Notícies

L’exposició “Barcelona, la façana del cinema- Els orígens del setè art” arriba a Brussel·les

 expo queralto bruseles

L'Espai Catalunya-Europe a Brussel·les (Bèlgica) acull del 22 de febrer fins al 5 d’abril “Barcelona, la façana del cinema – Els orígens del setè art”, una exposició que mostra el lligam de la ciutat amb el cinema des dels seus orígens.

A través d'una quarantena d'aquarel·les de les primeres sales d’exhibició, tres càmeres de filmar dels primers temps i 12 fotografies d'objectes clau en el naixement del cinema, el visitant comprendrà l’evolució de la tècnica cinematogràfica i l’impacte que aquest invent va tenir en el desenvolupament de la societat durant el segle XX.

La Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó ha seleccionat aquestes peces per explicar la cara més social de la història cinematogràfica de Barcelona. A través de les aquarel·les de l’artista català Josep Marfà, el visitant farà un recorregut per les sales més emblemàtiques que hi ha hagut a la capital catalana. Aquests quadres pertanyen a la col·lecció de Josep M. Queraltó, considerada una de les col·leccions privades més importants d’Europa, amb més de 20.000 peces.

La Fundació també ha inclòs en aquesta exposició peces i fotografies d’objectes que permetran al visitant comprendre els antecedents del cinema a nivell tècnic.

La capital catalana va ser pionera en l’assimilació de l’invent del cinema. Cal tenir en compte la gran quantitat de sales que es van obrir per a l’exhibició de pel·lícules des de principis de segle. Barcelona es va convertir en una veritable ‘façana del cinema’. Molts d’aquests espais lamentablement han desaparegut, però d’altres encara segueixen en peu i també hi ha sales noves que han aparegut en els darrers temps.

Des de les pioneres a les més recents, les sales de cinema formen part de la memòria de diverses generacions de barcelonins. El cinema és un art que neix de la il·lusió i el moviment però alhora també és un fenomen social. Des dels primers cinemes fins a les multisales o l'Imax, tots tenen un denominador comú: els espectadors que es troben a la sala comparteixen emocions i gaudeixen d’una història conjuntament durant l’estona que dura la pel·lícula.

A l’acte inaugural van intervenir, amb breus discursos, Amadeu Altafaj, representant de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, el propietari de la col·lecció, Josep M. Queraltó, Jordi S. Bonet, de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó. i Jan Runge, CEO d’Union Internationale des Cinémas (UNIC), entitat amb la qual la Fundació va signar un conveni de col·laboració en el 2016.

Aquesta exposició, la primera internacional organitzada per la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, a Europa, a la zona on estan ubicats els edificis principals de la Unió Europea, compta també amb la col·laboració de UNIC i l’Acadèmia del Cinema Català

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat