Notícies

Adéu a Colita, Membre d’Honor 2022 de l’Acadèmia

La fotògrafa de l’Escola de Barcelona va morir el passat 31 de desembre 

El passat 31 de desembre moría Isabel Steva i Hernández (Barcelona 1940), més coneguda com a Colita. La fotògrafa de l’Escola de Barcelona i la “Gauche Divine” va ser anomenada Membre d’Honor l’any 2022 per l’Acadèmia del Cinema Català, on va rebre el reconeixement de mans de l’actriu Serena Vergano, també Membre d’Honor de 2020. 

Colita es va iniciar en la professió al costat de mestres com Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Francesc Català Roca o Leopoldo Pomés, i de la mà del pintor Paco Rebés. Considerada la fotògrafa de moviments com la “Gauche Divine” i la “Nova Cançó”, debutaria en la fotografia de cinema amb Vicente Aranda, Gonzalo Suárez i Jaime Camino. Ha cultivat una galeria de retrats, tan extensa com desconeguda: des d'Ocaña a Gabriel García Márquez, de Maria Aurèlia Capmany a Joan Miró, de Salvador Dalí a la Bella Dorita, d'Orson Welles a Carmen Amaya. La seva obra es troba avui a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) o el Museu Reina Sofía (MNCARS), i ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Fotografia 2014, entre molts altres reconeixements.

A més de la seva feina com retratista, Colita també havia estat foto fixa de molts rodatges, com  Palabras de amor (1968), d’Antoni Ribas; Los Tarantos (1963), de Francesc Rovira Beleta; Dante no es únicamente severo (1968), de Jacinto Esteva; o Tatuatge (1976), de Bigas Luna.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat