This entry is not available in English.

All news & events

Tot preparat per la gala dels XII Premis Gaudí


La cerimònia és una producció de la companyia Dagoll Dagom, dirigida per Jordi Prat i Coll i conduïda per Anna Moliner.

La gala de lliurament dels XII Premis Gaudí, una producció de Dagoll Dagom per a l’Acadèmia del Cinema Català, reconeixerà aquest diumenge 19 de gener les millors pel·lícules de l’any 2019 en 21 categories. La cerimònia es podrà veure en directe i en prime time a TV3, després del Telenotícies Vespre (21.50 hores), amb els comentaris d’Ismael Martín i Carolina Rosich per als telespectadors. També serà retransmesa en directe per Catalunya Informació i iCat, amb un programa especial conduït per Àlex Gorina, Pep Vila i Marc Ruiz. 

Una gala molt musical, a càrrec de Dagoll Dagom

L’Acadèmia ha confiat enguany la producció de la cerimònia a Dagoll Dagom, una de les companyies amb més història de Catalunya; a l’actriu badalonina Anna Moliner la presentació; al dramaturg Jordi Prat i Coll la direcció artística; a Marc Artigau, acompanyant Jordi Prat i Coll, el guió, i a David Pintó Codinasaltas l’adaptació de les lletres. Tots cinq formen un equip de consolidada tradició teatral i experiències comunes que han compartit en la gestació de la gran nit del cinema català. En paraules Prat i Coll, “serà una gala musical, amb ironia, emotiva, amb convidats que guardem en secret... i amb una mirada que pretén fer protagonista la professió del cinema”.

La gala farà seu el lema “M’agrada més el cine que la realitat” de la cançó de Marie Belle, per anar bastint un imaginari comú del nostre cinema amb números musicals d’Anna Moliner, peces audiovisuals i actuacions en directe d’Albert Pla, Àngels Gonyalons, Nèvoa i Xavier Sabata.

Agustí Villaronga, Àlex Brendemülh, Bruna Cusí, Carme Elias, David Solans, David Verdaguer, Elena Martin, Gerard Quintana, Jan Cornet, Judit Mascó, Mag Lari, Maria Molins, Mireia Oriol, Nora Navas, Joan Amargós i Rosa Cadafalch lliuraran les estatuetes de les 21 categories d’aquesta edició, i el guardó del Premi Especial del Públic, que per tercer any obre el vot als espectadors al web premidelpublic.premisgaudi.cat, serà recollit de mans de Georgina Amorós i Júlia Creus, actrius de la ‘Generació Merlí’.  

Després del parlament de la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, arribarà un dels moments més emotius de la nit, quan el gran cineasta lleidatà Francesc Betriu rebi de Lluís Homar el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2020 per la seva trajectòria de més de sis dècades. El també guionista, productor, distribuïdor i crític ha signat una filmografia pionera, inclassificable i censurada durant el franquisme que inclou títols emblemàtics, com Furia española o La plaça del Diamant. Mestre de les adaptacions literàries, ha portat al cinema clàssics contemporanis d’autors com Segarra, Rodoreda, Sender o Marsé.

Les primeres nominacions paritàries en la història dels Gaudí

Els Premis Gaudí recullen per primer cop en els seus 12 anys d’història unes nominacions paritàries amb un equilibri inèdit en el gènere dels professionals finalistes. En les categories individuals han passat a la segona volta una quarantena d’homes i la mateixa quantitat de dones, que també per primer cop són majoria en les nominacions a Millor direcció. Dues realitzadores debutants, Belén Funes amb La hija de un ladrón i Lucía Alemany amb La innocència, competiran per aquesta estatueta amb dos cineastes que ja l’han recollit en anteriors edicions, Carlos Marques-Marquet, que opta ara per Els dies que vindran i Neus Ballús, que ho fa per El viatge de la Marta (Staff only). La segregació per gènere es manté en categories com el So o els Efectes visuals, oficis que continuen fortament masculinitzats, o el Vestuari, la Direcció artística i el Maquillatge i perruqueria, amb una històrica presència de dones que, un any més, persisteix.

 La catifa vermella del cinema català

La catifa vermella de l’Auditori del Fòrum - CCIB obrirà el diumenge les seves portes a les 19.30 hores i els primers en trepitjar-la seran la presentadora, Anna Moliner, vestida de Yolancris, i Jordi Prat i Coll, director de la gala, que ha escollit Llamazares i De Delgado. Els acompanyaran els membres de la Junta de l’Acadèmia i els lliuradors i lliuradores de les estatuetes, així com els músics i ballarins que actuaran a la gala. 

Actors i actrius seran també protagonistes a la catifa vermella. La trepitjaran directors i directores com Belén Funés, Carlos Marques-Marcet, Neus Ballús, Lucía Alemany, Carla Simón, Oliver Laxe, Judith Colell o Albert Serra. També hi passaran actors i actrius com Nora Navas, Karra Elejalde, Greta Fernández, Sergi López, Julieta Serrano, Àlex Monner, Maria Rodríguez, David Verdaguer, Laia Marull, Carmen Arrufat, Elena Martín i Enric Auquer. Un cop acabi la gala, a les 00.30 hores, els guanyadors i guanyadores es faran la tradicional foto de família a l’escenari. 

En el capítol institucional, han confirmat la seva assistència el president del Govern de Catalunya, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonés; les conselleres de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i Presidència, Meritxell Budó; el conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Alfred Bosch; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Educació i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats; el president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i la directora de l’ICAA, Beatriz Navas, entre d’altres.

Un any més, el Col·legi oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) col·labora amb els Premis Gaudí amb joies de manufactura o artesania de col·legiats catalans, tant a la catifa vermella com a la gran cerimònia del cinema català.


L’Acadèmia rep el suport de: GENERALITAT DE CATALUNYA – DEPARTAMENT DE CULTURA - ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA – INSTITUT DE CULTURA DE BARCELONA / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / TERRASSA CITY OF FILM / EGEDA - PLATINO EDUCA / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA

Mitjans de comunicació oficials: TELEVISIÓ DE CATALUNYA / CATALUNYA RÀDIO / LA VANGUARDIA / AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM

Perruqueria i estètica oficial: MONTIBELLO

Maquillatge oficial: CAZCARRA IMAGE GROUP

Han col·laborat en la gala dels XII Premis Gaudí: 

ANTAVIANA / ALICIA RUEDA / ART AND SEAMS / ATELIER SPRITZ / AVELLANA DE REUS / AVELLANEDA / AVENIR TINTORERIA / BCN LETTERS / BCN GIN / BLAI PERIS / BONPREU / CAFÈS NOVELL / CINEMES TEXAS / CINEMES VERDI / COCKTAIL TIME / CÖNUS / CORTANA / CRISTINA TAMBORERO / DO CATALUNYA / FAVICON / FEDERACIÓ CATALANA DE LES DOP I IGP – ALIMENTS D’ORIGEN / FEVER TREE / FGC / FILMIN / FORN MISTRAL / FOTO K / FRIT-RAVICH / FUJIFILM / GIN VOLCANIC / GRAMONA / HOTEL ARTS / INKU ATELIER / JEAN LEON / JOSEP ABRIL / JORGC - COL·LEGI OFICIAL DE JOIERS, ORFEBRES, RELLOTGERS I GEMMÒLEGS DE CATALUNYA / LEO BOECK / LOEWE / L’HÒSTIA RATAFIA / MARTA PLA / MISTINGUETT / MIU SUTIN / MODA SOSTENIBLE BARCELONA / MUNICH / ORGANIC COTTON COLOURS / PANATICS  - IGP PA DE PAGÈS CATALÀ / PAPPABUBBLE / QUEVALL LICORS / RENFE / RODELLAS / SILVIA UCEDA / SNACKISSIMO / SOHO HOUSE BARCELONA / SÜCS / SWIM AGAINST / TE GUST INFUSIONS / THE GOOD SHOP / TMB / TORRONS VICENS / TWEEN / VERMOUTH PADRÓ & CO. / VICTORIANO SIMÓN / VITI COMUNICACIÓ / XEVIOT

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat