Elena Martín que ja havia vist reconeguda la seva pel·lícula a la Quinzaine des Cinéastes del Festival de Canes, per al muntatge d'Ariadna Ribas, i per a les interpretacions de Clàudia Malagelada, Clara Segura i Alex Brendemühl. En el cas de 20.000 especies de abejas, l’Acadèmia del Cinema Català ha reconegut Estibaliz Urresola Solaguren amb el Gaudí a Millor direcció novella i a Gina Ferrer amb el premi a la Millor fotografia.

La història d'amor i pèrdua, també de l'ascens a la fama, d'Eugenio que ha dirigit David Trueba ha estat el film que s'ha endut més estatuetes, un total de set. A banda dels ja mencionats, Saben aquell ha guanyat els premis a Millor direcció de producció per Eduard Vallès, a Millor direcció artística per Marc Pou, a Millor vestuari per Lala Huete, a Millor maquillatge i perruqueria per Caitlin Acheson, Nacho Díaz i Benjamín Pérez, i a Millor so per Xavi Mas, Eduardo Castro Yasmina Praderas.

Parelles cinematogràfiques

El palmarès interpretatiu ha reconegut la parella protagonista de Saben aquell. David Verdaguer, a la pell d’Eugenio, s'endú el tercer Gaudí de la seva carrera, després dels aconseguits per 10.000 Km. (2014) i per Tierra firme (2017), i Carolina Yuste guanya el guardó per la seva primera interpretació en català, de la Conchita, la primera esposa de l'humorista.

Per la seva banda, la jove Clàudia Malagelada, la Mila de Creatura en la seva edat adolescent, s’emporta el Gaudí a Millor interpretació revelació, mentre que els seus pares a la pel·lícula d'Elena Martín, Clara Segura i Alex Brendemühl, han estat reconeguts en les categories d'interpretació secundària. És el tercer Gaudí per a tots dos, i casualment ja l'havien aixecat per una mateixa pel·lícula: l'any 2010 per Les dues vides d’Andrés Rabadán. Segura també el va guanyar per Tots volem el millor per a ella (2013), mentre Brendemühl se l'endú per segon any consecutiu, després de l'aconseguit l'any passat amb Historias para no contar.

Per la seva banda, els guardons corresponents a l'escriptura cinematogràfica han reconegut la tasca d'Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez pel guió original d'Upon Entry (L'arribada) i d'Isabel Coixet i Laura Ferrero per l'adaptació d'Un amor, la novel·la de Sara Mesa.

Dues pel·lícules d'Oscar, als Gaudí

Dies després de l'alegria de conèixer les nominacions als Oscar de La sociedad de la nieve (Millor pel·lícula internacional i Millor maquillatge i perruqueria) i de Robot Dreams (Millor pel·lícula animada), totes dues han guanyat premis Gaudí. En el cas de la mirada de Juan Antonio Bayona a la tragèdia dels Andes, s'ha endut el Gaudí a Millor pel·lícula europea. Per la seva banda, la producció dirigida per Pablo Berger ha aixecat els guardons a Millor pel·lícula d'animació i a Millor música original, que ha anat a parar a mans d'Alfonso de Vilallonga, el tercer Gaudí que guanya després dels aconseguits per Blancaneu (2013) i per La llibreria (2018).

Completen el palmarés dels premis Gaudí els guardons a Millors efectes especials, que s'ha endut Bernat Aragonès per La contadora de películas, el premi a Millor pel·lícula per a televisió per Quico Sabaté, sense destí i el de Millor curtmetratge per El bus. A banda, el Premi especial del públic ha reivindicat El maestro que prometió el mar, un dels èxits de taquilla de l'any. Amb els seus vots, els espectadors han decidit reconèixer l'emotiva història real d'Antoni Benaiges, aquell professor català, republicà i ateu, víctima de la repressió franquista, interpretat per Enric Auquer.

El mestratge de tres Gaudís d’Honor

Per primer cop l’Acadèmia del Cinema Català ha reconegut amb el seu guardó honorífic una dona directora: Rosa Vergés. De l’entrega del Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter s’han encarregat la cineasta Isabel Coixet, les actrius Pepa López i Àngels Gonyalons (totes dues al repartiment del debut de la cineasta, Boom Boom) i la directora artística Rosa Ros (col·laboradora de Vergés a la seva òpera prima i a d'altres títols, com Souvenir Tic, tac). La presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell, ha recordat en el seu discurs “les moltes dones pioneres a Catalunya, que han portat el nostre cinema molt lluny. Productores i directores, tant de ficció com de documental o animació, directores de fotografia, muntadores, sonidistes i tantes altres que, massa sovint ens sentim una generació oblidada. No caiguem en l’oblit, no caiguem en una nova discriminació que té un nom: edatisme”.

 

PALMARÈS XVI PREMIS GAUDÍ

Millor pel·lícula

CREATURA. Dirigida per Elena Martín, escrita per Clara Roquet i Elena Martín i produïda per Ariadna Dot, Jake Cheetham, María Zamora Morcillo, Marta Cruañas, Pau Surís, Stefan Schmitz, Tono Folguera i Oriol Sala-Patau

Millor pel·lícula en llengua no catalana

20.000 ESPECIES DE ABEJAS. Dirigida i escrita per Estibaliz Urresola Solaguren i produïda per Lara Izaguirre i Valérie Delpierre

Millor direcció

Elena Martín per Creatura

Millor direcció novella

Estibaliz Urresola Solaguren per 20.000 especies de abejas

Millor guió original

Juan Sebastián Vásquez i Alejandro Rojas per Upon Entry (L'Arribada)

Millor guió adaptat

Isabel Coixet i Laura Ferrero per Un amor

Millor protagonista femenina

Carolina Yuste per Saben aquell

Millor protagonista masculí

David Verdaguer per Saben aquell

Millor interpretació revelació

Clàudia Malagelada per Creatura

Millor actriu secundària

Clara Segura per Creatura

Millor actor secundari

Alex Brendemühl per Creatura

Millor pel·lícula documental

MENTRE SIGUIS TU, L'AQUÍ I ARA DE CARME ELIAS. Dirigida i escrita per Claudia Pinto Emperador, i produïda per Claudia Pinto Emperador, Óscar Bernàcer, Joana M. Ortueta, Jordi Llorca, Iván Martínez Rufat i Pilar Llorca.

Millor pel·lícula d’animació

ROBOT DREAMS. Dirigida i escrita per Pablo Berger i produïda per Ibon Cormenzana, Ignasi Estapé, Sandra Tapia, Ángel Durández, Pablo Berger, Jérôme Vidal, Sylvie Pialat i Benoît Quainon

Millor curtmetratge

EL BUS. Dirigit per Sandra Reina, escrit per Sandra Reina i Francisco Menchón, i produït per Valérie Delpierre i Jaume Fargas Coll.

Millor pel·lícula per a televisió

QUICO SABATÉ, SENSE DESTÍ. Dirigida per Sílvia Quer, escrita per Mireia Llinàs, i produïda per Albert Solé i Oriol Sala-Patau.

Millor direcció de producció

Eduard Vallés per Saben aquell

Millor direcció artística

Marc Pou per Saben aquell

Millor muntatge

Ariadna Ribas per Creatura

Millor música original

Alfonso de Vilallonga per Robot Dreams

Millor fotografia

Gina Ferrer per 20.000 especies de abejas

Millor vestuari

Lala Huete per Saben aquell

Millor so

Xavi Mas, Eduardo Castro i Yasmina Praderas per Saben aquell

Millors efectes visuals

Bernat Aragonés per La contadora de películas

Millor maquillatge i perruqueria

Caitlin Acheson, Nacho Días i Benjamín Pérez per Saben aquell

Millor pel·lícula europea

LA SOCIEDAD DE LA NIEVE. Dirigida per J.A. Bayona i escrita per J.A. Bayona, Bernat Vilaplana, Jaime Marques i Nicolás Casariego, i produïda per Belén Atienza, Sandra Hermida i J.A. Bayona.

Premi Especial del Públic

EL MAESTRO QUE PROMETIÓ EL MAR. Dirigida per Patricia Font, escrita per Albert Val i produïda per Francesc Escribano, Tono Folguera, David Felani, Laura Fernández Brites i Carlos Fernández

El retrat que signa la directora Claudia Pinto de Carme Elías, Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2021, s’ha endut aquesta nit el guardó a Millor documental i ha protagonitzat un dels moments més emotius de la gala. Mentre siguis tu, l'aquí i ara de Carme Elías mostra l’actriu catalana en aquests darrers anys de convivència amb l’Alzheimer, i com el seu ofici i la seva vocació poden posar llum a la malaltia. Un altre dels moments especials de la cerimònia ha arribat amb l’homenatge de les actrius Maria Molins i Mercè Pons a un tercer Gaudí d’Honor, el cineasta Ventura Pons, traspassat el 8 de gener.

L’Acadèmia del Cinema Català ha celebrat els setze anys de vida dels Premis Gaudí amb una gala que ha volgut ser un homenatge a l’espectador, protagonista d’una festa emocionant i reivindicativa, i plena d’humor feminista. Presentada per Ana Polo i Maria Rovira (creadores del podcast Oye Polo), amb la participació de Yolanda Sey, ha comptat amb les actuacions musicals de Guillem Gisbert, Julieta, Sharonne i dels actors de la sèrie Jo mai mai. La cerimònia ha tingut com a escenari el CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona, i ha reunit més de 1.400 convidats.

bannerweb candidatesxiii