This entry is not available in English.

Academy activities

L’Acadèmia impulsa el planter de guionistes catalans amb una residència dirigida per Carla Simón

8 projectes seleccionats gaudiran d'un programa d'acompanyament integral durant nou mesos

L’Acadèmia del Cinema Català inaugura aquesta tardor la seva Residència de guions, una incubadora de talent pionera a Catalunya per a l’escriptura de llargmetratges de ficció que oferirà als residents un programa d’acompanyament integral durant nou mesos, en el qual rebran un assessorament personalitzat, formacions impartides per guionistes i cineastes internacionals i trobades amb televisions i plataformes, així com una retribució mensual de 1.400 € i un espai de treball a Barcelona. El programa, que arrencarà el pròxim mes de novembre de la mà de GAC (Guionistes Associats de Catalunya), s’ubicarà a l’Espai Joan Brossa i el Centre de Recerca del Museu Picasso, i inclourà dos retirs a la Faberllull gràcies a la col·laboració de l’IRL (Institut Ramon Llull). La iniciativa, que permetrà articular ajuts directes a l'escriptura de ficció cinematogràfica, fins ara canalitzats exclusivament a través de les empreses productores, té el finançament de la Unió Europea – NextGeneration EU, en el marc del Pla de Recuperació i Resiliencia a través de l’ICAA; l’ICEC i l’Ajuntament de Barcelona a través de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i l’ICUB. A més, amb la voluntat de fer créixer la cantera de guionistes més joves, l’Acadèmia s’ha volgut acompanyar de les tres universitats de referència a Catalunya especialitzades en cinema (ESCAC, UPF i Blanquerna - URL).

L’origen de la proposta, que vol enfortir progressivament el teixit audiovisual català, es troba en la preocupació de l’Acadèmia per la pèrdua de musculatura de la nostra indústria, que ha passat en només una dècada d’una quota de producció del 48% al 30% sobre la producció estatal. La seva presidenta, Judith Colell, assegura que “davant la dificultat d’inversió en les primeres fases del desenvolupament per a moltes productores catalanes, la Residència és una fòrmula òptima per accelerar els procesos creatius”. 

En aquesta primera edició s’han seleccionat vuit projectes, que durant els pròxims nou mesos treballaran en diverses versions de guió. Els escollits són Sants, de Mikel Gurrea; Vi la noche que nunca se acaba, d’Helena Santin; Blau gelat pitufo, de Laia Soler; Beba, d’Adriana Fuertes i Arántzazu Ruiz; Entre la pedra i el martell, d’Àlex Lora i Yousra Touri; Els homes i els dies, d’Arnau Vilaró; Dasha, de Nataliya Kolesova, i Estrany riu, de Jaume Claret.

Llengua catalana, paritat de gènere, talent jove i diversitat

La Residència de guions de l’Acadèmia és la primera incubadora d’aquestes característiques a Catalunya, i també la primera a garantir la participació de projectes en llengua catalana. Les bases contemplen un mínim del 50% dels projectes en català, afavorint la participació de guionistes de Catalunya, Balears i el País Valencià. En la primera collita, aquesta és la llengua de sis dels vuit projectes seleccionats. A més, sis dels deu residents són dones, una paritat que ja queda garantida a les bases amb l’obligatorietat del 50% de llargmetratges escrits o coescrits per dones. També un mínim de dos projectes han d’estar signats per joves menors de 30 anys. De la mateixa manera, es promou des de la inscripció la visibilitat de col·lectius infrarepresentats i la pluralitat ètnica o racial, de gènere, així com la diversitat en totes les seves variables, tant a nivell autoral com temàtic. 

Carla Simón, directora de la Residència

L'equip professional de la residència estarà dirigit per Carla Simón, guanyadora de l'Ós d'Or a la Berlinale i exemple de l'èxit que es pot donar quan el talent és acompanyat per recursos eficaços que amplifiquen la seva capacitat de progrés. El seu coneixement, forjat en múltiples incubadores i acceleradores europees, com a participant i com a tutora, es recolzarà en les directrius marcades per un Consell Assessor, i desembocarà en un programa de mentories i tallers protagonitzats per professionals com Jonás Trueba, Valentina Viso, Neus Ballús, Clara Roquet, Celia Rico, Claudia Llosa, Carlos Marques-Marcet, Valérie Delpierre, Tono Folguera, Alberto Marini, Alfonso Amador, Natalia Cabral, Milagros Mumenthaler, Neus Rodríguez, Ana Sanz-Magallón o Almudena Monzú, entre d’altres.

De l’escriptura a la internacionalització del projecte

Des de la seva fase inicial, els guions entraran en contacte amb productores, professionals de tota la cadena de valor del cinema, broadcasters i festivals, que aportin noves perspectives a l'escriptura dels projectes i amb els quals es promourà el coneixement dels projectes i s’afavoriran aliances posteriors que permetin fer realitat el projecte. En la fase final del programa, es donarà les eines als projectes seleccionats per definir una estratègia de venda a mercats i recorregut posterior per altres laboratoris o festivals d’arreu. La Residència de guions es diferencia així d’altres iniciatives de la resta de l’Estat pel seu objectiu d’assegurar la implicació d’empreses productores i finestres de distribució des dels primers estadis de l’escriptura. A més, gràcies a la col·laboració de Catalan Films, Creative Europe Desk MEDIA – Catalunya i l'Institut Ramon Llull, s'introdueix la internacionalització com a objectiu per als projectes a la fase final. 

Més informació a https://www.residenciadeguions.cat/

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat