This entry is not available in English.

All news & events

Ens deixa José María Riba, periodista i programador de cinema


El periodista i programador de cinema, va morir el divendres 1 de maig a París després de mesos de lluita contra el càncer

José María Riba, nascut a Barcelona, ha estat una peça fonamental pel reconeixement del cinema espanyol i català a França a través de la seva labor com a periodista, crític i programador de festivals. 

Va iniciar la seva carrera periodística als anys 70 en l'àmbit de la ràdio i la premsa escrita. Es va diplomar al Centre de Formation des Journalistes (CFJ) de París i va començar a treballar en mitjans francesos, com ara Radio France Internationale, el diari Libération o l'agència France Press, a banda de fer de corresponsal per a diverses revistes i diaris espanyols. Al costat d’Octavi Martí, va presentar des de París les sessions del canal Cine Classics als inicis de Canal+ entre 1988 i 2002, amb una gran vocació pedagògica.

A banda de la seva trajectòria en l'àmbit periodístic, Riba ha estat molt vinculat a la programació de festivals. Durant els anys 90 va ser seleccionador de films per a la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes i va col·laborar amb el festival francès com a informador de pel·lícules espanyoles i llatinoamericanes. Entre 1980 i el 2006 va tenir una gran vinculació amb el Festival de San Sebastián, formant part del comitè de programació i de direcció, exercint com a delegat a Llatinoamèrica, i impulsant activitats professionals com Cine en Construcción o Cine en Movimiento.

Riba va ser assessor de l'Acadèmia de Cinema Europeu, i va formar part dels comitès d'experts d'Euromed Cinéma i Europa Cinéma. El 2005 va co-fundar Espagnolas en París, un grup de professionals del cinema que buscava potenciar i promocionar el cinema espanyol a França, impulsant el festival de cinema Différent! i donant suport a moltes estrenes catalanes en territori francès. 


Fotografia: Academia de Cine Español.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat