Esta información no está disponible en castellano.

Toda la actualidad

El cicle Cinema català dirigit per dones celebra el desè aniversari

Enguany es compleixen 10 anys de la darrera mostra itinerant de Cinema català dirigit per dones, impulsada per l’actriu i membre de l’Acadèmia de Cinema Català, Montse Alcoverro.

El projecte té un primer embrió el 2007, just després del cicle de cinema espanyol que l’Instituto Cervantes havia organitzat a Beijing i Shangai el desembre de 2006, en el qual dels 30 títols programats, només n’hi havia un amb direcció femenina. Aquest fet és el detonant pel qual l’actriu catalana decideix crear una mostra itinerant de cinema de directores catalanes.  

Després de l’experiència xinesa, i amb l’ajuda de l’Institut Ramon Llull, Catalan Films & TV i Televisió de Catalunya, i sota la producció de Drac Màgic, Alcoverro inaugura oficialment el projecte el 2008 sota el lema "Dirigim, ergo existim", en el marc del Festival de Cinema Llatí de Tübingen i Stuttgart, a Alemanya. 

Des de llavors i fins el 2010, sis festivals més van acollir una programació especial de llargmetratges dirigits per directores catalanes. El mateix 2008 a Marsella, sota el paraigües del Festival de Cinema Llatí de Marsella; el  2009 va viatjar a Mèxic, al Cinema Universidad de Aguascalientes, a la Cineteca Alameda de San Luís Potosí i en el marc del Festival Cultural de Zacatecas; i el 2010, el cicle va arribar a Itàlia, en el marc del Festival de Cinema Espanyol de Cagliari, i com a clausura del Festival de Cinema Espanyol de Anacapri.

Diverses cineastes catalanes, moltes d’elles membres de l’Acadèmia, van presentar-hi els seus projectes i van participar en els col·loquis posteriors a les projeccions: Isabel Coixet, Sílvia Munt, Judith Colell, Mireia Ros, Laura Mañá, Sílvia Quer, Roser Aguilar, Claudia Llosa, Mar Coll, Carla Subirana, Eva Vila, Elisabeth Cabeza o Alba Sotorra, al costat de productores com Marta Figueras o Àngels Masclans, en van ser algunes de les protagonistes.

La manca de finançament per donar continuïtat al projecte a Austràlia i Brasil va condicionar la fi del projecte, que 10 anys després, torna a buscar la manera de tornar a fer-se realitat.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat