Notícies

Presència i reconeixement del cinema català els mesos de febrer i març

 Presència febrer març 2017 6

El cinema català continua amb gran presència i reconeixement en festivals d'arreu del món durant els mesos de febrer i març.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

Contratiempo seleccionada al Belgrade International Film Festival
24 de febrer al 5 de març

Contratiempo (The invisible guest) dirigit per Oriol Paulo (Colosé Producciones, Nostromo Pictures, Atresmedia Cine, La Habitación Cerrada, Think Studio, Televisió de Catalunya, Antena 3 Televisión i Movistar +) forma part del Festival Internacional de Cinema de Belgrad.

 

7 produccions catalanes seleccionades al Miami Film Festival
2 al 13 de març 

La 34º edició del Miami Film Festival inclou entre els seus films seleccionats set produccions catalanes. Dos films a la secció Knight Competition: No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas de Maria Ripoll (Zeta Cinema, On Cinema 2016) i El hombre de las mil caras d'Alberto Rodríguez (Zeta Cinema, Atípica Films, Atresmedia Cine, Sacromonte Films).

El rei borni de Marc Crehuet (Lastor Media, El terra, Moiré Films) competeix a la secció Jordan Ressler Screenwriting Competition. També trobem el documental Sexe, maraques i chihuahues de Diego Mas Trelles (Minimal Films, Televisió de Catalunya, Televisión Española) en la secció Knight Documentary Achivement Award.

El festival també compta amb Proyecto Lázaro de Mateo Gil (Arcadia Motion Pictures, Achaman Films A.I.E, Noodles Production, Scope Pictures) i Zipi y zape y la isla del capitán d'Oskar Santos (Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Kowalski Films, Mod Producciones). Finalment, també es projectarà El ciudadano ilustre de Mariano Cohn i Gastón Duprat (A contracorriente films, Televisión abierta) en una presentació especial.

Font: Catalan Films & TV

 

La plaga es projecta dins la Semaine des cinémas étrangers de París
8 de març

La plaga (El Kinògraf i Televisió de Catalunya) dirigida per Neus Ballús, que va rebre, entre d'altres, el Premi Gaudí a Millor Pel·lícula l’any 2014, es projecta al Centre Wallonie-Bruxelles de París, com a part de la Setmana dels cinemes estrangers de París.

 

9 produccions catalanes al Festival de Guadalajara
10 al 17 de març

El Festival Internacional de Cinema de Guadalajara, comptarà amb 9 produccions catalanes. A la categoria de llargmetratge iberoamericà de ficció hi participa El ciudadano ilustre, dirigit per Mariano Cohn i Gastón Duprat (A contracorriente films, Televisión Abierta) i a llargmetratge iberoamericà documental es presenta Sasha, dirigit per Félix Colomer (ESCAC films) i Política, manual de instrucciones de Fernando León de Aranoa (Mediapro, Reposado Producciones). També trobarem presència catalana a la secció de curtmetratges amb Tiger d’Aina Clotet (Aima Iniciatives) i de 14 anys i un dia de Lucía Alemany (Contracamp , ESCAC Films , Morena Films).

A la secció, fora de competició, Son de Cine es projectarà el documental Casamance: la banda sonora d'un viatge de Paloma Zapata (La fábrica naranja). A més, l'últim film de Ventura Pons, Sabates grosses (Els Films de la Rambla) ha estat seleccionat com a film de clausura del festival.

Finalment, el projecte català, Isaac d'Angeles Hernández i David Matamoros (Zentropa Spain) ha estat seleccionat per participar al 13 encuentro de coproducción. L'objectiu de la trobada és donar suport a projectes que es trobin a l'etapa de desenvolupament a trobar socis per poder dur a terme el projecte.

Font: Catalan Films & TV

 

El rei borni al South by Southwest Conference & Festival
Del 10 al 19 de març

El disseny dels crèdits de la pel·lícula de Marc Crehuet El rei borni (Moiré Films, El Terrat, Lastor Media i Televisió de Catalunya) ha quedat seleccionat en el South by Southwest Conference & Festival en la secció Title design competiton/Title sequence screening.

 

Presència catalana a la secció oficial del Festival de Málaga
17 al 26 de març

La 20ª edició del Festival de Málaga. Cine Español, que aquest any se celebra del 17 al 26 de març i que presenta canvis amb la introducció de pel·lícules llatinoamericanes a la seva programació, inclou 24 produccions catalanes en la secció oficial.

A la secció oficial de llargmetratge de ficció han estat seleccionades 3 pel·lícules catalanes. Estiu 1993 de Carla Simón (Incia Films, Avalon PC), recentment premiada a Berlin, Brava de Roser Aguilar (Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya, Iberrota Films, TV On) i Nieve Negra de Martín Hodara (A Contracorriente). A la secció oficial de llargmetratges documentals trobarem Al otro lado del muro de Pau Ortiz (Intactes, Bambú Audiovisual), Desde que bailas d’Álvaro Torrelli i Beatriz Osorno (ESCAC Films) i La Chana de Lucija Stojevic (Noon Films, Bless Bless Productions).
A la secció competitiva Zonazine s’estrenarà l’òpera prima d’Elena Martín, Júlia Ist (Lastor Media, Antaviana Films, UPF) i es projectaran Blu Rai de Pedro B. Abrey (ESCAC Films) i No quiero perderte nunca d’Alejo Levis (Life & Pictures).

A Estrenos especiales es projectaran la TV movies catalana: La llum d’Elna de Sílvia Quer (Distinto Films, Televisió de Catalunya, Bohemian Films, Producciones Cibeles, Radio Télévision Suisse, Televisión Española) i el llargmetratge Mil coses que faria per tu de Dídac Cervera (Norbert Llaràs, Alhena Production).

El curtmetratge català també és present al festival amb un total de 13 produccions. Cavalls morts de Marc Riba i Anna Solanas (I+G Stop Motion) i Waste d’Alejo Levis i Laura Sisteró (Petra Garmon) han estat seleccionats a la secció oficial. Juntament amb Extraños en la carretera de Carlos Solano (Be Sweet Films, Cornelius Films), Laborable d’Alejandro Marín (ESCAC Films), L’home llop de Lluís Sellarés (ESCAC Films), Néboa de Claudia Costafreda (ESCAC Films), Our friendo the moon de Velasco Broca (Terranova, Bravo Tango Zulu) i Roger d’Arnau Gòdia, Sara Esteban, Íngrid Masarnau, Martí Montañola i Sonia Cendón (ECIB Escola de Cinema de Barcelona, 2mentes Films). Finalment, el curtmetratge Timecode de Juanjo Giménez (Nadir Films, ECIR) formarà part de la secció oficial fora de competició. D'altra banda, quatre curts catalans participaran a la secció oficial de curtmetratge documental: Dos sueños después de Pilar Monsell (Proxémica), La Fuga de los 45 de Cristina Caamaño (Máster en Documental Creativo – UAB), Luis & I de Daniel Resines, Roger Gómez (El Cangrejo) i No es tan fría Siberia d'Isabel Coixet (Paramount Channel, Miss Wasabi Films).

Font: Catalan Films & TV 

 

9th Catalan Film Festival a la Universitat de Massachusetts
Del 21 de març al 18 d’abril

Es celebra la 9ª edició del Catalan Film Festival a la Universitat de Massachusetts (UMass). El Festival compta amb la projecció de diversos films catalans: Pòlio, crònica d’una negligència (Televisió de Catalunya) dirigida per Montserrat Armengou, Truman (Imposible Films, BD Cine, Trumanfilm AIE, Televisió de Catalunya i Televisión Española) de Cesc Gay, Nedar (Benecé Produccions i Televisió de Catalunya) de Carla Subirana, La vida empieza hoy (Oviedo TV, Televisió de Catalunya i Televisión Española) de Laura Mañá.

 

PREMIS I RECONEIXEMENT

15 premis per produccions catalanes als Goya
4 de febrer

Les produccions catalanes triomfen en 15 de les 28 categories dels Goya. Els premis obtinguts per produccions catalanes són: A Monster Calls (Un monstre em ve a veure) dirigida per Juan Antonio Bayona i produïda per Películas La Trini, A Monster Calls, A.I.E, Apaches Entertainment i Telecinco Cinema, ha obtingut els Premis Goya són Millor direcció, Millor música original, Millor direcció de producció, Millor direcció de fotografia, Millor muntatge, Millor direcció artística, Millor maquillatge i perruqueria, Millor so i Millors efectes especials.
Cerca de tu casa, dirigida per Eduard Cortés i produïda per Bausan Films, Televisió de Catalunya i Televisión Española, obté el premi a Millor cançó original per Ai, ai, ai, composada per Sílvia Pérez Cruz.
L’actriu Emma Suárez ha obtingut el premi a Millor actriu de repartiment per la seva actuació a La propera pell, dirigida per Isa Campo i Isaki Lacuesta i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Bord Cadre Films, Sentido Films i Televisió de Catalunya.
L’actriu catalana Anna Castillo guanya el premi a Millor actriu revelació per El Olivo, dirigida per Icíar Bollaín i produïda per Morena Films i Match Factory Productions.
La coproducció catalana-argentina El ciudadano ilustre de Mariano Cohn i Gastón Duprat (A Contracorriente Films, Televisión Abierta), guardonada amb el premi a Millor pel·lícula iberoamericana.
Timecode, curtmetratge dirigit per Juanjo Giménez i produït per Nadir Films i ECIR (Escola de Cinema de Reus), rep el premi a Millor curtmetratge de ficció.

 

Estiu 1993 i Una mujer fantástica premiades a la Berlinale
Del 9 al 19 de febrer

Estiu 1993 dirigida per Carla Simón (Inicia Films, Avalon, Televisió de Catalunya i Televisión Espanyola) s’emporta dos premis, el de Millor Òpera Prima de la Berlinale, i el de la secció Generation Kplus. D'altra banda, Una mujer fantàstica dirigida per Sebastián Lelio (Setembro Cine, Fabula, Komplizen Film) ha estat guardonada amb l'Os de Plata al Millor Guió, el premi Teddy a la millor pel·lícula de contingut LGTB i també ha rebut una menció especial dels premis ecumènic.

 

Projecte Llàtzer al Fantasporto
Del 24 de febrer al 4 de març

La pel·lícula Projecte Llàtzer, dirigida per Mateo Gil i produïda per Arcadia Motion Pictures, Achaman Films A.I.E, Noodles Production, Scope Pictures, Televisió de Catalunya, Movistar +, Televisión Española i Vodafone ha guanyat el Gran Premi Fantasporto, guardó que s’atorga a la millor pel·lícula en competició oficial del festival, i també el premi a millor guió.

 

Timecode, nominació al millor curtmetratge dels Oscars
26 de febrer

El curtmetratge català Timecode, dirigit per Juanjo Giménez i produït per Nadir Films i ECIR -Escola de Cinema de Reus-, ha format part dels 5 curts nominats a l’Oscar a millor curtmetratge.

 

Els curtmetratge català Cucli, Premi al millor curtmetratge del Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias
De l’1 al 6 de març

El curtmetratge documental Cucli, dirigit per Xavier Marrades i produït per Xavier Marrades i Nanouk Films, obté el Premi al millor curtmetratge al FICCI. Entre els altres curtmetratges nominats, també hi havia Timecode.

 

El Rei Borni, Menció d'Honor al Miami Film Festival
2 al 13 de març

El guió de la pel·lícula El rei borni  de Marc Crehuet, ha estat premiat amb una Menció d'Honor en l'última edició del Miami International Film Festival. La pel·lícula competia en la secció Jordan Ressler Screenwriting Competition amb 12 pel·lícules més.

 

El projecte Isaac guanya el 13 encuentro de coproducción del Festival de Guadalajara
10 al 17 de març
El projecte Isaac d'Angeles Hernández i David Matamoros (Zentropa Spain) ha guanyat el 13 encuentro de coproducción del Festival Internacional de Cinema de Guadalajara. L'objectiu de la trobada és donar suport a projectes que es trobin a l'etapa de desenvolupament a trobar socis per poder dur a terme el projecte.

 

Truman, nominada als Premis David di Donatello 2017
27 de març

El filmTruman dirigit per Cesc Gay i produït per Imposible Films, BD Cine, Trumanfilm AIE, Televisió de Catalunya i Televisión Española, obté la nominació a millor pel·lícula europea en els Premis de l’Acadèmia del Cinema Italià David di Donatello.

 

La llum d’Elna, premiada a Suïssa i França

La TV movie La Llum d’Elna, dirigida per Sílvia Quer i produïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya, Bohemian Films, Producciones Cibeles, Radio Télévision Suisse, Televisión Española i Canal Sur, ha estat reconeguda en els Premis du Films Télevision Suisse, que ha premiat a l’actriu suïssa Noémie Schmidt. D’altra banda, la TV movie ha rebut el Premi del públic a la millor ficció espanyola al Festival des Créations Télevisuelles de Luchon.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat