Notícies

Ens deixa l’acadèmic Ramon Muntaner

Compositor de La plaça del Diamant i músic dels poetes catalans

Nascut el 1950 a Cornellà de Llobregat,  Ramon Muntaner es recordarà com el músic i intèrpret de poetes per la seva decidida empremta en la música catalana, i com l'autor de la banda sonora de La plaça del Diamant, de Francesc Betriu, Premi Gaudí d’Honor - Miquel Porter 2020. 

Membre de l’Acadèmia des del 2008, Ramon Muntaner va dedicar els seus últims 25 anys a la gestió com a delegat general a Catalunya de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).

El primer contacte de Muntaner amb l’àmbit musical es produeix fruit de la seva relació amb Lluís Llach, de qui va fer de teloner en diversos recitals durant el 1974, i poc després engega la seva carrera professional amb la Nova Cançó. El 1975 publicava el seu primer senzill, Cançó de carrer, preludi del seu primer disc on posava música als versos de diversos poetes. Aviat el van seguir els àlbums Presagi, dedicat a la poesia de Miquel Martí i Pol; Cròniques musicant poemes de Salvador Espriu, Pere IV o Maria Mercè Marçal; i Veus de lluna i celobert, amb la col·laboració de Joan Ollé. Al 1980, a Balades i cançons, segueix recitant poemes de diferents autors i, el 1982, publica dos nous discos: la banda sonora de la pel·lícula La plaça del Diamant, de Francesc Betriu, i El pas del temps, on torna a col·laborar amb Joan Ollé. 

Amb el disc Fugida posa fi a la seva extensa carrera com a músic per començar una nova etapa com a gestor cultural, primer com a director artístic de l’Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i del Mercat de  Música Viva de Vic i, a partir de 1996, com a director de SGAE Catalunya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat