Notícies

Som Cinema celebra la seva 13a edició del 19 al 23 d’octubre

El festival exhibirà 58 títols procedents de Catalunya, Balears i País Valencià

Del 19 al 23 d’octubre, Lleida acollirà la 13a edició del Festival de l’Audiovisual Català i, durant els cinc dies, la mostra projectarà fins a 58 produccions arribades de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que es podran veure en diferents escenaris de la ciutat.

Dins de la secció oficial de llargmetratges, es projectarà La maternal, de l’acadèmica Pilar Palomero, que ha estat un dels èxits al darrer Festival de Sant Sebastià on l’actriu protagonista, Carla Quílez, va rebre la Conxa de Plata a la millor interpretació principal. També es programaran El fred que crema, el debut en el llargmetratge de Santi Trullenque que narra la vivència d’un jove matrimoni que viu al Pirineu i acull una família jueva durant la Segona Guerra Mundial, amb Greta Fernández i l’acadèmic Roger Casamajor encapçalant el repartiment; Mi vacío y yo, el tercer llargmetratge d’Adrián Silvestre on Raphaëlle Pérez descobreix la seva identitat com a dona trans; La amiga de mi amiga, l’òpera prima de Zaida Carmona que presenta una comèdia d’embolics entre lesbianes, guardonat al D’A amb el Premi Un Impuls Col·lectiu; i Aftersun, de Lluís Galter, una pel·lícula de misteri al voltant de la misteriosa història d’un nen desaparegut als anys vuitanta.

Els curtmetratges de ficció a concurs són Neu, de Marta González de la Vega; La dona i els dies, de Joan Ramon Armadàs; Work it class, de Pol Diggler; M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; Rosa, de Ferran Navarro; Deja ir, d’Àlex Agüera, L’última processó, de Salva Ferrando; Imaginario, de Cristian Beteta, i Nòria, d Elisabet Terri.

El jurat responsable d’escollir el llargmetratge i el curt guanyadors està format per la periodista i acadèmica Montse Majench; Arnau Vilaró, coguionista d’Alcarràs amb Carla Simón, i per la cineasta mexicana i professora de l’ECCIT, Carolina Rivas.

La secció oficial de documentals estrenarà dos llargmetratges de producció lleidatana, La veu de Thais, de David Casals-Roma, sobre la figura d'Elena Jordi, a qui l'Acadèmia del Cinema Català va retre homenatge el 2021 com a primera cineasta dona de l'estat espanyol; i Camí d'Àrreu, d'Aleix Gallardet, sobre l’abandó d'aquest poble del Pirineu lleidatà. Un altre dels llargs documentals a concurs és D'ombres, dirigit per Joan Tisminetzky, sobre el director de fotografia Tomàs Pladevall, Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022. També es projectaran Robin Bank, d’Anna Giralt, sobre Enric Duran, activista català autor d'un dels desfalcs més coneguts dels darrers temps a Espanya, i Francesca i l'amor, de la guardonada documentalista Alba Sotorra, que narra les vivències d’una artística plàstica en una app de cites. A més de Material Sirles, dirigit per Lulú Martorell, Roger La Puente i Martí Sales, que tracta sobre Els Surfing Sirles, banda barcelonina que va marcar l'escena indie de principis del segle XXI; i L'Espill, de Màrio Pons, una història d'emigració republicana en la qual un home torna des de Narbona al seu poble natal, Camarles, seixanta anys després d’haver marxat. Amb producció balear, es programaran Urraca, caçador de rojos, de Pedro de Echave i Felip Solé, un film sobre un policia franquista que va encapçalar la persecució a exiliats espanyols a França durant l'ocupació nazi; i Memòries de Puerto Rico, de Núria Abad i Marta Hierro, sobre dos dissenyadors mallorquins que descobreixen la història dels seus avantpassats comuns en aquesta illa caribenya.

I pel que fa als sis curtmetratges documentals, es podran veure: Vidres de colors, d’Esteve Riambau; Bienvenides a la House, de Beatriz del Caz, Fabián Muñoz i Sam Rausell; S'altra banda, de Sònia Buj; Un parell de cançons més, de Jaume Carrió; L'última impressió, de Marta Alonso, i La colònia, d'Ismael Muñoz

També, al marge de les seccions competitives, es presentarà a Lleida el documental El sostre groc, dirigit per Isabel Coixet, sobre els abusos a l’Aula de Teatre de Lleida.

El jurat de l’apartat de documentals està format pel realitzador Tito Banqué, el fotògraf Lleonard Delshams i la gestora escènica i membre del CoNCA Margarida Troguet.

Més informació aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat