Notícies

32 produccions nominades als IX Premis Gaudí

ndp nominats

La propera pell, 100 metros i Un monstre em ve a veure encapçalen el rànquing de les nominacions als premis del cinema català.

Avui s’han donat a conèixer les nominacions als IX Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera. 32 produccions de les 74 inscrites enguany han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, i Xavier Bas, sotsdirector de la Fundació Catalunya-La Pedrera, han introduït l’acte, i els actors Miranda Gas i Francesc Orella han estat els encarregats d’obrir els sobres i llegir els finalistes als premis del cinema català. Un total de 424 acadèmics han estat cridats a emetre el seu veredicte a la primera volta de votacions, que va finalitzar el passat 26 de desembre.

A la lectura (que s’ha pogut seguir en directe des del web de l’Acadèmia, el del diari La Vanguardia i la retransmissió pels canals 3/24 i Catalunya Informació) han assistit acadèmics i productors, actors, directors i equips tècnics de les pel·lícules candidates. També s’hi han sumat representants institucionals i del sector, com Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona; Carles Duarte, President del CoNCA; Montserrat Bou, directora de PROA; Àlex Casanovas, president de l’AADPC; Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya.

La propera pell és la producció que opta a més estatuetes, amb 14 nominacions, seguida per 100 metros i A Monster Calls (Un monstre em ve a veure) amb 11, El rei borni amb 8 i La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV) amb 7. Amb 4 nominacions competirà Cerca de tu casa, amb 3 The Chosen (El elegido) i amb 2 Callback i Toro. Arriben a la segona volta de votacions optant a guanyar en una de les categories dels premis 23 produccions més: els llargmetratges Les amigues de l’Àgata, Tots els camins de Déu i Contratiempo; els documentals Alcaldessa, Bigas x Bigas, Priorat i Sexe, maraques i chihuahues; la pel·lícula d’animació Ozzy; les pel·lícules amb participació de talent català El hombre de las mil caras, Gernika i Tarde para la ira; els curtmetratges En la azotea, Graffiti, Tiger i Timecode; les pel·lícules per a televisió Ebre, del bressol a la batalla, Fassman, l’increïble Home Radar, La Xirgu i Laia; les pel·lícules europees Elle, Mustang, Saul fia (El fill de Saül) i The Lobster (Llagosta).

Opten al Premi Gaudí a la millor pel·lícula, guardó que recull el productor de la pel·lícula guanyadora, quatre títols: El rei borni, escrita i dirigida per Marc Crehuet i produïda per Moiré Films, Lastor Media, El Terrat i Televisió de Catalunya; La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Sentido Films i Bord Cadre Films; Les amigues de l’Àgata, escrita i dirigida per Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen i produïda per Lastor Media; Tots els camins de Déu, dirigida per Gemma Ferraté, escrita per Gemma Ferraté i Eduard Sola i produïda per Niu d’Indi.

Les nominades al Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana són 100 metros, escrita i dirigida per Marcel Barrena i produïda per Cien Metros La Película AIE, Castelao Pictures i MGN Filmes; A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), dirigida per Juan Antonio Bayona, escrita per Patrick Ness i produïda per A Monster Calls AIE, Telecinco Cinema, Apaches Entertainment i Películas La Trini; Callback, dirigida per Carles Torras, escrita per Carles Torras i Martín Bacigalupo i produïda per Zabriskie AIE, Glass Eye Pix i Zabriskie Films; La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV), dirigida per Albert Serra, escrita per Albert Serra i Thierry Lounas i produïda per Capricci Films, Andergraun Films i Rosa Filmes.

Albert Serra per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV); Isaki Lacuesta i Isa Campo per La propera pell; Juan Antonio Bayona per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure) i Marc Crehuet per El rei borni estan nominats en la categoria de millor direcció. Les nominades en la categoria de millor protagonista femenina són Betsy Túrnez i Ruth Llopis per El rei borni; Emma Suárez per La propera pell i Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa. Els nominats a millor protagonista masculí són Alain Hernández per El rei borni; Àlex Monner per La propera pell; Eduard Fernández per El hombre de las mil caras i Miki Esparbé per El rei borni. Els nominats a millor guió són Carles Torras, Martín Bacigalupo per Callback; Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pell; Marc Crehuet per El rei borni i Marcel Barrena per 100 metros.

Dimarts 3 de gener de 2017 començarà la segona volta de votacions i la cursa definitiva pels guardons, que es lliuraran el diumenge 29 de gener a l’Auditori Fòrum-CCIB en una gala retransmesa per Televisió de Catalunya, dirigida per Lluís Danés i presentada per l’actor Bruno Oro. En el transcurs de la gala, l’actor Josep Maria Pou rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per la seva trajectòria.

La foto de família dels nominats als IX Premis Gaudí tindrà lloc el dijous 12 de gener, a les 12 del migdia, al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excma. Sra. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat