Notícies

Abundant presència catalana al DocsBarcelona 2022

La 25a edició del Festival tindrà lloc del 18 al 25 de maig

Del 18 al 29 de maig, el Festival Internacional de Cinema Documental - DocsBarcelona celebra la seva 25ª edició amb una acurada selecció de pel·lícules documentals. En total, el programa oferirà un total de 29 llargmetratges i 12 curts, provinents de 26 països diferents. Navalny, del canadenc Daniel Roher, és el film encarregat d’inaugurar el certamen amb un retrat del principal opositor de Putin, marcant així una línia que segueixen moltes de les pel·lícules d’aquesta nova edició que, amb paraules del director artístic del festival, Pol Roig, “pretenen ser un altaveu contra la injustícia i obrir noves finestres per imaginar nous mons”.

Per una banda, a la Secció Oficial Panorama, de la qual Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia, és Jurat enguany,  hi participa una selecció de 20 documentals, entre els quals hi trobem el català Oh Dear Sara, de Patricia Franquesa, que recull el testimoni de la primera dona taxista a l’Afganistan.

Per l’altra, a la Secció Oficial Latitud, que mostra els millors documentals de la Península i Amèrica Llatina, s’hi podran veure El vent que ens mou, de l’empordanès Pere Puigbert, una experiència sensorial que revela l’ànima d’una cultura que traspassa fronteres i generacions amb la força de la natura; La cuina dels homes, de Sílvia Subirós, un relat alternatiu de la història de la cuina i l’anonimat de les dones a través d’El Motel, el restaurant que va portar la modernitat culinària a Espanya; Robin Bank, el thriller d’Anna Giralt basat en la història d’Enric Duran, el Robin Hood català que va robar mig milió d’euros als bancs per destinar-los a projectes socials; i Tolyatti Adrift, de Laura Sisteró, després del seu pas pels festivals Hot Docs, Visions du Réel i Màlaga. El film mostra un retrat dels joves de la ciutat russa de Tolyatti, un vell símbol de l’orgull socialista que s’ha convertit en el Detroit rus.

El realitzador valencià Llorenç Soler, considerat el precursor del cinema documental independent, rebrà el Premi Docs d’Honor, una distinció que incorpora enguany el Festival per reconèixer la trajectòria de personalitats destacades en el gènere documental.

El curtmetratge de Jordi Fradera, Tonta, que denuncia la pressió uniformada d’un model educatiu rígid i intransigent, es podrà veure en la secció Doc-U, dedicada al talent documental dels centres d’estudis superiors a Espanya. També es podran veure altres curts d’universitats catalanes com Nua, de Natalia Pérez Manzanares; Rambal, de Mar González Villanueva; Paola, de diversos directors; Alésh, de Laia Rutman Puche i Kilian Saldaña i González; Piedra papel tijera, de Diego Acosta; i Especista, també de diversos directors.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i els Cinemes Aribau acolliran la celebració de la 25a edició del festival, la qual es podrà seguir també a través de Filmin i, puntualment, en diverses localitzacions arreu de la província de Barcelona. 

Més informació aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat