Cinema Catalunya (Terrassa)

Història del cinema

El 28 de març del 1916 es va inaugurar el Salón Cataluña, al carrer de Sant Pere número 9 de Terrassa. L’autor del projecte va ser l’arquitecte Melcior Vinyals i la capacitat total era de 1.250 espectadors. El primer empresari i promotor va ser Pere Romaní i Recasens. Com a curiositat, a principis dels anys vint les entrades tenien aquests preus: 0’75 pessetes per una localitat a platea, 1 pesseta si volies seure a l’amfiteatre.

L’any 1939, l’empresari cinematogràfic Joan Porta es va fer càrrec del Catalunya (també eren propietat seva el Doré i l’Alegria de la mateixa Terrassa). L’any 1943 es va emprendre una reforma important del cinema. L’empresa Porta S.A. no es va refer de les inversions realitzades a les diferents sales, i a la mort del seu titular, el Catalunya va passar a mans d’una empresa familiar, el titular de la qual era Frederic Gibert. Del 1964 al 1999 serà el titular del Cinema Catalunya, a més d’altres sales de la localitat (Alegria, Doré, Sala Regina).

A principis dels anys noranta es van fer reformes al cinema, entre les quals destaca la sala 2, de dimensions més reduïdes que la sala principal. Des de mitjans i finals dels anys noranta, les sales de cinema al centre de Terrassa van entrar definitivament en crisi després d’una llarga agonia i del tancament de moltes sales històriques. A la tardor de 1999 l’empresa que gestionava el Cinema Catalunya va decidir tancar les seves portes i oferir a l’Ajuntament la compra de l’edifici. A finals d’any, l’Ajuntament de Terrassa es va fer càrrec de la seva programació durant les festes nadalenques, mentre en paral·lel es va efectuar el procés d’adquisició del cinema.

La gestió és a càrrec de la Societat Municipal de Comunicació. La pel·lícula triada per iniciar aquesta etapa és Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar. A principis de l’any 2000 el Cinema Catalunya va tancar durant unes setmanes per fer petites remodelacions i posar en marxa l’estructura necessària per als reptes d’aquesta nova etapa.

L'actualitat

El 16 de març del 2000 s’inaugura el renovat Cinema Catalunya. Se li dóna un accés directe des del passatge de Tete Montoliu i rep el nom de Cinema Catalunya. Les pel·lícules triades per a la inauguració són el clàssic Casablanca, projectat en versió original subtitulada i La teranyina, del terrassenc Antoni Verdaguer. La programació estable és de dijous a diumenge.

Durant l’intens inici de l’any 2000, es signa un acord amb la Generalitat de Catalunya per traspassar al Club Catalunya la seu terrassenca de la Filmoteca. Això implica obrir també els dimarts. Entre primavera i tardor, tanquen les portes els històrics cinemes Principal i Rambla, gestionats per l’empresa Espectáculos Egara. L’únic cinema en funcionament al centre de la ciutat és el Catalunya, de titularitat municipal.

Degut als canvis tecnològics i a la transició del cinema analògic al digital, el Cinema Catalunya comença el procés de digitalització de les seves sales l’any 2014. Un cop acabat, el 14 de novembre, es projecta una còpia digital de Cinema Paradiso, de Giuseppe Tornatore, en un acte gratuït i obert a tota la ciutadania. Alhora, també es decideix conservar un dels dos projectors analògics del cinema.

El Cinema Catalunya obre de dimecres a diumenge per a sessions de cinema comercial, i destina dilluns i dimarts a acollir diverses activitats i cicles, organitzats per entitats de Terrassa, iniciatives privades o per regidories de l’Ajuntament de la ciutat. Els matins s’organitzen sessions per escoles. També col·labora amb altres iniciatives culturals com el festival TNT, la Fira Modernista, el Festival Jazz Terrassa, el cicle Rodat a Terrassa o la Festa del Cinema a Terrassa, i manté un acord amb l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), instal·lada a Terrassa des del 2003, mitjançant el qual acull actes, classes, projeccions i rodatges de l’escola.

L’abril del 2016 se celebra la Setmana del Centenari per a commemorar l’apertura del Cinema Catalunya el 28 de març de 1916, amb diferents actes i projeccions oberts a la ciutadania. També des del 2016 s’incorporen les sessions infantils en català a la programació comercial a través del programa CINC (Cinema Infantil en Català).

Dades i curiositats:

  • Nom actual: Cinema Catalunya
  • Adreça: Carrer de Sant Pere 9, Terrassa.
  • Nom original: Salón Cataluña
  • Any d’inici de les projeccions: 1916
  • Capacitat original: 1.250 persones
  • Capacitat actual: 587 persones
  • Una curiositat: A principis dels anys vint una localitat a platea costava 0’75 pessetes, però si volies seure a l’amfiteatre el preu era una mica més car: 1 pesseta.

bannerweb candidatesxiii