Esta información no está disponible en castellano.

Toda la actualidad

Mor el dramaturg i pare de la ficció seriada a Catalunya Josep Maria Benet i Jornet


El dramaturg i guionista barceloní ha mort als 79 anys malalt d'Alzheimer des de 2015 i víctima del coronavirus

Josep Maria Benet i Jornet, un dels renovadors del teatre català del S.XX, ens ha deixat aquesta matinada a l'edat de 79 anys, víctima del coronavirus, després de 5 anys de lluita contra l'Alzheimer. L'autor barceloní es va formar en Filosofia i Lletres, i posteriorment a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, on va conèixer Ricard Salvat, Maria Aurèlia Campmany i Montserrat Roig, i va descobrir la seva passió pel teatre.

Va ser pioner en el teatre escrit en català, i va posar al centre personatges que havien estat oblidats per la dramatúrgia tradicional: els perdedors i les classes populars. Va debutar amb l'obra Una vella, coneguda olor l'any 1964, que li va valdre el Premi Josep Maria de Segarra, i des d'aquell moment la seva carrera es va centrar sobretot en la dramatúrgia teatral, amb obres com Cançons perdudes, Desig, E.R o Testament

Cofundador junt amb Joan Bas i Jaume Banacolocha de Diagonal TV, la seva contribució en l’àmbit audiovisual és clau: el 1994 Benet i Jornet signa el primer serial de sobretaula de TV3, Poble Nou que, amb els seus prop de 800.000 espectadors de mitjana, ràpidament va esdevenir un referent en la producció d’una sèrie diària a a l’estat espanyol. Més endavant vindrien l’spin off de Poble Nou, Rosa i les populars Nissaga de Poder, El cor de la ciutat, Ventdelplà, o Amar en tiempos revueltos, entre moltes altres. També va adaptar en diverses ocasions les seves creacions teatrals a la gran pantalla, com el cas d’Amic/Amat i Actrius, ambdues dirigides per Ventura Pons.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi de la Crítica Serra d'Or de teatre en dues ocasions, el Premio Nacional de Teatro, la Creu de Sant Jordi i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre d'altres. 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat