Centre Parroquial (Argentona)

Història del cinema

El primer cinema a Argentona va ser El Recreo al local de cal Guardià propietat de l’empresari J. Vila, anterior al 1914. Obtenia poc benefici econòmic i va traspassar el local i el cinema al Patronat Obrer de Sant Isidre, fundat al mateix 1914 pel mossèn Francesc Botey amb la finalitat d’oferir un espai de trobada per als infants i adolescents d’Argentona, diferent del Fomento Argentonés i la Unión Argentonesa. La funció del Patronat no era merament recreativa, també treballava per difondre els valors cristians i fomentar la unió del jovent del poble. La inauguració és el 24 de juliol.

De seguida comença a representar-s’hi teatre i projectar-s’hi cinema, a més d’altres activitats d’oci adreçades fonamentalment al jovent del poble. Amb un aforament aproximat d’unes tres-centes localitats, havia nascut el que anys més tard seria el Centre Parroquial d’Argentona. Del 1936 al 1939, durant la Guerra Civil, el Patronat es veu obligat a desaparèixer i passa a dir-se Cine Savoy. Acabada la guerra canvia de mans i es diu Cine España. L’any 1941, la parròquia construeix unes instal·lacions noves al costat de la casa del rector.

El mossèn Pere Batlle inaugura el nou cinema l’1 de setembre del 1941, rebatejant l’entitat amb el nom de Centre Parroquial, amb un vell i rudimentari aparell de la marca francesa Pathé, dos centenars de localitats i un poble entusiasmat amb les propostes lúdiques que Hollywood li ofereix. És el cinema més petit i barat dels quatre cinemes existents aleshores a Argentona.

El programa cinematogràfic consistia en la projecció de films amb rotlles i bobines d’abans de la guerra, molt deteriorats per l’ús i l’antiguitat. Com que les pel·lícules eren antigues, i la projecció de mala qualitat, només hi posaven interès els més petits. Així doncs, per amenitzar les sessions, es va instal·lar a la cabina un aparell de ràdio amb un altaveu a la sala i així els espectadors podien seguir al mateix temps les transmissions dels partits de futbol de la jornada.

Les projeccions a vegades anaven amb combinació amb el cinema de Cabrera. Així, persones amb moto s’encarregaven d’anar a recollir els rotlles al poble veí i això, amb el corresponent rebobinatge, feia que la projecció del film fos constantment interrompuda, ja que els rotlles arribaven just a temps després de ser projectats a un altre cinema i al Centre calia rebobinar-los a corre-cuita per poder continuar amb la corresponent segona part de la pel·lícula.

Jaume Reniu, mític projeccionista del Centre, va explicar que guardava a casa seva el retalls de cel·luloide que la censura l’obligava a tallar. Reniu disposava de fragments de films que ningú a Argentona havia pogut veure a banda d’ell. Fragments amb petons i escenes romàntiques que en aquella època es podien considerar inadequades. Amb tots ells es va fer un muntatge de dotze minuts. No se sap si va ser projectat en una emotiva sessió com la de Cinema Paradiso, però sí que ha transcendit que es va desfer d’aquell material tan “inflamable”.

El 12 de novembre del 1951 es millora la infraestructura del cinema amb la compra de dues màquines al cinema barceloní Fémina, propietat de l’argentoní Joan Estrada. Entre el 1972 i 1974 el cinema continua en un altre local, mentre es fan les obres d’ampliació del Centre Parroquial. L’octubre del 1974 s’equipa amb una moderna màquina de projecció Ossa. En aquells moments ja sols quedava la Sala i el Centre Parroquial com a cinemes en actiu al poble. La Sala projecta la darrera pel·lícula l’any 1982.

El 1994 s’instal·la al Centre Parroquial el ja imprescindible equip de so Dolby i quatre anys després, seguint els requeriments de les noves normatives, el cinema veu incrementat el seu aforament amb la col·locació de 210 noves butaques.

L'actualitat

El març del 2019 arriba un pas inajornable per als nous temps i les noves necessitats: la digitalització de les projeccions. La millora tecnològica es completa el setembre del 2020 amb la instal·lació del nou equipament de so. Avui el cinema del Centre Parroquial d’Argentona continua la seva activitat amb els mateixos principis, amb personal totalment voluntari, sessions setmanals, versió original subtitulada i cinema infantil, amb il·lusió, voluntat i amor al setè art.

(Amb la col·laboració de Pep Alsina i amb documentació del llibre La cultura al Centre Parroquial)

Dades i curiositats:

  • Nom actual: Centre Parroquial
  • Adreça: Carrer de Bernat de Riudemeia 4, Argentona
  • Nom original: Patronat
  • Any d’inici de les projeccions: 1914
  • Capacitat original: 300 persones
  • Capacitat actual: 510 persones
  • Una curiositat: A principis dels 40, com que les pel·lícules eren antigues, i la projecció de mala qualitat, només hi posaven interès els més petits. Per fer les sessions més interessants pels adults, es va instal·lar a la cabina un aparell de ràdio amb un altaveu a la sala i així els espectadors podien seguir al mateix temps les transmissions dels partits de futbol de la jornada.

bannerweb candidatesxiii