Esta información no está disponible en castellano.

Actividades Academia

L'Acadèmia del Cinema Català ha nomenat els nous Membres d'Honor 2020

L'acte s'ha celebrat al Born Centre de Cultura i Memòria, i s'ha reconegut la trajectòria de Jordi Amorós, Carlos Benpar, Teresa Font, Josep Maria López Llaví, Serena Vergano i el CineBaix

El dijous 16 de juliol ha tingut lloc l'acte de nomenament dels sis nous Membres d'Honor 2020 de l'Acadèmia del Cinema Català: el cineasta i animador Jordi Amorós, el director i productor Carlos Benpar, la muntadora Teresa Font, el periodista i activista cultural Josep Maria López Llaví, l’actriu Serena Vergano i el CineBaix, cinema cooperatiu representat per Maria Coscoll i Xavier Bachs. Al matí ha tingut lloc una trobada amb la premsa al Palau Requesens, seu de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, i a la tarda s'ha celebrat l'acte de nomenament, presentat per l'actriu i membre de l'Acadèmia Aina Clotet, en el marc del Born Centre de Cultura i Memòria. 

Joan Dausà, cantant, actor, compositor, acadèmic i veí de Sant Feliu de Llobregat, ha estat l'encarregat de glossar el CineBaix, destacant la valentia dels seus impulsors quan l'any 2005 l'antic Cinema Guinart va haver de tancar les seves portes i els veïns i veïnes es van organitzar per aturar la desaparició del cinema. Maria Coscoll, una de les impulsores de l'Associació CineBaix, ha recordat "ens van augurar una vida de tres mesos, i ja portem quinze anys", i ha compartit el reconeixement amb els col·laboradors del projecte, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i els 161 socis de l'associació. Xavier Bachs ha reivindicat la necessitat de continuar donant espai al cinema independent i al talent local, promoure la diversitat cultural i recuperar les petites sales de cinema a als pobles i ciutats de tot el territori. 

cinebaix mh2020

L'acadèmic i muntador Jaume Martí, des de Nova Zelanda, ha destacat la trajectòria de la seva companya de professió, Teresa Font, com a "responsable de cosir les costures emocionals de pel·lícules com Jamón, jamón, El dia de la bestia i Dolor y Gloria". En el seu discurs d'agraïment, Font ha reivindicat el seu ofici com a "essencial i estranyament invisible", al.legant el gran poder creatiu del muntatge. 

teresafont mh2020

Rosa Maria Ferrer, companya d'activisme cineclubista de Josep Maria López Llaví, periodista, crític de cinema i activista polític i lingüístic; li ha dedicat unes emotives paraules recordant els moments compartits a la Federació de Cineclubs. López Llaví ha evocat la figura de Miquel Porter i Moix com a referent, i ha recordat el lema que l'ha acompanyat en la seva trajectòria "pel cinema, per la cultura i per la llengua".

josepmlopezllavi mh2020

L'actriu i productora teatral Sílvia Marsó ha estat l'encarregada de glossar al director i productor Carlos Benpar, amb qui ella va rodar la seva primera pel·lícula quan encara era una adolescent, i ha reconegut no saber "què era un veritable cinèfil fins que va conèixer Benpar", que en el seu discurs d'agraïment, ha recordat una anècdota entre Nicholas Ray i Robert Mitchum per retre homenatge a la intuïció dels actors i actrius. 

carlosbenpar mh2020

El director de TV3, Vicent Sanchis, apassionat del còmic, ha glossat a Jordi Amorós, dibuixant i pioner de l'animació a Catalunya i Espanya, posant en valor la feina d'Amorós com a pioner i fonament de la gran tradició del gènere de l'animació existent a Catalunya, tant en el camp de l'animació per a adults amb films com Historias de amor y masacre, com en l'animació en català amb Despertaferro! El crit del foc. També ha destacat la seva contribució imprescindible com a col·laborador  de publicacions satíriques com Mata Ratos, Barrabás, El Papus o El Jueves. 

jordiamoros mh2020

La darrera homenatjada en recollir el guardó ha estat l'actriu Serena Vergano. La glossa ha estat a càrrec de la fotògrafa Colita, que ha definit Vergano com "una de les seves dames de Barcelona favorites", destacant la seva intel·ligència, elegància i sentit de l'humor. L'actriu italiana, en el seu discurs d'agraïment, ha recordat cineastes de l'Escola de Barcelona com Jacinto Esteve i Jordi Grau, i figures com les del productor Carles Duran i el director de fotografia Joan Amorós. 

serenavergano mh2020

La presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, ha posat punt i final a la cerimònia amb un discurs on ha ressaltat la voluntat del cinema català de resistir i continuar, tot i la forta crisi a la qual s'enfronta el sector actualment. 

L'acte ha comptat amb l'assistència de la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el Vicepresident segon i Diputat Delegat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; Lídia Muñoz, Alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat; Àngels Ponsa, Directora General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Ignasi Genovès, Director General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; Jordi del Río, Director General de Difusió de la Generalitat de Catalunya  o Miquel Curanta, Director de l'Institut Català de les Empreses Culturals; entre d'altres representants institucionals i del sector audiovisual i membres de l'Acadèmia del Cinema Català. 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat