Notícies

20ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Entre el 7 i 17 de juny, la 20ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona oferirà a la ciutat les millors produccions de ficció i documental signades per realitzadores procedents d’arreu del món. Un dels moments destacats serà l’acte inaugural a la nova Filmoteca de Catalunya amb la projecció de la pel·lícula Ferida arrel: Maria Mercè Marçal (Fran Ruvira, Espanya, 2012), una pel·lícula col·lectiva entorn a la figura de la poeta catalana creada a través de la mirada de realitzadores de diferents generacions que s’endinsen en la seva vida i obra per reflexionar sobre la mirada i identitat femenina. El film no és tan sols un simple homenatge a Maria Mercè Marçal, sinó també un mirall on les directores projecten la seva pròpia experiència en el reflex marçalià des de punts de vista i propostes molt variades. 

Entre les 22 realitzadores que hi han participat hi figuren noms com: Judith Colell, Anna Petrus, Mercè Ibarz, Lydia Zimmermann, Rosa Vergés, Mariona Omedes, Francesca Llopis o Elisabet Cabeza, que es reuniran amb motiu de l’estrena de la pel·lícula i per inaugurar la present edició de la Mostra.

Durant aquests 10 dies el públic podrà gaudir d’una intensa programació cuidadosament seleccionada, amb la presència de moltes estrenes que ja han destacat en circuits internacionals i han estat reconegudes en festivals de referència. Alguns dels títols més esperats en aquesta 20ª edició són Attenberg (Athina Rachel Tsangari, Grècia, 2010), Sur la planche (Leïla Kilani, França, 2011) o 48 (Susana de Sousa, Portugal, 2010), totes elles peces de joves realitzadores amb un plantejament formal innovador. En paral·lel a aquestes joves realitzadores, la Mostra inclou a la seva programació la darrera producció d’una autora veterana com Agnès Varda (1928, Brusel·les): Agnès de ci et là Varda, un recull de 5 cròniques de 45 minuts en les quals la cineasta filma les seves trobades amb artistes i artesans de tota mena.

Enguany la Mostra commemora les 20 edicions amb el seu públic a través d’una acció participativa online que ha donat lloc a la secció “Una Antologia”. A través de l’exitosa convocatòria, els espectadors i espectadores han proposat aquelles obres exhibides al llarg dels anys i que volen revisionar a la gran pantalla. Així doncs, a través dels films escollits també es produirà una transmissió cap al públic més jove, que podrà gaudir d’algunes de les peces crucials en el recorregut de la Mostra, des de la recuperació d’obres pioneres fins les propostes més transgressores. Alguns noms destacats en aquesta secció antològica són els d’Alice Guy (1873-1968), considerada la primera directora del motion picture, i Germaine Dulac (1882-1942), realitzadora francesa del surrealisme experimental de qui es projectarà un migmetratge documental digitalitzat de 1935, inèdit al nostre país, sobre l’ascens dels nacionalismes a l’Europa d’entreguerres : Le Cinéma au service de l’histoire.

Paral·lelament a aquestes novetats es programaran les seccions i activitats habituals que s’han consolidat any rere any:

A la secció El Sexe dels Àngels es reuniran produccions que tenen com a eix comú una reflexió sense prejudicis sobre les identitats fixades, en el sentit més ampli i heterogeni del terme

A Cortos en femenino el públic podrà disfrutar del programa de curmetratges de realitzadores de tot l’Estat el·laborat per TRAMA (Coordinadora de mostres i festivals de cinema, vídeo i multimèdia realitzat per dones), on destaquen obres com Ahora no puedo (Roser Aguilar, 2011), guanyadora del Premi Gaudí al Millor Curtmetratge.

El vídeo del minut: un espai propi, arriba a la seva 17ª edició i s’erigeix com una invitació a totes les dones per a que s’expressin a través de l’audiovisual. Les participants graven, en un únic pla seqüència d’un minut de durada, la seva mirada entorn a un tema concret que enguany ha estat “la revolució”. Aquesta activitat cobra protagonisme i es durà a terme una sessió especial amb la projecció de les peces seguida d’una taula rodona a la Virreina Centre de la Imatge.

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona s’ha caracteritzat sempre per crear xarxes de col·laboració amb altres organismes i associacions per fomentar l’expressió cultural a través de la identitat i mirada femenina. Enguany s’han unit esforços i desenvolupat diverses accions amb l’Institut Europeu de la Mediterrània per difondre l’obra de joves realitzadores marroquines; amb Medicus Mundi pel dret a l’accés a la salut a l’Àfrica; i amb el Centre de Cultura de Dones i el CCCB per desenvolupar diverses trobades i activitats paral·leles.
filmin i la Mostra també han anunciat recentment la seva col·laboració amb l’objectiu de facilitar l’accés a les obres que, després de projectar-se al certamen, volen arribar a un públic més nombrós. Durant les properes setmanes s'aniran estrenant al portal online alguns títols significatius projectats a la Mostra els darrers anys i, entre el 7 i 17 de juny, la Mostra oferirà a través de Filmin una selecció d’obres dirigides per dones a un preu reduït.

Els espais de la Mostra són:
- Filmoteca de Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1)
- Plaça de la Virreina (Gràcia)
- CCCB (Montalegre, 5)
- Virreina Centre de la Imatge (La Rambla, 99)
- Centre de Cultura de Dones i Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix, 7)

Totes les projeccions són gratuïtes excepte les de la Filmoteca de Catalunya (preus habituals de la sala).

Les properes setmanes es farà públic el programa complet, l’horari d’activitats i el llistat de directores convidades. També es facilitaran links de descàrrega de material gràfic i audiovisual.

L’acreditació de premsa dóna accés a totes les activitats i projeccions. Podeu sol·licitar-la facilitant el vostre nom, cognom, mitjà de comunicació, mòbil i mail a :
Marina Queraltó | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | tf. 696 808 928 | www.mostrafilmsdones.cat

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat