Foment Mataroní (Mataró)

Història del cinema

Els orígens de la sala d’espectacles del Foment Mataroní, ubicat al carrer Nou número 11, cal buscar-los el 1832, quan era el Teatre Principal, propietat de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. El Principal, junt amb l’Euterpe, tenen l’honor d’haver acollit l’arribada del cinema a Mataró, el dia 2 de febrer de 1897.

A partir de 1910, l’edifici va esdevenir la seu social del Foment Mataroní. En l’època del cinema mut, als anys vint, s’adquirí un projector Gaumont. I la temporada 1928-29 se’n comprà un de nou de la marca Farraut. Josep Oms, industrial mataroní, dissenyava projectors de cinema i va ser ell mateix qui s’encarregà de la instal·lació de cinema sonor al Foment l’any 1932, el dissabte 17 de desembre, amb la projecció de la cinta La escuadrilla del amanecer.

Durant la Guerra Civil, al Foment, no s’hi projecta cinema. Acabat el conflicte, gradualment i organitzades per la Falange, es reprenen les sessions. Tota la programació és cinema propagandístic del règim franquista. Abans d’encendre el projector, els assistents estan tots obligats a fer la salutació feixista.

Després de la Guerra Civil, l’entitat encarregà l’explotació de la sala d’espectacles a Miquel Tura, Manuel Vilatersana i Lluís Rabassa, successivament entre els anys 1934 i 1984. El 1967, a causa del seu estat ruïnós, es decidí tancar-lo i enderrocar-lo, amb l’acord previ entre la Parròquia de Santa Maria, propietària del solar, i el Foment Mataroní, l’arrendatari. En el mateix lloc se’n va aixecar un de nova planta, d’estructura funcional i moderna. La seva primitiva estructura isabelina no va poder subsistir a aquesta reforma estructural tan i tan important.

A causa de la complexitat de les obres, la inauguració s’endarrereix més temps del previst. El 5 d’abril de 1971, el flamant Foment Mataroní obria les seves portes al públic.

De l’antic Teatre Principal, només en va quedar l’entrada porticada del carrer Nou. La planta baixa es dedicà a dependències de la mateixa entitat i per a activitats polivalents. El primer pis estava majoritàriament ocupat per la sala d’espectacles, destinada al cinema i amb una cabuda de 637 persones assegudes en modernes i còmodes butaques.

A la part posterior de la platea, les butaques estan situades en forma d’amfiteatre. I al darrere de tot hi ha la cabina amb els dos projectors de cinema. L’esmentat projector Farraut seguí funcionant fins a començaments dels anys cinquanta en què se n’adquirí un de nou a la casa Ossa, el primer d’aquesta prestigiosa marca que arribava a Mataró, mentre que el projector vell passà al cinema del Col·legi de Santa Anna. Són anys d’èxit del Foment, i també d’altres cinemes de la ciutat. Vilatersana els gestiona amb entusiasme, contacta amb les distribuïdores, tria els films i procura, per al Foment, alguns films especials.

L’any 1984 s’arrenda el cinema als empresaris Salvador Casas i Arcadi Lluís. Mort el primer, el 1985, se’n fa càrrec el segon. Amb les millores realitzades arran d’aquest contracte d’arrendament, el Foment se situa a l’alçada de la resta de la ciutat. És la primera sala de tota la comarca en incorporar el modern sistema de so Dolby Stereo. També es millora la pantalla, l’ambientació i els serveis.

L'actualitat

El 2014 el Foment adquireix un projector digital 2D. Habitualment, cada cap de setmana, hi ha cinema al Foment. De manera assegurada els dilluns, en dues sessions de tarda i vespre. L’entitat procura que almenys un altre dia del cap de setmana també hi hagi projeccions.

(Aquest capítol s’ha elaborat gràcies als estudis de Manuel Cusachs i Corredor, a través dels seus llibres El cinema a Mataró i El Foment Mataroní i també als records de Manuel Vilatersana, amb una vida intensament lligada al cinema a la capital del Maresme i encarregat de la gestió i programació del Foment durant molts anys. No hagués estat sense la col·laboració de Ramon Salicrú i Puig.)

Imatges cedides per l'Arxiu Comarcal del Maresme:

  • Imatge 1 - Autor: Enrich Regás
  • Imatge 2 - Autor desconegut
  • Imatge 5 - Autor: Antoni M.C.Canal
 

Dades i curiositats:

  • Nom actual: Foment Mataroní
  • Adreça: Carrer Nou 11, Mataró
  • Nom original: Foment Mataroní
  • Any d’inici de les projeccions: 1910
  • Capacitat original: 250 persones (aprox.)
  • Capacitat actual: 450 persones
  • Una curiositat: El Teatre Principal, que ocupava la seu del Foment Mataroní a finals del segle XIX, té l’honor d’haver acollit l’arribada del cinema a Mataró, el dia 2 de febrer de 1897.

bannerweb candidatesxiii