Esta información no está disponible en castellano.

Actividades Academia

Homenatge a Josep Maria Forn, Gaudí d’Honor 2010

La Filmoteca de Catalunya recorda el cineasta català el proper 22 desembre

El proper dimecres 22 de desembre, la Filmoteca de Catalunya organitza, amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català, Memorial democràtic i PAC, un homenatge a Josep Maria Forn, director, productor, guionista i actor de més de sis dècades dedicades al cinema, qui ens va deixar el passat 3 d’octubre a l’edat de 93 anys.

L’acte consistirà en la projecció de diversos materials relacionats amb la seva filmografia i es recuperarà la darrera entrevista que li va fer la Filmoteca sis mesos abans de morir. A més, es reuniran alguns dels seus familiars i col·laboradors/es més propers i es reservarà també una fila zero per a tots aquells companys i companyes que vulguin dedicar-li unes paraules.

Josep Maria Forn es va iniciar al món del cinema com a meritori a la productora Emisora Films i, després de fer tasques d’ajudant de direcció, l’any 1955, va acceptar l’encàrrec de dirigir la que seria la seva primera pel·lícula: Yo maté. La seva filmografia compta amb més de 250 obres, entre les quals destaquen títols com Muerte al amanecer (1961), La barca sin pescador (1964), La piel quemada (1966), Companys, procés a Catalunya (1979), Subjúdice (1998) o El coronel Macià (2006). A part de la seva faceta com a director, Forn va produir mitjançant la seva empresa PC Teide i a partir del 1994 amb Films de l’Orient més de 80 films, entre els quals hi ha obres de cineastes com Gonzalo Herralde, Antoni Ribas, Ventura Pons, Eugeni Anglada i Arboix (amb PC Teide) o Carles Balaguer. 

President d’Honor de PAC, Productors Audiovisuals de Catalunya, Josep Maria Forn ha estat també un dels grans instigadors d’institucions culturals del país: va presidir l'Institut del Cinema Català, cofundat per ell mateix l’any 1975; va ser director general de cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya entre el 1987 i el 1991, i el 1994, va ser elegit president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. 

L’any 2001 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi i el 2010 va rebre el Premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter de l’Acadèmia del Cinema Català.

Més informació aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat