Esta información no está disponible en castellano.

Actividades Academia

L’Acadèmia fa públiques les nominacions als XII Premis Gaudí


33 produccions es disputaran els XII Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. La primera volta de votacions determina les primeres nominacions paritàries en la història dels guardons de l’Acadèmia catalana. Anna Castillo i Oriol Pla han llegit els noms dels finalistes en un acte celebrat a La Pedrera

La hija de un ladrón, amb 13 nominacions, Els dies que vindran, amb 10, i La innocència, amb 7, són les pel·lícules més nominades a la dotzena edició dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. El palmarès es donarà a conèixer a la gala del diumenge 19 de gener de 2020 a l’Auditori del Fòrum CCIB. En la lectura celebrada avui a l'Auditori de La Pedrera, Anna Castillo i Oriol Pla, guanyadors del Gaudí a Millor actriu secundària i Millor actor secundari respectivament el 2019, han fet públiques les nominacions en les 21 categories.

Un total de 33 títols passen a la segona volta de votacions i opten enguany a entrar al palmarès dels XII Premis Gaudí. A la categoria de Millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: 7 raons per fugir, Els dies que vindran, El viatge de la Marta (Staff only) i La innocència. Estan nominades a Millor pel·lícula en llengua no catalana El hoyo, La hija de un ladrón, Liberté i Ojos negros.

Podeu consultar el llistat complet de nominacions aquí 

 

Les primeres nominacions paritàries de l’Acadèmia

Els Premis Gaudí recullen per primer cop en els seus 12 anys d’història unes nominacions paritàries amb un equilibri inèdit en el gènere dels professionals finalistes. En les categories nominatives passen a la segona volta una quarantena d’homes i la mateixa quantitat de dones, que també per primer cop són majoria en les nominacions a Millor direcció. Dues realitzadores debutants, Belén Funes amb La hija de un ladrón i Lucía Alemany amb La innocència, competiran per aquesta estatueta amb dos cineastes que ja l’han recollit en anteriors edicions, Carlos Marques-Marquet, que opta ara per Els dies que vindran i Neus Ballús, que ho fa per El viatge de la Marta (Staff only). La segregació per gènere es manté en categories com el So o els Efectes visuals, oficis que continuen fortament masculinitzats, o el Vestuari, la Direcció artística i el Maquillatge i perruqueria, amb una històrica presència de dones que, un any més, persisteix.

El talent català arreu

56 professionals catalans que intervenen en 23 pel·lícules de producció no catalana han optat enguany a estar nominats als Premis. Les bases indiquen que s’hi poden inscriure tots aquells professionals catalans o residents a Catalunya que contribueixen a l’èxit de les pel·lícules en què han participat, un tret distintiu dels guardons de l’Acadèmia catalana que els diferencia d’altres premis i que permet ampliar l’abast del seu reconeixement. D’aquesta manera han passat a la segona volta les actrius Julieta Serrano i Nora Navas per Dolor y gloria, i els actors Karra Elejalde i Eduard Fernández, per Mientras dure la guerra, Àlex Brendemühl, per Madre, i Enric Auquer per Quien a hierro mata. La muntadora Teresa Font, els sonidistes Sergio Bürmann i Marc Orts, els especialistes en efectes visuals Montse Ribé, Óscar Abades, Eduardo Díaz i Inma Nadela, per Dolor y gloria, Esther Ballesteros i Àlex Villagrasa, per Paradise Hills i Bernat Aragonés, per Nacido Rey, així com el director de fotografia de Lo que arde, Mauro Herce, i tres professionals més de Quien a hierro mata - el director de producció Oriol Maymó, l’autora de la música original, Maika Makovski, i Vinyet Escobar, responsable de vestuari - passen a la segona volta.

Les grans interpretacions de 2019

La collita de l’any deixa grans interpretacions i dos noms doblement nominats, l’actor Eduard Fernández i l’actriu Aina Clotet, finalistes com a protagonistes per La filla d’algú i La hija de un ladrón, respectivament, i també com a secundaris per 7 raons per fugir i Mientras dure la guerra. Amb Clotet, ja reconeguda per aquesta interpretació al Festival de Malága, es disputen el Gaudí a la Millor protagonista femenina Greta Fernández, Concha de Plata a San Sebastián pel seu paper a La hija de un ladrón, María Rodríguez, Bisnaga de Plata a la millor actriu al Festival de Málaga, i la jove actriu debutant Carmen Arrufat, protagonista de La innocència. David Verdaguer per Els dies que vindran, Karra Elejalde, per Mientras dure la guerra i Sergi López, per El viatge de la Marta (Staff only) són els nominats en la categoria masculina, juntament amb Eduard Fernández. Com a secundaris trobem intèrprets de llarga trajectòria a la pantalla, cas de Laia Marull (La innocència), Àlex Brendemühl (Madre), Julieta Serrano i Nora Navas (Dolor y gloria); actors joves, com Àlex Monner (La hija de un ladrón) i revelacions com Enric Auquer, per Quién a hierro mata.

El 20 de desembre començarà la segona volta de votacions d’on sortiran els guanyadors i guanyadores de cada categoria. Es donaran a conèixer el diumenge 19 de gener de 2020 a la gala dels XII Premis Gaudí, produïda per Dagoll Dagom, dirigida per Jordi Prat i Coll i amb l’actriu Anna Moliner com a presentadora.


L’Acadèmia rep el suport de: GENERALITAT DE CATALUNYA – DEPARTAMENT DE CULTURA - ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA – INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / EGEDA - PLATINO EDUCA / TERRASSA CITY OF FILM

Mitjans de comunicació oficials: TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO / LA VANGUARDIA / AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM

Perruqueria i estètica oficial: MONTIBELLO

Maquillatge oficial: CAZCARRA IMAGE GROUP

Han col·laborat en la lectura de nominacions: FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA / GRAMONA / JEAN LEON / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS / PANÀTICS / PA DE PAGÈS CATALÀ /  FEDERACIÓ CATALANA DOP IGP / LLONGANISSA DE VIC / FORMATGE ALT URGELL I LA CERDANYA / OLI DE TERRA ALTA / OLI DE BAIX EBRE-EMPORDÀ / OLI SIURANA / CAFÈS NOVELL / SILVIA UCEDA – ASESORIA DE IMAGEN / MARTA PLA / TWEEN

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat