Notícies

Presència catalana a la 24a edició del DocsBarcelona

El festival arriba el 18 de maig en format híbrid i amb una àmplia representació del documental català

DocsBarcelona anuncia els títols que formaran part de la seva programació aquest 2021, una mostra de la millor producció documental formada per una selecció de 33 llargmetratges procedents de 33 països del món, 11 curtmetratges i 4 títols de la secció Docs&Teens. Enguany, el festival se celebrarà en format híbrid i combinarà les projeccions presencials, al CCCB i el Cinema Aribau de la capital catalana, amb la programació en línia i amb Filmin com a seu virtual. 

El festival s’inaugurarà el 18 de maig amb la producció catalana Balandrau, infern glaçat, de Guille Cascante i produït per TV3, Lastor Media i Goroka. El film és la crònica d’una de les pitjors tragèdies causades pel vent a la muntanya, quan un temporal va acabar amb les vides de nou excursionistes a Balandrau, al Ripollès. 

Programació

19 llargmetratges optaran al Premi al Millor Documental DOCSBARCELONA dins la Secció Oficial Panorama, amb un jurat format per l’acadèmica Elisabet Cabeza, Jordi Cuixart, Garbiñe Ortega i Petra Seliškar. El festival comptarà amb la també competitiva Secció Oficial Latitud DOCSBARCELONA, amb 8 títols de cinematografies iberoamericanes i Marc Serena, l’acadèmic Pere Sallent i Sonia Herrera com a membres del seu jurat. 4 llargmetratges en Sessions especials, l’espai DOC-U (dedicat als curts documentals sorgits de les universitats i amb un jurat integrat per l’acadèmica Alba Cros, Carolina Ciuti i Heidi Ramírez) i Docs&Teens (dedicada al públic adolescent, en format virtual i amb un jurat jove) acabaran de donar cos a la 24a edició del festival. 

Enguany DOCSBARCELONA aposta decididament pel talent català i,  a banda de la pel·lícula inaugural, el festival mostrarà Altsasu (Aquella nit), producció catalano-basca que signen Amets Arzallus i Marc Parramon amb una mirada íntima a un dels casos judicials més impactants i mediàtics dels darrers temps. També, l’acadèmica Alba Sotorra (directora de Game Over o Comandante Arian) presentarà El retorn: la vida després de l’ISIS, que segueix durant dos anys cinc dones occidentals que, després d’integrar-se a Estat Islàmic, busquen reconstruir les seves vides als seus llocs d’origen malgrat l’estigmatització que pateixen. Dos llargmetratges catalans més es podran veure a la present edició de DOCSBARCELONA. A Llum i llibertat, d’Àngel Leiro, se segueixen diverses històries d’alguns dels 500 escaladors i escaladores que, el 30 de setembre del 2019, van pujar a 131 agulles de Montserrat per recordar els 131 presidents que Catalunya ha tingut al llarg de la seva història. I finalment, el truecrime d’Ida Cuéllar, El secreto del Dr. Grinberg, on mira d’aclarir les claus de la misteriosa desaparició a mitjans dels anys 90 del mexicà Jacobo Strinberg, considerat l’Einstein de la consciència. 

Tres títols més poden encabir-se, juntament amb El secreto del Dr. Grinberg, dins els amplis marges d’un gènere que aixeca un indiscutible interès. Un d’ells és El caso Wanninkhof - Carabantes, de Tània Balló, una producció de Netflix que mira de posar llum els mediàtics crims de Rocío Wanninkhof i Sònia Carabantes. Per altra banda, entre la mitja dotzena de títols que posen el focus en el medi ambient hi ha Lobster Soup, de Pep Andreu i de Rafa Molés, guardonats a la 13a edició dels Premis amb el Gaudí Millor pel·lícula per a televisió per La mort de Guillem.

El mercat DOCSBARCELONA

En l’àmbit professional i complementant les activitats centrals de finançament de projectes d’arreu del món amb finançadors procedents de 15 països, se celebraran també conferències i debats que cobriran molts dels aspectes claus en el procés de producció i promoció dels documentals. Entre les diverses taules rodones i presentacions el professionals acreditats podran assistir a la xerrada Vitals i el procés de muntatge”, en col·laboració amb l’associació de muntadors AMMAC i impartida pel director i acadèmic Fèlix Colomer i el muntador Guiu Vallvé o a la presentació dels arxius d’Atresmedia i À punt Media i de la plataforma de nova creació ‘Learning by Docs’, una iniciativa de DOCSBARCELONA que utilitza pel·lícules documentals com a recurs d’aprenentatge en l’educació secundària i universitària, entre moltes d’altres. 

Entre les diverses activitats formatives, hi ha el taller de muntatge i postproducció a càrrec del acadèmic Bernat Aragonés, a més d'altres tallers sobre música i noves narratives, i consultories artístiques amb experts internacionals.

Més informació aquí.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat