Notícies

La nova seu de la Filmoteca fa jornada de portes obertes diumenge

Dilluns 20 de febrer es farà una sessió especial amb la presència de representants del sector i dimarts 21 començarà la programació ordinària

La Filmoteca estrena també nou web (http://www.filmoteca.cat/) i presència a Twitter i Facebook

L’activitat ordinària a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval començarà dimarts vinent, 21 de febrer. Prèviament, diumenge 19 de febrer hi haurà jornada de portes obertes, amb motiu de la inauguració de la plaça Salvador Seguí. I dilluns 20 hi haurà una sessió especial d’inici d’activitats, amb la presència de representants del sector i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Coincidint amb l’inici d’activitats a la nova seu del barri del Raval, la Filmoteca estrena un nou web: http://www.filmoteca.cat. També s’hi podrà accedir des del web del Departament de Cultura (www.gencat.cat/cultura). Els usuaris de la Filmoteca hi podran trobar tota la informació actualitzada de la programació mensual, les activitats, les publicacions, les exposicions i els catàlegs de la Biblioteca del Cinema i de l’Arxiu. La Filmoteca també tindrà presència a les xarxes socials, amb compte a Twitter i pàgina a Facebook.

Jornada de portes obertes (diumenge 19)
Amb motiu de la inauguració de la plaça Salvador Seguí, on es troba ubicada la nova seu, la Filmoteca de Catalunya farà diumenge 19 de febrer jornada de portes obertes, de 14 a les 19.00 hores. S’oferiran visites guiades a la biblioteca i a la sala d’exposicions, i sessions gratuïtes de 45 minuts de durada que començaran cada hora entre les 14 i les 18 hores.

A les 13 hores hi haurà l’acte d’inauguració de la plaça, presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Posteriorment es farà una visita institucional a la Filmoteca de Catalunya.

Sessió especial per al sector (dilluns 20)
Dilluns, 20 de febrer, a les 20 hores, tindrà lloc la sessió especial amb representants del sector, que obre la programació a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya. Hi assistirà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que atendrà els mitjans de comunicació a les 19.50 hores al vestíbul.

La sessió s’obrirà amb parlaments a càrrec del mateix conseller; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau; els directors catalans Jaime Camino i Bigas Luna, i el director de la Filmoteca Española, José María Prado.

A la sessió s’estrenarà Esmalt i betum. Memòria cinematogràfica de Catalunya. Es tracta d’un muntatge d’una hora de durada produït i realitzat per l’equip de la Filmoteca de Catalunya a partir d’escenes procedents de 150 films dipositats al nostre arxiu. Hi ha des de pel·lícules dels orígens fins a films molt recents, sense distinció entre documentals i ficcions, formats professionals i amateurs, noticiaris o filmets (pel·lícula publicitària) i també animació.

No es tracta de fer una història del cinema català ni de Catalunya a través del cinema, tot i que ambdues vessants formen part d’un muntatge que evoca múltiples memòries: paisatges que el temps ha modificat en diverses proporcions, personatges emblemàtics de la nostra identitat, actors que han encarnat les ficcions que ens han emmirallat amb la realitat o accions i situacions que van des del treball fins a diverses formes de lleure.

El film, realitzat amb la col·laboració del CECC (Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya) i amb música original de Joan Pineda, es pot veure com una gegantesca magdalena de Proust que evoca diversos records o ens permet viatjar al passat per entendre millor el present. La veritable raó d’haver fet Esmalt i betum –substàncies que en altres temps es fabricaven amb cel·luloide reciclat– gràcies a les aportacions de tots els productors que ens han cedit les seves imatges és, tanmateix, la raó de l’existència de les filmoteques. Preservar el cinema per poder-lo divulgar és una tasca imprescindible per conservar la memòria audiovisual d’un país. Cosa que, en el cas de Catalunya, també equival a reivindicar la seva identitat.

Aquesta sessió anirà precedida per la projecció del curtmetratge La symphonie bizarre, de Segundo de Chomón, un cosmopolita pioner dels orígens, del qual la Filmoteca de Catalunya en conserva la millor col·lecció del món, i d’un noticiari de Laya Films produït el 1938 pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana. Aquestes films de la nostra col·lecció patrimonial bategen les sales del nou edifici de la Filmoteca: Chomón i Laya.

Primera sessió ordinària (21 de febrer)
Dimarts 21 de febrer, a les 17 hores, es projectarà el primer film en una sessió ordinària a la nova seu de la Filmoteca de Catalunya: El hombre de al lado (Mariano Cohn- Gastón Duprat, 2009). S’ha seleccionat aquest film perquè apareix a la llista dels films de l’any 2011 més votats pels crítics i també perquè tracta sobre com pot canviar el món el fet d’obrir una nova finestra i el cinema –i les filmoteques– són finestres obertes al món.

A la sessió de les 19:00 hores, es projectarà West Side Story (Robert Wise – Jerome Robbins, 1961) amb motiu dels 50 anys de l’estrena d’aquest musical emblemàtic. La història de les dificultats que troben els porto-riquenys per ser acceptats per uns immigrants anteriors segueix sent actual. I els amors impossibles de Maria i Tony, com els de Giulietta i Romeo, també arriben al públic actual.

A la sessió de la nit (22:00 hores), es farà un programa doble amb Nosotros somos así (Valentín R. González, 1936) i Celuloide colectivo. El cine en guerra (Óscar Martín, 2009), dos films molt representatius del que va ser un cert cinema de i sobre la guerra civil, un dels cicles destacats dels primers mesos de la programació a la nova seu de la Filmoteca i també objecte d’una exposició. El primer és una petita faula sobre la diferència entre els valors burgesos i els anarquistes, entre l’egoisme dels primers i l’altruisme solidari dels segons. El segon film és, precisament, una història de la contribució del moviment anarquista a l’hora de produir imatges cinematogràfiques de la guerra.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat