This entry is not available in English.

All news & events

L’ICEC destina 17,2 milions d’euros a l’audiovisual


L'increment és de quasi 6 milions d'euros respecte el 2019 i se situa pràcticament al mateix nivell que l'any 2017, quan es comptava amb la taxa de l'audiovisual

En una roda de premsa convocada avui on hi han assistit representants de diverses entitats del sector audiovisual, entre elles l'Acadèmia del Cinema Català, l'ICEC ha anunciat que aquest 2020 destinarà 17,2 milions d'euros a l'audiovisual, una xifra que creix en 5,7 milions d'euros respecte el pressupost de l'any 2019, situant-se prop de la dotació pública màxima dels darrers anys, el 2017, quan es comptava amb la taxa de l'audiovisual. Aquest augment respon, per una banda, a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat el passat 27 de març, i per altra a la voluntat de reforçar el sector audiovisual català. 

Les línies que han augmentat més la seva inversió són les destinades a la producció d'obres audiovisuals d'animació (d'1,3 milions a 2,5 milions d'euros) i la dirigida a la producció de llargmetratges cinematogràfics, que puja un 50% la dotació. Enguany també s'inicia una línia de coproduccions minoritàries dotada amb 1,2 milions d'euros, destinada a fomentar xarxes de col·laboració al mercat internacional. L’ICEC posa també un accent especial en el desenvolupament de projectes, fixant una obligació d’invertir en guió; i un plus de dotació en les línies de producció de llargmetratge, curtmetratge, producció televisiva per a aquells projectes en versió original en català.  

Degut a la situació actual d'aturada del sector per l'emergència sanitària de la Covid-19, s'han creat línies específiques per fer front a la crisi que viu l'audiovisual català a través de quatre accions: 

  • Per una banda s'ha creat la línia de préstec ICF Cultura Liquiditat, dotada amb 10 milions d'euros, que permet demanar préstecs a interès zero d'entre 200.000 i 300.000 euros, amb un termini de retorn de 5 anys i un any de carència. 

  • En segon lloc s'han flexibilitzat els tràmits vinculats a les línies de subvencions, avançant resolucions, reduint el percentatge de finançament propi requerit, allargant el termini de finalització de les produccions i incrementant el percentatge de pagament anticipat en el moment de la resolució de les ajudes. 

  • També s'han aplicat canvis en les condicions de les línies de subvenció per adaptar-se a les limitacions derivades de l’aturada de l’activitat degut a la pandèmia. Per exemple en la línia de foment a l'exhibició de cinema en versió catalana i de producció catalana en sales, s'ha eliminat el mínim de sessions subvencionables i de títols per sala de cinema. 

  • Per altra banda, al llarg de la primera setmana de juny, l'ICEC obrirà una línia de subvenció extraordinària dotada amb 8 milions d'euros per compensar les despeses i/o manca d’ingressos patides per les empreses fruit de la Covid-19: despeses estructurals (sous, lloguers o hipoteques), subministraments, impostos o quotes professionals, i despeses derivades de l'adaptació als requeriments sanitaris marcats per les autoritats durant el període de desescalada.

Més informació al web de l'ICEC.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat