This entry is not available in English.

Academy activities

Homenatge a Jaime de Armiñán i Julieta Serrano a la Filmoteca de Catalunya

El director Jaime de Armiñán i l'actriu Julieta Serrano rebran un homenatge conjunt el proper dimarts 17 de juny a la Filmoteca de Catalunya per haver estat distingits amb el Goya d'Honor i el Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2014 respectivament.

Els venerables octogenaris Jaime de Armiñán i Julieta Serrano seran els protagonistes de l'homenatge que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya per haver estat distingits amb el premi d'honor de les respectives acadèmies per la seva aportació a la cultura cinematogràfica i la seva trajectòria. Isona Passola, Presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català), Judith Colell, Vicepresidenta segona de l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i Esteve Riambau, Director de la Filmoteca de Catalunya, glossaran la seva figura abans de la projecció de la pel·lícula Mi querida señorita (1972), que va ser nominada a l'Oscar. Els dos homenatjats conserven l'esperit jove i estan molt contents de retrobar-se a Barcelona.

L'acte és fruit de l'acord entre les acadèmies de cinema catalana i espanyola, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, amb l'objectiu de difondre l'obra i les trajectòries dels Premis d'Honor que anualment atorguen les dues entitats. Per la seva banda, l'Academia de las Artes y Ciencias Cinematográficas de España va homenatjar el passat mes d'abril a l'actriu Julieta Serrano, amb un cicle de projeccions que va incloure les pel·lícules Entre tinieblas (1983) de Pedro Almodóvar, Cuando vuelvas a mi lado (1999) de Gracia Querejeta, Carícies (1998) de Ventura Pons i La Monyos (1997) de Mireia Ros.

Enguany, la concessió del Goya d'Honor a Jaime de Armiñán ens proporciona l'ocasió perfecta per projectar Mi querida señorita, potser el seu film més conegut, i convidar també la seva actriu protagonista, Julieta Serrano –justament, la guanyadora del Gaudí d'Honor d'enguany. Assistirà també a la projecció l'actriu Mónica Randall, íntima amiga de Jaime de Armiñán.

La sessió, que tindrà lloc a la Sala Chomón (340 localitats) de la Filmoteca, serà d'entrada gratuïta per gentilesa de la Filmoteca Española, Impala Producciones i Video Mercury Films. El públic interessat podrà recollir les invitacions el mateix dia a la Filmoteca, de 10 a 14 hores i a partir de les 16 hores.

 

Jaime de Armiñán

Nascut al carrer del Prado de Madrid l'any 1927, fill del periodista Luis de Armiñán i l'actriu Carmen Oliver, des de ben petit semblava predestinat a relacionar la seva trajectòria amb el món artístic i cultural.

Escriptor, periodista i guionista, va debutar com a director l'any 1969 amb Carola de día, Carola de noche, pel·lícula protagonitza per Pepa Flores i Tony Isbert que explicava una història després del triomf de la revolució, la de la jove i bonica hereva al tro que abandona el seu país per salvar la seva vida.

Després de la seva òpera prima van venir La Lola dicen que no vive sola i Mi querida señorita, títol que li va donar l'empenta definitiva. Nominada als Oscar de Hollywood, va ser la primera pel•lícula de la seva filmografia que parlava sobre amors heterodoxes, temàtica que acabaria marcant la seva carrera cinematogràfica.

Altres títols de la seva filmografia són: Un casto varón español, El amor del capitán Brando, Jo, papá, Nunca es tarde, Al servicio de la mujer española, El Nido (també nominada als Oscar), En septiembre, Stico, La hora bruja i Al otro lado del túnel.

Als anys vuitanta torna a la ficció televisiva amb dues sèries molt populars protagonitzades per Paco Rabal, Juncal i Una gloria nacional

Amb 81 anys dirigeix la seva darrera pel·lícula, 14, Fabian road, protagonitzada per les actrius Ángela Molina, Ana Torrent i Julieta Cardinali

Guanyador de dos premis Ondas, al 1961 i al 1989, i Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts de 1985.

 

Julieta Serrano

Nascuda al barri del Poble Sec de Barcelona l'any 1933, Julieta Serrano prové d'una família d'actors, fet que la va vincular des de molt jove al teatre en diferents companyies d'aficionats fins que entrà a formar part de la companyia de José Tamayo.

Va debutar a la gran pantalla l'any 1965 a la pel·lícula Secuestro en la ciudad, dirigida per Luis María Delgado. Des de llavors la seva activitat cinematogràfica no s'ha aturat, treballant durant els anys 70 en un gran nombre de llargmetratges, sota les ordres de directors com Ventura Pons o Jaime Armiñán.

Durant la dècada els 80, inicia la seva col•laboració amb Pedro Almodóvar, que la va convertir en una habitual dels seus films. Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, Entre tinieblas, Matador, Mujeres al borde de un ataque de nervios i Átame. Al marge del treball amb l'Almodóvar, trobem entre la seva filmografia pel•lícules de la talla de Tata mía, El amante bilingüe, Carícies o La Monyos.

La seva darrera pel•lícula és La última isla, on participa com a actriu protagonista, candidata als VI Premis Gaudí. Als seus 80 anys, Julieta Serrano va estrenar el passat 22 de novembre, El Malentendido a El Matadero de Madrid, text que protagonitza juntament amb Cayetana Guillén Cuervo. Finalment, Julieta Serrano ha vist realitzat el seu somni d'interpretar un Chéjov amb Éramos tres Hermanas. Variaciones sobre Chéjov de Sanchís Sinisterra, juntament amb Mariana Cordero i Mamen García, diriges per Carles Alfaro al Teatre de la Abadía de Madrid.

Ha estat nominada en dues ocasions com a millor interpretació femenina de repartiment als Premis Goya i sis vegades al Fotogramas de Plata, havent-ne resultat guanyadora en tres ocasions. Entre d'altres premis a destacar, cal recordar els dos Sant Jordi de Cine per la seva feina a les pel·lícules Entre tinieblas i Mi querida señorita, la Medalla d'Or al Mèrit Artístic que li va atorgar l'Ajuntament de Barcelona l'any 2007 i el 2013 Premio de la Unión de Actores a la seva trajectòria (2013).

 

Mi querida señorita

Direcció: Jaime de Armiñán

Interpretació: Julieta Serrano, José Luis López Vázquez, Antonio Ferrandis, Enrique Ávila, Lola Gaos, Chus Lampreave, Mónica Randall

Producció: El Imán / Incine (Espanya)

Any: 1972

Versió: VE

Durada: 80'

Format: 35 mm

Una dona soltera d'una ciutat conservadora de províncies comprèn, als seus quaranta-tres anys, que és un home.

Causant d'un gran impacte en el moment de la seva estrena, el film va ser un estrany supervivent de la censura, ja que tractava de manera profunda i seriosa temes com la transsexualitat i la humiliant condició social de la dona durant el tardofranquisme. Produïda per José Luis Borau –també coautor del guió– i nominada a l'Oscar, encara roman com un dels films de més èxit de la cinematografia espanyola, tant pel que fa a la crítica com comercialment.

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament. Les entrades es podran recollir a les taquilles de la Filmoteca el dimarts 17 de juny de 10h a 14h i a partir de les 16h.

Acte organitzat per l'Acadèmia del Cinema Català amb la col·laboració de l'Academia de las de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, la Filmoteca de Catalunya, Renfe i l'Amister Art Hotel.

Agraïments: Filmoteca Española, Impala Producciones i Video Mercury Films, SA.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat