Notícies

Ens deixa Agustí Villaronga i Riutort, referent clau del nostre cinema

Estimat director i guionista membre de l’Acadèmia des del 2010

L’Acadèmia del Cinema Català lamenta avui la mort d’Agustí Villaronga, qui ens deixa amb un extens llegat de més d’una vintena d’obres reconegudes nacional i internacionalment. 

Nascut a Palma de Mallorca el 1953, es la seva penúltima pel·lícula, El ventre del mar, guardonada amb el Premi de la crítica a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Moscú i amb 6 premis al Festival de Málaga, entre ells la Bisnaga d’Or a la Millor pel·lícula espanyola, Villaronga s’iniciava al món del cinema després de rodar diversos curtmetratges i d’estrenar, el 1987, el seu primer debut en el llargmetratge, Tras el cristal, seleccionat a la Secció Oficial del Festival de Berlín i guardonat amb el Premi Sant Jordi a la Millor òpera prima i amb el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Amb el seu segon llarg, El niño de la luna, ja va aconseguir una desena de nominacions als Premis Goya i es va alçar amb el Premi al Millor guió original. L’any 2000, amb una de les seves obres més personals, El mar, rebia el premi Manfred Salzberg del Festival de Berlín i dues nominacions als Goya, a més de rebre el Premi Butaca a la Millor pel·lícula catalana i el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb les seves darreres obres, Pa negre (2010), Incerta Glòria (2017) i El ventre del mar (2021), Villaronga es va consolidar com a referent clau del cinema català i espanyol, sumant gairebé una trentena de nominacions als Premis Gaudí convertides en 28 estatuetes, de les quals 13 van ser per Pa negre, títol que marca un abans i un després en la història del cinema català en ser el film rodat en català més premiat a la història dels Premis Goya (9 estatuetes) i convertir-se en la primera pel·lícula en català seleccionada per representar Espanya als Premis Oscar.

S’espera que la seva última cinta, Loli Tormenta, una comèdia protagonitzada per Susi Sánchez i rodada el 2022, pugui arribar al públic aquest 2023.

El nostre més sincer condol a la família, amics i companys de professió.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat