Notícies

L'Acadèmia lamenta la mort de Leopoldo Pomés, Membre d'Honor


El fotògraf i publicista, nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia el 2016, ha mort aquest dimarts 27 d'agost als 87 anys

Fotògraf, publicista i director de cinema, la seva inclinació i dedicació a la fotografia va sorgir de manera autodidacta i aviat va guanyar-se el reconeixement de l'avantguarda artística barcelonina. El seu llegat artístic, ple de contrastos, inclou retrats de personalitats com Modest Cuixart, Joan Brossa, Antoni Tàpies o Joan Ponç, i la seva fotografia és un testimoni de la Barcelona dels anys 50 i la Gauche Divine. 

En el món de la publicitat, el 1961 Pomés va fundar el seu propi estudi al costat de la seva dona, Karin Leiz, l'Studio Pomés, a través del qual va rodar un gran nombre d'espots i va idear campanyes tan emblemàtiques com la de les bombolles Freixenet (1966), la candidatura olímpica de Barcelona (1986) o la noia i el cavall blanc de Terry, obtenint premis a festivals com Venècia o Canes. Des de l’any 1966 fins el 1969, Pomés va guanyar fins a quatre premis Rizzoli de fotografia consecutius. Pel que fa al cinema, l’any 1957 va realitzar el curtmetratge Salida de misa, sent també director de fotografia del film Notes sûr l’emigration de Paolo Brunatto i Jacinto Esteva, (1960). Després de diversos projectes no realitzats, com un documental taurí produït per Pere Portabella, el 1977 dirigeix el thriller Ensalada Baudelaire, escrit per ell mateix juntament amb Román Gubern i Óscar Tusquets. A partir d’aleshores dirigeix multitud de peces documentals i institucionals relacionades amb la capital catalana com La moda a Barcelona (1987), Inspiring Barcelona (1989) o Barcelona, una passió (1992).

Al llarg de la seva trajectòria Pomés va rebre un gran nombre de reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona. L'any 2016 l'Acadèmia del Cinema Català el va nomenar Membre d'Honor en reconeixement al conjunt de la seva trajectòria com a creador audiovisual.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat