Esta información no está disponible en castellano.

Toda la actualidad

Isabel Coixet, Premi Nacional de Cinematografia

El Ministeri de Cultura premia la trajectòria de la cineasta catalana

La cineasta catalana Isabel Coixet ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Cinematografia 2020, que concedeix cada any el Ministeri de Cultura i Esport. El jurat ha valorat una trajectòria de més de 30 anys, destacant la tasca d'"obrir nous camins pel cinema espanyol i el suport a una nova generació de cineastes".

Coixet es va llicenciar en Història, i va iniciar la seva carrera professional en l'àmbit de la publicitat, fundant la seva pròpia productora l'any 2000 sota el nom Miss Wasabi Films. El 1988 va debutar com a guionista i directora amb Massa vell per morir jove, amb Emma Suárez, Gerardo Arenas i Carme Elías, que li va valdre una nominació al Goya a la Millor direcció novell. El 1996 va rodar la seva primera pel·lícula en anglès, Coses que no et vaig dir mai, amb un repartiment encapçalat per Lili Taylor i Andrew McCarthy, que li va valdre una nominació al Goya a Millor guió original. Amb el film La meva vida sense mi (2003), protagonitzat per Sarah Polley, Coixet va assolir l'èxit internacional, estrenant-se a la Berlinale i rebent dues nominacions a Millor pel·lícula i Millor direcció als Premis del Cinema Europeu (European Film Awards). A més, el film va rebre dos Premis Goya a Millor guió adaptat i Millor cançó original. El 2005 Coixet va formar part del projecte col·lectiu Paris, je t'aime, al costat de cineastes internacionals com Gus van Sant o Joel i Ethan Coen; i el mateix any estrena La vida secreta de les paraules, amb Sarah Polley, Tim Robbins i Javier Cámara, reconeguda amb quatre Premis Goya. El 2008 estrena Elegy, protagonitzada per Penélope Cruz i Ben Kingsley; i el 2009 el film Mapa dels sons de Tòquio s'estrena en la secció oficial del Festival de Cannes. La seva filmografia recent inclou títols com Nadie quiere la noche (2015), protagonitzada per Juliette Binoche, guardonada amb quatre Premis Goya i un Premi Gaudí; La llibreria (2017), mereixedora de tres Premis Goya i dos Premis Gaudí; Elisa y Marcela (2019), amb producció de Netflix, que li va valdre un Premi Gaudí; i la sèrie de televisió Foodie Love (2019), produïda per HBO i protagonitzada per Laia Costa. El seu últim projecte és el llargmetratge Nieva en Benidorm, un thriller protagonitzat per Timothy Spall, Sarita Choudhury, Ana Torrent i Carmen Machi. 

En l'àmbit del documental, Coixet ha realitzat peces de temàtica social com Invisibles (2007), sobre Metges Sense Fronteres; Viaje al corazón de la tortura (2003), filmat a Sarajevo durant la guerra dels Balcans; Escuchando al Juez Garzón (2011); o Marea Blanca (2012), sobre la catàstrofe ecològica del Prestige a la costa de Galícia.

Com a productora, a través de Miss Wasabi Films ha donat suport a joves talents, produint Sara a la fuga i La inútil, els dos curtmetratges que van suposar el debut en la direcció de Belén Funes; Les distàncies, el segon film d'Elena Trapé, que es va endur el Premi Gaudí a Millor pel·lícula; o el curtmetratge Beef, d'Ingride Santos.

El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2009 la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. El proper 19 de setembre, coincidint amb el Festival de San Sebastián, Coixet rebrà la distinció del Ministeri de Cultura.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat