This entry is not available in English.

Academy activities

Les Acadèmies de Cinema Catalana i Espanyola, agermanades en l’homenatge creuat als seus premis d’honor


Aquesta setmana l’Acadèmia del Cinema Català ha homenatjat a Barcelona el Goya d’Honor 2019 Chicho Ibáñez Serrador i la Academia de Cine ha fet el mateix a Madrid amb Joan Pera, Gaudí d’Honor 2019. Chicho Ibáñez Serrador, que patia una malaltia degenerativa, ha mort aquest divendres a Madrid.

El dimarts 4 de juny ha tingut lloc l’homenatge creuat que cada any -des de en fa 10- organitzen l'Acadèmia del Cinema Català i l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España a Barcelona i Madrid als professionals reconeguts amb els premis honorífics respectius, el Premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter i el Premi Goya d'Honor. Enguany els protagonistes de l’homenatge han estat el director Chicho Ibáñez Serrador i l’actor i doblador Joan Pera. 

La Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya, ha acollit la projecció del film ¿Quién puede matar a un niño?,  de Chicho Ibáñez Serrador, títol emblemàtic del cinema de terror espanyol. Esteve Rimbau, director de la Filmoteca, ha destacat durant la presentació que ha tingut lloc abans de la projecció, l’enorme influència del cineasta en les generacions posteriors de directors de terror i gènere fantàstic, tot i haver dirigit només dues pel·lícules. És significatiu que en l’entrega del Goya d’Honor, durant la festa de nominats, hi participessin alguns d’aquests cineastes que han recollit el seu llegat: J.A. Bayona, Alejandro Amenábar, Jaume Balagueró, Rodrigo Cortés, Alex de la Iglesia, Juan Carlos Fresnadillo, Paco Plaza y Nacho Vigalondo. 

Nora Navas, en representació de l’Academia de Cine, ha parlat d’Ibáñez Serrador com un “creador de malsons molt originals” i ha recordat l’emotiu moment d’entrega del Goya d’Honor, fent referència a la frase que va dir Ibáñez Serrador en rebre el guardó: “es el Goya mejor dado”. Navas ha explicat que aquesta frase feia referència a que en el moment de crear el guardó, des de l’Academia se li va demanar l’opinió i va ser ell qui va donar la idea de fer un bust de Goya. Però setmanes més tard, quan el van tornar a contactar i li van ensenyar el resultat, va descobrir que el bust de Goya portava incorporat un botó que feia aparèixer una càmera d’acordió i sonava una música folklòrica. Aquest malentès va fer enfadar molt a Chicho, i per això rebre el Goya d’Honor el va fer reconciliar-se amb l’Academia. 

Tant Nora Navas com Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, han posat en valor aquest acte com una manera de visibilitzar les cinematografies pròpies i posar-les en comú. Isona Passola ha destacat també “la gran tradició de cinema fantàstic que hi ha a Catalunya gràcies al Festival de Sitges i gràcies sobretot als joves i no tan joves directors de cinema que el practiquen com ho feia el Chicho”.

El mateix dia de l'acte a Barcelona, Joan Pera ha viatjat a Madrid, on l’Academia de Cine ha projectat el seu títol més recent, Yucatán. Judith Colell l’ha acompanyat com a membre de les juntes directives d’ambdues Acadèmies, i durant el col·loqui amb els assistents Pera ha reconegut que es va sorprendre molt quan li van comunicar que se li havia concedit el Gaudí d’Honor: “no he fet tant de cinema, i no m’ho esperava. Tot i que quan vaig saber que al Chicho li donaven el Goya d’Honor per només dues pel·lícules vaig pensar que jo almenys n’havia fet quatre”, ha comentat, divertit, i ha continuat: “el problema quan et donen un premi així és que si al dia següent no et mors, has de reinventar-te un altre cop, has de buscar una pel·lícula on treure el cap. Als 80 anys, em trobareu buscant una pel·lícula o treballant”, ha afirmat.

Lamentablement, aquest divendres Chicho Ibáñez Serrador ha mort a Madrid als 83 anys, després de patir una llarga malaltia degenerativa. L'Acadèmia del Cinema Català lamenta profundament la seva pèrdua, i vol transmetre el seu condol als seus familiars.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat