• l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    Inscripcions obertes fins el 6 de maig a les 15:00h! Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3


El Reino i Campeones lideren les nominacions de la 33a edició dels Premis Goya, amb representació de professionals i pel·lícules catalanes en moltes categories.

Rossy de Palma i Paco León han estat els encarregats d'anunciar les nominacions als Premis Goya 2019, liderades per les produccions El Reino i Campeones, amb tretze i onze nominacions respectivament, seguides de Carmen y Lola i Todos lo saben, amb vuit cadascuna. 

En la seva 33a edició, els Premis Goya han reconegut a professionals i produccions catalanes amb nominacions en diverses categories. Pel que fa a Millor pel·lícula, Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta, competirà amb Campeones, Todos lo saben, El Reino i Carmen y Lola, i Isaki Lacuesta competirà també en la categoria de Millor direcció. Pel que fa a Millor direcció novell, Celia Rico competirà per la seva òpera prima, Viaje al cuarto de una madre, produïda per Arcadia Motion Pictures, que s'ha endut nominacions en les categories de Millor muntatge, per Fernando Franco, Millor actriu protagonista, per Lola Dueñas, i Millor actriu de repartiment, per Anna Castillo, ambdues nominades també als XI Premis Gaudí.

El fotógrafo de Mauthausen, que competirà en la categoria de Millor pel·lícula en llengua no catalana als Premis Gaudí, ha estat reconeguda amb quatre nominacions als Goya, en les categories de Millor direcció de producció, Millor direcció artística, Millor disseny de vestuari i Millor maquillatge i perruqueria. La sombra de la ley, dirigida per Dani de la Torre i produïda per Atresmedia Cine, competirà en 6 categories en total: Millor fotografia, Millor direcció artística, Millor disseny de vestuari, Millor maquillatge i perruqueria, Millor música original i Millors efectes especials. Pel que fa a Superlópez, un dels grans èxits de taquilla d'enguany, dirigida per Javier Ruiz Caldera i produïda per Zeta Audiovisual i Telecinco Cinema, s'ha endut un total de tres nominacions a Millor guió adaptat, Millor direcció artística i Millors efectes especials. En la categoria d'animació, la nominada als Gaudí Memòries d'un home en pijama, dirigida per Carlos Fernández de Vigo i produïda per la catalana Dream Team Concept competirà també per edur-se un Goya.  

Pel que fa a professionals catalans, les nominacions dels Premis Gaudí i Goya d'enguany han estat coincidents en diversos casos: Eduard Fernández, en la categoria de Millor actor per Todos lo saben, Edu Grau, per Millor direcció de fotografia per Quién te cantará i Mercè Paloma pel disseny de vestuari de El fotógrafo de Mauthausen, competiran pels dos guardons.

Enguany, el Goya d'Honor será per Chico Ibáñez Serrador, cinasta, realitzador de televisió, director teatral i actor, creador de pel·lícules de culte del cinema de gènere com ara ¿Quién puede matar a un niño? i La residencia. L'Academia el reconeix com "un creador de malsons únic i original, que ha obert camí a tota una generació de cineastes espanyols, que sempre han reconegut la seva influència i contribució al cinema fantàstic, de suspens i terror".

La Gala de lliurament on es revelaran els guanyadors de cadascuna de les categories tindrà lloc el proper 2 de febrer a Sevilla, presentada per Andreu Buenafuente i Sílvia Abril.  

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat