Cette information n'est pas disponible en français.

Organigramme

organigrama2

L’Acadèmia del Cinema Català es composa d’una Assemblea General i es regeix per la Junta Directiva. La Junta Directiva actual està formada per deu socis de l’Acadèmia. L’Equip de Govern assisteix al president en les seves funcions executives i administratives.

 • Presidenta Isona Passola
 • Vicepresident Joan Bas
 • Secretària Judith Colell
 • Tresorer Agustí Argelich
 • Vocals Josep Maria Civit, Maria Molins, Paco Poch, Sílvia Quer Edmon Roch, Eduard Sola

La Junta Directiva ha nomenat Directora a Montse Majench que és qui exerceix l'organització, coordinació i supervisió dels diferents serveis que ofereix l'Acadèmia.

 • Isona PassolaIsona Passola

  És llicenciada en Història Contemporània. Productora, guionista i directora cinematogràfica. És fundadora de Massa d'Or Produccions amb què ha realitzat llargmetratges, documentals i pel·lícules de televisió entre els quals destaquen El pianista (Mario Gas, 1998), El mar (Agustí Villaronga, 1999), De nens (Joaquim Jordà, 2003), Mirant al cel (Jesús Garay, 2008), Pa negre (Agustí Villaronga, 2010), guanyadora de 13 Premis Gaudí i 9 Premis Goya, o Incerta glòria (Agustí Villaronga, 2017). Ha dirigit els documentals Cataluña-Espanya (2009) i L'endemà (2014). És presidenta de l'Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED), amb seu a Barcelona, i membre del Patronat de la Universitat Oberta de Catalunya. Exerceix la docència en l'àmbit del guionatge cinematogràfic a la Facultat de Ciències de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Ha format part del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (2012 - 2019).
 • jbasJoan Bas

  És soci fundador de la productora Diagonal TV, i ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la realització i la producció televisiva. La seva trajectòria en la ficció audiovisual comença després de passar per la ràdio i la realització de diferents programes televisius. És a TV3 a on crea, juntament amb Josep Maria Benet i Jornet, la primera sèrie diària del territori espanyol: Poblenou. També a Televisió de Catalunya participa com a director de producció executiva a diferents sèries com La Lloll, Estació d’enllaç, Pedralbes Centre, Rosa, Vostè mateix, Secrets de família, Nissaga de poder i Les Teresines. A partir de 1997, ja des de Diagonal TV i juntament amb Jaume Banacolocha, es fa càrrec de la producció executiva de sèries com Calle nueva, Ambiciones, Temps de silenci, Rías Baixas, Mirall trencat, Ventdelplà, La Señora, Amar en tiempos revueltos o Infidels, entre d’altres, i dels llargmetratges Va a ser que nadie es perfecto (Joaquim Oristrell, 2006), La corona partida (Jordi Frades, 2015) i The Bookshop (Isabel Coixet, 2016).
 • jcolellJudith Colell

  És llicenciada en Història de l'Art i té el Certificate in Film de la Universitat de Nova York. Ha dirigit els llargmetratges El domini dels sentits (col·lectiu), Dones (2001), premiat als festivals de Sitges, Lorca i Vitòria entre d'altres, 53 dies d'hivern (2007), presentat al Festival de Sant Sebastià, millor actriu al Festival de Tolouse i nominada a 10 Premis Barcelona, i Elisa K (2010), Premi especial del jurat a Sant Sebastià, Menció especial del jurat a Nantes, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i nominada a 5 premis Gaudí i al Goya al millor guió adaptat entre altres. També ha dirigit les ficcions televisives Positius (2008), Fragments (2003), Radiacions (2012) i L'últim ball de Carmen Amaya (2014). Ha sigut vicepresidenta de l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España entre els anys 2011 i 2015 i actualment és membre de la Junta. És directora del Grau de Comunicació Audiovisual i professora a Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.
  és llicenciada en Història de l'Art i té el Certificate in Film de la Universitat de Nova York. Ha dirigit els llargmetratges El domini dels sentits (col·lectiu), Dones (2001), premiat als festivals de Sitges, Lorca i Vitòria entre d'altres, 53 dies d'hivern (2007), presentat al Festival de Sant Sebastià, millor actriu al Festival de Tolouse i nominada a 10 Premis Barcelona, i Elisa K (2010), Premi especial del jurat a Sant Sebastià, Menció especial del jurat a Nantes, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i nominada a 5 premis Gaudí i al Goya al millor guió adaptat entre altres. També ha dirigit les ficcions televisives Positius (2008), Fragments (2003), Radiacions (2012) i L'últim ball de Carmen Amaya (2014). Ha sigut vicepresidenta de l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España entre els anys 2011 i 2015 i actualment és membre de la Junta. És directora del Grau de Comunicació Audiovisual i professora a Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.
 • aargelichAgustí Argelich

  És director i programador del Filmets Badalona Film Festival i del BCN Sports Film. És membre del Consell de continguts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i productor de programes de TV3 com Informatius 3/24, Cinema 3 o Tria 33, i des de 2005 coordina el programa de curtmetratges Curtcircuit. Entre els anys 1991 i 2002 va ser cap de fotografia i documentació audiovisual de COOB 92 Fundació Barcelona Olímpica, i de 2003 a 2005 va exercir aquest càrrec amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. És vicepresident del CFF - Catalunya Film Festivals i membre del FICTS (Federation International Sportive Cinema et Télévision). Ha dirigit els curtmetratges Preludi en ja, Els darrers paradisos, Kíron, Bon dia Malta, Jívaros reductores de Cabezas o La trista vida d’un home modern, entre d’altres, i ha sigut ponent en conferències sobre el curtmetratge i la seva indústria a Clermont-Ferrand, Cannes, Regard Saguenay Quebec o Aix-en-Provence.
 • jmcivitJosep Maria Civit

  És director de fotografia des de l'any 1986. Graduat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Fotografia i Disseny Gràfic per l’Escola EINA de Barcelona. Ha treballat amb directors com Bigas Luna, Monte Hellman, Guillermo Fesser, Daniel Calparsoro, Paul Leduc, Susan Seidelman, Joel Joan, Agustí Villaronga, Carlos Saura, Michael Bray, Ken Wiederhorn, Claude Gaignare, Rosa Vergés, Marion Hänsel, Judith Colell, Jaime Camino, Albert Solé, Leopoldo Pomés, Mireia Ros i J.A. Salgot. És membre fundador de l’Acadèmia del Cinema Català i membre de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola de Directors de Fotografia Cinematogràfica (AEC). Va rebre el Premi Gaudí per la seva fotografia a El Rey de La Habana (2015).
 • mmolins2Maria Molins

  És llicenciada per l'Institut del Teatre. Porta 20 anys de trajectòria professional, actriu habitual en muntatges al Teatre Lliure o al Teatre Nacional de Catalunya, i fa temporades en teatres de Madrid com el Centro Dramático Nacional o el Pavón. També és coautora de l'espectacle Cabareta del Festival Grec 2017. Ha treballat en sèries de televisió i minisèries com 14 d'abril. Macià contra Companys (Manuel Huerga, 2011), Olor de colònia (Lluis Maria Güell, 2012) o Vida privada (Sílvia Munt, 2017). Al cinema, la seva gran passió, hi arriba de la mà de Ventura Pons i protagonitza llargmetratges com A la deriva (Ventura Pons, 2009), que li val una nominació als Gaudí, Fill de Caín (Jesús Monllaó, 2013) o la coproducció internacional Seve (John-Paul Davidson, 2014). El 2012 guanya el Premi Gaudí a la millor protagonista femenina gràcies a la seva interpretació a El bosc, d’Oscar Aibar. El 2017 coprotagonitza El árbol de la sangre, de Julio Medem.
 • ppochPaco Poch

  És doctor en Comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha sigut fotògraf de l’“Agence Culturelle Pompignane” i cap de producció de films com Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pedro Almodóvar, 1980), Navajeros (Eloy de la Iglesia, 1980), Barcelona sur (Jordi Cadena, 1981), Tras el cristal (Agustí Villaronga, 1986) o Angustia (Bigas Luna, 1987), entre d’altres. Més tard funda la seva pròpia productora, Mallerich Films, a través de la qual produeix obres de directors com José Luís Guerin, Manuel Huerga o Isaki Lacuesta. També és distribuïdor de cinema, portant a les cartelleres del país a través de Paco Poch Cinema pel·lícules de Béla Tarr, Mia Hansen-Løve, Sharunas Bartas o Bruno Dumont. Ha fundat Catalan Films, coordina la secció audiovisual de la revista Serra d'Or i imparteix classes de Producció Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment dirigeix també el Màster de Producció cinematogràfica de la UVIC i l'ECIB.
 • squer2Sílvia Quer

  És directora de cinema, sèries i llargmetratges per a televisió. Ha dirigit varies sèries mítiques de la televisió pública catalana com Poble Nou (1993-94), Secrets de família (1995-96), Nissaga de poder (1996-97) o Laberint d’ombres (1998), passant després a la direcció en sèries d’àmbit estatal com Gavilanes (2010) o Gran Hotel (2012-13), d’Antena 3. També en televisió ha dirigit diverses pel·lícules o mini-sèries destacades com 23-F, el día más difícil del rey (2009), guanyadora del Premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió, Operación Jarque (2010), La Xirgu (2015), nominada al Gaudí, o la recent coproducció amb Suïssa La llum d’Elna (2016). Pel que fa a llargmetratges cinematogràfics, l’any 2003 va dirigir Febrer, protagonitzada per Julio Manrique, Laura Conejero i Mercedes Sampietro.
 • erochEdmon Roch

  És llicenciat en Història de l'Art per la UB. La seva trajectòria en producció cinematogràfica conté títols com Set anys al Tibet de Jean-Jacques Annaud (1997), de la que en va ser cap de producció, de la primera i tercera entrega de Les maletes de Tulse Luper (Peter Greenaway, 2002/04), de la que també en va ser productor delegat, Barcelona (Whit Stillman, 1994), El efecto mariposa (Fernando Colomo, 1995) o The Last Days of Disco (Whit Stillman, 1998), de les que en va ser productor. El 2004 funda la seva pròpia productora, Ikiru Films, amb Victòria Borrás. És a través d’aquesta que concep, com a guionista i director, Garbo, l'home que va salvar el món (2009), guanyador del Goya a millor documental, Gaudí a millor guió i documental i Giraldillo d’Or al millor documental europeu, El Perfum. Història d’un assassí (Tom Tykwer, 2006), com a productor delegat o Biutiful (Alejandro González Iñárritu, 2010), com a coproductor. Més recentment ha produït films com Bruc, la llegenda (Daniel Benmayor, 2010), Les aventures de Tadeu Jones (Enrique Gato, 2012), la pel·lícula d'animació més taquillera de la història d'Espanya; El Niño (Daniel Monzón, 2014), per la que també va obtenir el Goya i el Gaudí i a la Millor Direcció de Producció, o Atrapa la bandera (Enrique Gato, 2015).
 • esolaEduard Sola

  Es gradua a l’especialitat de guió de l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). Com a projecte final de carrera escriu i dirigeix Lunático, que s’estrena al Festival de Cine Europeo de Sevilla. Els seus primers guions són Hooked Up, Tots els camins de Déu i Barcelona, nit d’estiu, que donen la primera embranzida a la seva carrera. A aquests els segueixen Quatretondeta i Barcelona, nit d’hivern, guió pel qual és nominat als Premis Gaudí 2016. L’any següent estrena María (y los demás), nominada a Millor comèdia als Premis Feroz 2017 i guanyadora del Mestre Mateo a millor guió i millor pel·lícula. Per a televisió ha escrit la sèrie d’animació Quatre amics i mig per a ZDF, Cites per a TV3 i Sé quién eres per a Telecinco. També la pel·lícula històrica per a televisió Ebre, del bressol a la batalla, guanyadora del Premi Gaudí a la seva categoria.
 • Laia AubiaLaia Aubia

  Llicenciada en Comunicació Audiovisual i Postgrau en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra. La seva experiència en el sector audiovisual comença com a investigadora al Departament de Periodisme i Comunicació de la mateixa universitat i continua amb la Coordinació de la Barcelona-Catalunya Film Commission entre el 2007 i el 2010. 

  Des del 2010 fins el 2018 ha dirigit l'àrea de distribució del Festival DocsBarcelona i la seva xarxa d'exhibició documental formada per més de 90 sales a l'estat espanyol, Xile i Colòmbia. Alguns dels documentals que ha distribuït han estat la nominada als Goya Amazona (Clare Weiskopf, 2017), La Teoria Sueca de l'Amor (Eric Gandini, 2016) i ¡Vivan las Antípodas! (Víctor Kossakovsky, 2012). Entre els títols catalans destaquen la guanyadora d'un Gaudí Game Over (Alba Sotorra, 2015) i Joana Biarnés, una entre tots (Jordi Rovira, Òscar Moreno, 2016).Ha estat Productora Executiva i programadora del DocsBarcelona, així com membre del jurat al Festival de Cinema Colombià de Barcelona i a l'Agora Film Market del Festival Internacional de Tessalònica. 

Les Juntes Di
Presidència

Vicepresidència
Secretaria


Tresoreria


Vocals


Direcció


Junta constitutiva
2008

Joel Joan

Jaume Ferrús
Júlio Fernández
Enric Gomà
Santi Lapeira

Lluís Valentí


Xavier Atance


Carlos Benpar
Albert Serra
Rosa Maria Fusté
Ramon Martos
David Martí
Montse Ribé
Ricardo Albiñana
Jesús Escosa
Robert Torras


Laia Fàbregas


Junta provisional
2008-2009

Joel Joan

Montse Ribé
Lluís Valentí


Ricard Albiñana


Santi Lapeira
Rosa Maria Fusté
Elisa Plaza
Enric Gomà
Jesús Escosa
Robert Torres

Laia Fàbregas


1ª Junta
2009-2013

Joel Joan

Montse Ribé
Rosa Maria Fusté (2009-11)
Pep Armengol (2011-13)

Ricard Albiñana (2009-11)
Rosa Maria Fusté (2011-13)

Ricard Figueras
Santi Lapeira (2009-2012)
Manuel Huerga (2012-13)
Pep Armengol (2009-11)
Paco Poch (2011-13)
Elisa Plaza
Enric Gomà
Lluís Valentí (2009-11)
Jordi Roigé (2011-13)
Jesús Escosa

Laia Fàbregas (2008-11)
Montse Majench (2011-13)

2ª Junta
2013-2017

Isona Passola

Sergi López
Elisa Plaza


Rosa Maria Fusté


Josep Maria Civit
Clara Segura
Aina Clotet
Pep Armengol
Edmon Roch
Cesc Gay

Montse Majench


Aquest lloc fa servir cookies, pròpies i de terceres entitats, per a finalitats estadístiques i d’anàlisi de la navegació dels usuaris a fi d’oferir-los un millor servei. Si vol conèixer més sobre les cookies i l’ús que en fem, consulti la nostra Política de Cookies.